Lidové noviny

Karavan na 14 dní? Ani náhodou

Nabídka půjčoven obytných vozů pro letošní léto se rychle tenčí. Oproti zimní sezoně si navíc významně připlatíte

- ALŽBĚTA TESÁRKOVÁ

Karavaning se v době pandemie stal symbolem bezpečného cestování, ale během dlouhých lockdownů také často jedinou možností, jak vůbec přenocovat mimo domov. Češi si ho natolik oblíbili, že se ho nevzdávají ani letos, kdy hotely a ubytovací služby mohly opět otevřít. Přímo enormní poptávce po obytných vozech a karavanech už s potížemi čelí prodejci a půjčovny. Také produkce těchto vozů totiž kvůli pandemii utrpěla, výrobcům chybějí komponenty.

„Nabídka je snížená a objednací doba na nové vozy se výrazně prodloužil­a. Už před covidem šlo o šest až dvanáct měsíců, dnes jsou často i dvojnásobn­é,“řekl LN Jan Pacovský z Asociace kempování a karavaning­u (AKK ČR). Někteří prodejci už jsou podle něj vyprodaní i pro celý příští rok. Omezená nabídka i vyšší ceny se podle Pacovského týkají jak trhu s novými, tak i s ojetými vozy.

Především teď o prázdninác­h převyšuje poptávka nabídku také v prodejně a půjčovně obytných vozů Hykro. „Půjčovna je z 98 procent obsazená. Nějaké ,díry‘ ještě jsou, ale maximálně na tří- nebo čtyřdenní pronájem. Kdyby někdo zavolal, že chce auto na 14 dní, tak to bohužel nepůjde,“potvrdil LN ředitel půjčovny Petr Havlíček.

„Co se týče prodejů, už nám zbývá maximálně deset posledních aut nebo přívěsů – to je zhruba desetina oproti normálu,“říká s tím, že ceny kvůli velkému zájmu vzrostly asi o pět až deset procent, další nárůst prý přijde příští rok.

I dvakrát dráž než v zimě

Podle Miroslava Prokopa, který v Hykru pracuje jako prodejce, jsou navíc z 95 procent vyprodané také vozy, jež teprve mají dorazit z továren. „U velkých výrobců přitom stojí mraky téměř hotových aut, která kvůli chybějícím komponentů­m nemohou vyjet z fabriky,“konstatova­l Prokop s tím, že ještě před deseti lety byl přitom vozů takový přebytek, že je producenti doslova nutili prodejcům s velkými slevami.

Šance půjčit si vůz však i přes omezenou nabídku zůstává. Podle AKK ČR v posledních měsících vznikl nespočet nových půjčoven, počítat je však třeba s letní přirážkou, cena za den tak mnohde vyjde i dvojnásobn­á, než na kolik by půjčovné vyšlo v zimě. Zatímco mimo hlavní sezonu zaplatíte kolem dvou tisíc korun (záleží na typu a velikosti vozu), nyní se ceny šplhají ke čtyřem tisícům.

Součástí základní výbavy půjčeného auta by podle manažera půjčovny Hykro Miroslava Štichy měly být veškeré náležitost­i, které jsou pro cestu nezbytné – tedy například připojení k elektřině včetně prodlužová­ku a různých redukcí, ale také třeba chemie do toalety, nájezdové klíny či plynové bomby. „Před příchodem covidu byly také součástí vybavení lůžkoviny a nádobí, to by si nyní lidé měli vozit vlastní,“dodává Šticha.

Nejčastěji si teď „domky na kolečkách“půjčují mladé páry nebo rodiny s dětmi. Největší zájem je podle Havlíčka o obytné vozy s maximální váhou tři a půl tuny, na něž postačí řidičský průkaz skupiny B. Na většinu obytných přívěsů je třeba skupina B plus E.

„Více než polovina klientů, kteří k nám letos přicházejí, karavan nebo obytný vůz neměla v životě v ruce. Určité procento vozů se vrací poškozenýc­h,“říká Havlíček. Podle Štichy ale škody běžně způsobují i zkušení řidiči, kteří jsou naopak během jízdy příliš suverénní. V případě nehody se na řidiče vztahuje spoluúčast.

Pozor by si ale klienti půjčoven měli dát i na drobná poškození například při manipulaci s vybavením interiéru. Pro tyto případy se vždy při půjčení vozu skládá vratná kauce. Ta se běžně pohybuje kolem částky 30 tisíc korun v případě obytného vozu a 20 tisíc za karavan.

I samotnou kauci lze ale nově pojistit, a to pomocí pojištění Vansafe. Více než kdy jindy se také v době pandemie může vyplatit cestovní pojištění, především při cestě do zahraničí.

Rozmach karavaning­u v Česku nenechal tuzemský trh spát, i v tomto oboru vznikají nové digitalizo­vané služby, kde mohou nabídnou k pronájmu své karavany a obytné vozy i soukromí vlastníci. Takovou možnost nabízí například společnost Campiri, která je na trhu od minulého roku. I ta ale v červenci doprodává poslední volné termíny, na srpen eviduje asi poloviční obsazenost. „Aktuálně máme zhruba stovku zájemců, kteří chtějí svůj obytný vůz pronajímat,“sdělil LN šéf platformy Campiri Lukáš Janoušek.

Ceny si tam může nastavit každý majitel vozu podle svého uvážení, výrazně lišit od profesioná­lních půjčoven by se však podle Janouška neměly. Z každé rezervace si pak Campiri bere provizi.

Hodně vozů, málo místa

Na tak prudký nápor karavanist­ů se však Česko nestihlo připravit, co se vyhrazenýc­h stání týče. Pro představu: jen za rok 2020 bylo podle ministerst­va dopravy nově registrová­no 1260 obytných aut a 437 přívěsů, zatímco za prvních šest měsíců 2021 je to již 1276 obytných aut a 441 přívěsů.

Napříč Českou republikou proto vznikají nové stellplatz­y – speciální stání pro karavany a obytné vozy s potřebným zázemím. Parkoviště pro ně budují z nedostatku hostů také některé hotely, uzpůsobují se jim i kempy. „V tomto ohledu má Česko hodně co dohánět. Zatímco v sousedním Německu je téměř 4400 stellplatz­ů, u nás jich je pouze několik desítek,“říká Janoušek.

Populární je ale také stání „na divoko“, které nabízí například služba Bezkempu. Jejím prostředni­ctvím mohou lidé trávit dovolenou v přírodě a mimo přeplněný kemp tak, že si za stokorunov­é poplatky legálně pronajmou místo v soukromí přímo od vlastníka konkrétníh­o pozemku. V tomto případě je však třeba mít vždy na paměti šetrné chování vůči přírodě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia