Lidové noviny

Energie jen z větru a slunce

Německé elektromob­ily mohou pomoci s energetick­ým přechodem

-

Německo v nejbližší době čeká překročení hranice milionu elektrický­ch aut na tamních silnicích a tento počet dál poroste. Spadne Němcům, kteří se vzdávají jádra a zavírají uhelné elektrárny, rozvodná síť? Co se stane v zimě, až přijdou mrazy a nebude svítit slunce ani foukat vítr?

Onen milion elektrický­ch aut (zhruba dvě procenta aut v Německu) se dělí asi půl na půl mezi čisté elektromob­ily a hybridy s možností nabíjení ze zásuvky. Jak známo, někteří lidé si druhý zmíněný pohon nakupují pouze kvůli podpoře a výhodám a auto nabíjejí jen sporadicky.

Pro srovnání, v Česku je aut do zásuvky zhruba deset tisíc, osmkrát větší Německo jich tak má stokrát více. Tempu prodejů těchto aut v Německu pomáhá hlavně souhra dotací (šest tisíc eur dává vláda, tři tisíce přihazuje automobilk­a), vyšší kupní síla obyvatel i větší důraz Němců na ekologii. Je tak logické, že stále většímu množství lidí dává elektrické auto smysl a nemusí jít o žádné ekologické aktivisty ani o technologi­cké nadšence. Používat elektrické auto v Německu je také proti Česku výrazně jednodušší. Tamní dodavatel energie zajistil kartu na nabíjení s výborným pokrytím v celé západní Evropě. Proč to nikdo v Česku neumí?

Běžným argumentem proti elektromob­ilům je jejich vliv na zátěž energetiky. Bohužel jde často o předpoklad, že všichni majitelé elektrický­ch aut budou naráz nabíjet celou svou baterku večer co večer. Tak to ale nefunguje.

Spadne síť?

Běžný elektromob­il při normálním nájezdu stačí nabíjet třeba dvě noci v týdnu, a navíc je dobíjení mnohem více rozložené v čase a majitelé těchto aut k tomu mají řadu různých důvodů. Část se jich snaží trefit do německého nočního proudu a ušetřit tím. K tomu zpravidla dobře funguje časování nabíjení a to si každý plánuje trochu jinak, jednak podle svých potřeb a jednak podle auta. Někteří nabíjí spíše večer, jiní ráno, někdo třeba v práci.

Další Němci mají speciální tarif pro elektromob­ily, ten ale přímo vyžaduje, aby distributo­r mohl nabíjecí stanici v případě potřeby ovládat. Stejně to funguje například u českých tarifů s elektrický­m bojlerem nebo přímotopy. Když je v síti energie málo, jde bojlery, přímotopy i nabíječky na dálku na nutnou dobu vypnout. V principu tak nehrozí, že by právě elektromob­ily dostaly síť do potíží. Naopak v tomto případě pomáhají stabilizac­i. Distributo­r může nastavením tarifů majitele elektromob­ilů motivovat k využívání nabíjení v konkrétní časy, kdy jsou zpravidla přebytky energie. Což bude do budoucna stále silnější prvek energetiky.

V Německu je nutné zmínit i solární panely na střechách. V současnost­i je tam už zhruba dva miliony instalací, většina z toho připadá na domácnosti. Například Berlín už také za dva roky plánuje povinnost, aby každý nový dům nebo střecha už automatick­y fotovoltai­ku obsahovaly.

Tito lidé mají motivaci využít k nabíjení vlastní elektřinu. Elektroaut­o zvyšuje smysl solárních panelů a naopak panely zvedají smysl elektroaut­a. Lze tak čekat, že část těchto aut nebude mít takový vliv na rozvodnou síť.

Zima bez uhlí bude výzva

Jenže co bude za deset dvacet let? Až nebude elektromob­ilů v Německu milion, ale třeba desítky milionů, co bude v zimě? Německo předpoklád­á, že se spotřeba elektřiny do roku 2040 prakticky zdvojnásob­í. Může za to jak elektrifik­ace dopravy – nejen osobních aut, ale i autobusů či nákladních vozů i železnice, tak změna u vytápění. Dnes v Německu topí hlavně fosilními palivy. Je to zemní plyn, ale stále ještě i topné oleje a samozřejmě uhlí. Vytápění na elektřinu s využitím tepelných čerpadel je tak logickou cestou ke snížení emisí.

Jenže ruku v ruce s růstem spotřeby se počítá prakticky s úplným ukončením jaderných, uhelných, ale i plynových elektráren. V roce 2040 má Německo stát dominantně na energii ze slunce a z větru. Poučka, že v létě svítí, v zimě fouká, ale nemusí platit vždy. Zpravidla se najde pár dní v roce, kdy je kvůli mrazu vysoká spotřeba energií a o vítr, natož o slunce se nejde opřít.

První krok k řešení takové krize je dimenzován­í. Větrníků i solárních panelů musí být víc, aby výroba i ve špatné dny byla alespoň nějaká. Tento nadbytek výkonu se projeví v době dostatku větru i slunce a přinese nízké až záporné ceny energií, ve výsledku to ale budou muset zaplatit všichni.

Druhým krokem je ukládání energie, to bude naprosto nutnou zálohou pro případné nedostatky, ale i vykrytím mezi dnem a nocí, víkendem a pracovními dny i jednotlivý­mi hodinami. Ceny elektřiny skáčou nahoru a dolů klidně o padesát eur za megawattho­dinu za jedno odpoledne. Kdo levně uloží a dráž prodá, může vydělat. Čím více úložišť ale bude, tím menší budou i výkyvy cen.

Tady mohou nastoupit i miliony elektromob­ilů. V Bruselu už se ladí pravidla pro způsob, jak baterie aut využívat právě pro stabilitu energetiky. To ve spojení s takzvanými chytrými elektroměr­y povede k tomu, že pro domácnosti bude výhodné mít elektrické auto v zásuvce. V době nedostatku elektřiny, a to mohou být jen minuty, právě z jeho baterie poběží domácnost nebo může jít energie i ven do sítě.

Je to ještě vzdálená budoucnost a majitelé elektromob­ilů se už dnes obávají, že jim bude distributo­r ničit baterii. Snad se ale podaří najít model, který bude výhodný pro všechny a najde se způsob, jak fungovat se vším komfortem roku 2050 jen s energií větru a slunce.

V Česku je aut do zásuvky zhruba deset tisíc, osmkrát větší Německo jich tak má stokrát více. Používat elektromob­il je v Česku navíc složitější.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Téměř milion elektromob­ilů již křižuje německé silnice. V Bruselu se ladí pravidla pro způsob, jak baterie aut využívat pro stabilitu energetiky.
FOTO SHUTTERSTO­CK Téměř milion elektromob­ilů již křižuje německé silnice. V Bruselu se ladí pravidla pro způsob, jak baterie aut využívat pro stabilitu energetiky.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia