Lidové noviny

„Bydlet“se dá i v obyčejném vozíku

- ALŽBĚTA TESÁRKOVÁ

Pokud prahnete po vlastním karavanu pro rodinné výlety ať už po Česku, či v zahraničí, ale váháte s vysokou vstupní investicí v řádu i milionů korun, tuzemský trh nabízí také nízkonákla­dovou variantu. Nejenže tento pojízdný příbytek vyjde mnohem levněji a přizpůsobi­t si ho lze podle svého, ale navíc je možné, že už vám na zahradě stojí podvozek.

Podstatou vsetínské rodinné společnost­i Karavany do vozíku je totiž vestavba obytného karavanu s vybavením přímo do jakéhokoli­v přívěsu za auto či do korby pick-upu. Velikost, vybavení, ale i design interiéru si vybírají zákazníci na míru a „boudu“je snané z vozíku odmontovat a poté tam zase jednoduše vrátit.

„Běžně lidem karavan stojí 250 dní z roku na dvoře, ale vozík je potřeba často. Ta myšlenka spočívá v tom, že v týdnu vozík pracuje a o víkendu jede na dovolenou,“řekl LN Miroslav Boháč, zakladatel společnost­i Karavany do vozíku.

Za 40, ale i 200 tisíc korun

„V poslední době často přicházejí úplní začátečníc­i, kteří mají sice představu o tom, jak by měl být karavan vybaven, ale v praxi by to fungovalo těžko,“popisuje Boháč. „Primární otázka by vždycky měla být, za jakým účelem lidé karavan chtějí – tedy jestli čistě na kemping, kde mají k dispozici elektřinu a veškeré zázemí, anebo chtějí jezdit do přírody. To by pak mělo být součástí karavanu vybavení včetně ledničky, topení či samostatný­ch solárů,“vysvětluje pro LN.

A od vybavení se samozřejmě odvíjí cena: základní verzi je však možné pořídit už od 40 tisíc korun.

„Jednotlivá zařízení vyjdou i na desítky tisíc korun, takže se celkově karavan prodraží a je možné dostat se i na 200 či 300 tisíc korun,“dodává Boháč.

K dispozici jsou ale také karavany včetně vozíku k zapůjčení, přičemž denní sazba začíná na 445 korunách.

Vybavení interiéru závisí na velikosti přívěsu a potřebách zákazníka. I v relativně malém vozíku se pohodlně vyspí pětičlenná rodina. Zbylý prostor je v co největší míře využit pro úložné prostory a kuchyňku. „Možností, jak zařízení uspořádat, je spousta,“konstatuje Boháč. Základem jsou vždy lehké hliníkové a dřevěné materiály s dobrou tepelnou izolací.

Dlouhý pořadník

Na českém trhu se sice firma Karavany do vozíku pohybuje už asi šest let, ale poptávka i po této „nízkonákla­dové“verzi v době pandemie doslova vystřelila.

Dříve byla navíc hlavním lákadlem pro zákazníky především nízká cena, nyní se na Miroslava Boháče hrnou noví klienti, kteří na karavanu nechtějí ušetřit, ale v klasických prodejnách zkrátka naráží na omezený výběr. „Během pandemie poptávka neskutečně vyrostla. Také si všímáme, že lidé dříve řešili peníze na úkor výbavy, ale teď je to naopak a lidi jsou ochotni investovat více,“sdělil LN.

V Česku je firma jediná svého druhu, a i na tyto příbytky na kolečkách se tak aktuálně stojí dlouhé fronty. „Nyní objednávám­e na příští léto, ale ani za to se raději stoprocent­ně nezaručuje­me,“říká Boháč.

Už od založení společnost nouzí o zákazníky zdaleka netrpí, podnikatel­ský záměr přitom Boháč původně vůbec neplánoval. „Celý nápad vznikl ve chvíli, kdy si můj kamarád chtěl koupit starší karavan s tím, že ho společně opravíme. Mě ale napadlo, že za stejné peníze můžeme vyrobit vlastně takovou krabici do vozíku. Kamarád ale zhruba v polovině práce přišel s tím, že to nakonec nechce,“říká Boháč.

On se přesto rozhodl práci dokončit a hotový karavan prodat přes inzerát. „Než jsem ten první vůbec prodal, dalších šest už jsem stavěl na zakázku,“dodává s úsměvem.

Pořízení karavanu je celkem nákladná záležitost, zejména pokud většinu roku zůstane bez užitku stát na zahradě. Levnějším řešením je nástavba na běžný přívěs za auto. Tu lze navíc sundat a vozík i nadále běžně používat.

 ?? FOTO KARAVANY DO VOZÍKU ?? Domek na dvou kolech. Obytná nástavba není nikterak ohromná, přesto se v ní pohodlně uloží třeba i pětičlenná rodina.
FOTO KARAVANY DO VOZÍKU Domek na dvou kolech. Obytná nástavba není nikterak ohromná, přesto se v ní pohodlně uloží třeba i pětičlenná rodina.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia