Lidové noviny

Modrá je dobrá

- EVA OBŮRKOVÁ

Slovenské drátenictv­í, byzantské chorály, řecké perníky anebo alpinismus: to je jen malý výběr ze stovek lidových tradic, zapsaných na seznamu nehmotného kulturního dědictví lidstva UNESCO.

Společně s dalšími desítkami kulturních zvyklostí z celého světa je na seznamu i pár českých položek, namátkou lidový tanec slovácký verbuňk, sokolnictv­í, loutkářstv­í anebo modrotisk.

O uznání starodávné textilní techniky společně s námi žádalo Slovensko, Německo, Rakousko a Maďarsko; tam všude se tradiční postup ještě používá. Traduje se ale, že kořeny modrotisku byste našli v Číně, Japonsku a Indonésii. První modrotisky prý do Evropy přivezli v polovině 16. století holandští obchodníci, kteří udržovali kontakt s Orientem, o sto let později pak krásné modré indigem barvené tkaniny s bílými vzory oslnily francouzsk­ý královský dvůr: tam je přivezli vyslanci z Thajska.

Barvíři versus tiskaři

Protože leckomu látky připomínal­y malovaný čínský modro-bílý porcelán, začalo se nové technice říkat porcelánov­ý tisk.

Tajemství výroby se podařilo odhalit poměrně záhy, už na konci 17. století založil první firmu na výrobu modrotisku Holanďan Jakub Grouw, a postupně vznikaly další dílny v Německu, Švýcarsku, Francii a v Anglii. Nová technologi­e ale vyvolávala zmatek v tehdejším přísném rozdělení cechů, spojovala totiž dovednosti barvířů a tiskařů, do té doby dvou samostatný­ch řemesel.

Do Čech se modrotisk rozšířil v druhé polovině 18. století z Augsburgu a Norimberku, první modrotisko­vou manufaktur­u pak založil již v roce 1763 hrabě Josef Maxmilián Kinský, a to ve Sloupu u České Lípy.

Rukopis mistrů barvířů

Ačkoli se na první pohled zdá, že jde o modrou, bíle potištěnou látku, postup je zcela opačný a připomíná spíš malování velikonočn­ích vajíček voskovou technikou. Základem je reserva neboli směs, která se s pomocí dřevěných nebo kovových forem nanáší na plátno. Co je potištěné, zůstane bílé. Plátno se pak opakovaně namáčí v indigové lázni, propírá, suší, mandluje a leští.

Zní to na první pohled jednoduše? Tak to se vám jen zdá. Každá modrotisko­vá dílna si hýčká vlastní složení reservy, přípravu plátna před potiskován­ím, vhodné stoly a náčiní, originální motivy, způsoby namáčení, počty opakování (které ovlivňují výslednou sytost barvy) i finální úpravu hotového výrobku.

Modrá křídla a nohy

Je jen škoda, že ze stovek dílen se dochovaly jen dvě: rodinná dílna Danzingero­vých v Olešnici, která funguje od roku 1816, a firma Arimo ve Strážnici, jež navazuje na tradici modrotiska­řské dílny Jochových, založené roku 1906. Protože každá má své postupy, formy a vzory, není tak těžké poznat, které vzorky jsou od Danzingerů a které od Jochů. Obě nabízejí exkurze, podrobné seznámení s výrobou, kurzy, látky i hotové výrobky.

Modrotisk opět prožívá svoji renesanci. Najdete ho na ubrusech i povlečení, na prostírání, kuchyňskýc­h doplňcích nebo třeba na šatech – ostatně v modrotisko­vé dílně v Olešnici se tiskly látky, z nichž je ušitá kolekce oblečení našich sportovců pro letošní olympijské hry v japonském Tokiu.

Při prohlídce se ale vynoří i nostalgick­é vzpomínky na časy, kdy se tu tiskly kilometry látek ročně, na plotech se sušily desítky metrů dlouhé pruhy a kvůli máchání v potoce měly husy po létě modrá křídla.

Mimochodem, děti, které se celé léto v potoce ráchaly s husami, na tom nebyly o moc lépe, a u nejnadšeně­jších cachtalů prý obvykle modrý odstín kůže zmizel až po několika měsících. Přijďte si příběhy barvířů modrotisku poslechnou­t sami, exkurze tu probíhají celý rok a nejlepší pro ně je právě léto.

Co bude dál?

Jak jste si možná stačili všimnout, každé pondělí letošního letního výletního speciálu věnujeme tuzemským tradicím a památkám zapsaným na seznamu UNESCO: představím­e vám ještě perličkové vánoční ozdoby z Krkonoš, jízdu králů anebo masopustní obchůzky na Hlinecku. V dalších letech by se mohl seznam tradic s puncem UNESCO rozšířit o vamberecké krajkářstv­í, pivovarnic­ké bednářství, vorařství či třeba dudáctví.

Autorka je spolupraco­vnicí redakce

 ?? FOTO MAFRA – JIŘÍ SALIK SLÁMA ?? Ze stovek dílen se dochovaly jen dvě: rodinná dílna Danzingero­vých v Olešnici (na snímku) a firma Arimo ve Strážnici. Každá má své postupy, formy a vzory.
FOTO MAFRA – JIŘÍ SALIK SLÁMA Ze stovek dílen se dochovaly jen dvě: rodinná dílna Danzingero­vých v Olešnici (na snímku) a firma Arimo ve Strážnici. Každá má své postupy, formy a vzory.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia