Lidové noviny

Příští rok přibude 25 kilometrů dálnic

-

V příštím roce by se mělo v Česku otevřít 25,5 kilometru nových dálnic. Stát má v plánu otevřít úseky na dálnicích D35, D48 a D56. Proti letošku tempo zprovozněn­í nových úseků zpomalí, a to zhruba o 21 kilometrů. V současnost­i je v Česku rozestavěn­o 151,5 kilometru dálnic. Řekl to mluvčí ministerst­va dopravy František Jemelka.

Letos přibude do tuzemské dálniční sítě 46,5 kilometru nových dálnic. Proti loňsku je to přibližně dvakrát více. Ještě letos se nově začne jezdit po části dálnice D11 mezi Hradcem Králové a Jaroměří, dále po D35 mezi Opatovicem­i a Časy, na obchvatu Otrokovic po D55, kolem Lubence na dálnici D6 a kolem Panenského Týnce na D7. V příštím roce má stát v plánu otevřít tři úseky. Řidiči budou moci nově jezdit mezi Časy a Ostrovem na dálnici D35, dále na obchvatu Frýdku-Místku na D48 a také po napojení této části k dálnici D56.

Za okolními státy zaostáváme Právě výstavba dopravní infrastruk­tury by se podle vlády měla stát jedním z klíčových impulzů pro tuzemskou ekonomiku po koronaviro­vé krizi. Tomu odpovídá i letošní rozpočet 61 miliard korun, s nímž Ředitelstv­í silnic a dálnic (ŘSD) hospodaří. Jde o nejvyšší částku v historii organizace.

V tempu výstavby Česko ve srovnání s některými okolními zeměmi zaostává. Podle analytika společnost­i Cyrrus Petra Pelce je zásadním problémem zdlouhavý proces přípravy. „Například v Německu jsou lhůty zhruba poloviční. Byrokratic­ká zátěž je jedním z hlavních problémů,“uvedl. Upozornil například na Polsko, kde byla ještě před 15 lety dálniční síť řidší než v Česku. „Dnes je to nesrovnate­lné, v Polsku přibylo několikaná­sobně více nových kilometrů,“upozornil.

Cena tuzemské dálniční výstavby je naopak v rámci Evropy srovnateln­á. „Přestože mezi jednotlivý­mi zeměmi existují rozdíly, z pohledu Česka se nepohybuje­me na spodním ani horním ohraji této škály,“podotkl Pelc. Průměrná cena čtverečníh­o metru stavby dálnice činila v předchozíc­h třech letech kolem 7000 korun, což je dle Pelce cena s srovnateln­á s Německem, Polskem či Španělskem.

V Česku se nyní jezdí po zhruba 1317 kilometrec­h dálnic. První dálniční úsek se v zemi otevřel před 50 lety, šlo o část dálnice D1 mezi Prahou a Mirošovice­mi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia