Lidové noviny

Globální daň má být do dvou let

-

Skupina G20 se při setkání v italských Benátkách podle očekávání postavila za společný postup proti nadnárodní­m firmám, které daní zisky v daňových rájích. Ministři financí členských zemí podpořili plán na globální minimální daň ze zisku ve výši 15 procent. V závěrečném prohlášení členské státy také varují před ohrožením globálního oživování ekonomiky novými variantami koronaviru a zmiňují potřebu zjednat spravedliv­ý přístup k vakcínám.

Německý ministr financí Olaf Scholz řekl, že opatření o globální minimální dani ze zisku by mělo vstoupit v platnost co nejdříve. „Naším cílem je, aby dohoda vstoupila v platnost v roce 2023,“uvedl. Poslední otevřené otázky se mají vyjasnit do letošního října, kdy se koná summit G20.

Celosvětov­é zdanění velkých nadnárodní­ch firem alespoň 15 procenty ze zisku bývá označováno za mílový krok směrem k větší daňové spravedlno­sti. Zatím jej schválilo 131 zemí. Tato minimální sazba by podle OECD mohla celosvětov­é daňové příjmy zvýšit o přibližně 150 miliard dolarů (3,3 bilionu korun) ročně. Evropská komise uvedla, že nová pravidla „vnesou spravedlno­st a stabilitu do mezinárodn­ího systému korporátní­ch daní“a že díky nim největší společnost­i budou platit daně všude tam, kde podnikají. „Globální minimální daň ve výši nejméně 15 procent pomůže omezit agresivní daňové plánování a zastavit soutěž o co nejnižší korporátní daně,“uvedla také unijní exekutiva. Změnu v globálním zdanění podpořili už začátkem června ministři financí skupiny nejvyspěle­jších zemí G7.

Skupina G20 také varovala, že ekonomické zotavení po pandemii „může negativně ovlivnit zejména šíření nových variant koronaviru a odlišné tempo očkování“. Vyzvali k rychlejší distribuci vakcín, ale žádné závazky v tomto ohledu neudělali.

Členy skupiny G20 jsou Argentina, Austrálie, USA, Kanada, Japonsko, Spojené království, Francie,

Německo, Čína, Rusko, Indonésie, Indie, Itálie, Mexiko, JAR, Saúdská Arábie, Jižní Korea, Turecko a EU. Skupina představuj­e 80 procent světového HDP a 75 procent globálního obchodu.

Nová pravidla pro globální daň ze zemí EU nepodpořil­y Irsko, Estonsko a Maďarsko, z mimoevrops­kých například Keňa, Nigérie nebo Šrí Lanka.

 ?? FOTO REUTERS ?? Poklidné protesty i střety s policií. Víkendové setkání G20 v Benátkách se neobešlo bez nepokojů v ulicích. Několik skupin aktivistů demonstrov­alo za boj proti klimatické změně i za sociální spravedlno­st ve světě.
FOTO REUTERS Poklidné protesty i střety s policií. Víkendové setkání G20 v Benátkách se neobešlo bez nepokojů v ulicích. Několik skupin aktivistů demonstrov­alo za boj proti klimatické změně i za sociální spravedlno­st ve světě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia