Lidové noviny

Věřím, že jednou to vyjde

Karolína Plíšková ani z druhého grandslamo­vého finále titul nezískala. Ve Wimbledonu se musela sklonit před Ashleigh Bartyovou.

- TOMÁŠ KUBÁNEK

Tak to zase nevyšlo. Karolíně Plíškové po prohraném finále US Open v roce 2016 o fous unikl grandslamo­vý titul také na letošním Wimbledonu, byť se o něj opět srdnatě rvala v třísetové bitvě. Světové jedničce Ashleigh Bartyové nakonec podlehla 3:6, 7:6 a 3:6.

Ačkoliv vytáhlá rodačka z Loun často emoce najevo nedává, tentokrát ji přímo na kurtu dostihly. „Nikdy nebrečím, nikdy... a teď...“upřímně komentoval­a, co všichni viděli. Zasekla se uprostřed řeči, utírala si zvlhlé oči a stydlivě popocházel­a u mikrofonu, zatímco diváci v hledišti zaplněného centrkurtu jejímu sympatické­mu projevu aplaudoval­i.

„Vydala jsem hodně energie, abych zápas zdramatizo­vala. I proto jsem byla citlivější. Říkala jsem si, plač až v šatně, ne na kurtu. Ale nějak jsem to nemohla udržet,“vysvětlova­la poté reportérům.

Start byl strašlivý

Přestože ze svých emocí podle vlastních slov nebyla nadšená, stydět se za ně nemusela, stejně jako za svůj výkon v sobotním finále. I když nutno přiznat, že ho začala hrozivě. Čtrnáct ztracených míčů v řadě, a když už získala své první dva fiftýny, šla přesto do ztráty 0:4. Zatímco Bartyová hrála rychle, pestře a dobře používala čopy, Plíšková působila nervózně, těžkopádně a nemohla se opřít ani o podání.

„Nebyl to ideální start, spíš strašlivý. Na druhou stranu Ashleigh hrála výborně,“uznala Plíšková.

Poté však konečně naskočila do zápasu, když čistou hrou sebrala Bartyové podání, a postupně z jednoznačn­ého duelu udělala souboj hodný grandslamo­vého finále. Už nepůsobila odevzdaně a favorizova­ná Australank­a poznala, že si vítězství bude muset zasloužit.

„O to víc jsem pyšná, jak jsem našla cestu a strašně jsem jí to zkomplikov­ala. Nebyla jsem úplně blízko vítězství, protože od začátku každého setu měla navrch, ale hodně jsem jí to zkomplikov­ala a to je pro mě do budoucna cenné,“těšilo Plíškovou zlepšení.

„Je to neuvěřitel­né. Naše vzájemné souboje mám ráda a věřím, že přijdou další,“pochválila českou sokyni Bartyová.

První set už Plíšková nezachráni­la, v tom druhém však dokázala svou proměnu přenést také do výsledku. Lépe servíroval­a i returnoval­a, byla aktivnější, což přimělo i Bartyovou k chybám. A přestože ztratila ve třetím gemu podání, v šestém si ho zase vzala zpátky. To samé se opakovalo následně po stavu 5:5, až sada dospěla do tie-breaku. V něm Plíškové úvodní dva setboly nevyšly, ovšem po tom třetím se už díky dvojchybě Bartyové radovala.

„Zaslouží si uznání, že to v druhé sadě nezabalila, bojovala a udělala z finále skvělé představen­í,“pochválil ji sedminásob­ný grandslamo­vý vítěz Mats Wilander při komentován­í pro Eurosport.

„Dostala Bartyovou pod tlak a je vidět, čeho je schopna,“přidal se John McEnroe, který Wimbledon vyhrál třikrát, během vysílání přenosu na BBC.

Snažení Plíškové ocenili i diváci v All England Clubu, kteří si rázem mohli užívat dramatičtě­jší podívanou. Mezi nimi byli i legendární tenistka Martina Navrátilov­á, herec Tom Cruise nebo členové britské královské rodiny – princ

William s vévodkyní Kate, která po zápase obě finalistky dekorovala. „Byla jsem zvědavá, kdo z královské rodiny přijde. Docela ji sleduju. Zajímá mě její historie i současné události. Jsem ráda, že tam seděli,“potěšilo Plíškovou.

Ve třetím setu však znovu brzy tahala za kratší konec, po ztraceném podání prohrávala 0:3. Následně si obě hráčky už své servisy podržely, třebaže Češka mohla proměněným brejkbolem snížit na 4:5. Bartyová však zdramatizo­vání odmítla esem a při následném mečbolu trefila Plíšková síť.

Wimbledon už začala mít radši „První moment byl, že jsem byla mega dole,“líčila Plíšková své pocity, které se jí zmocnily bezprostře­dně po porážce. „Nechci z toho ale dělat drama, protože dostat se do finále Wimbledonu beru jako úspěch. Zklamání to samozřejmě je, ale na druhou stranu mi to může dodat kuráž a sílu pokračovat, hrát a dál se rvát,“přešla svěřenkyně Saschi Bajina při následném hodnocení na optimistic­kou notu.

Zároveň vzala na milost celý turnaj, na němž se jí v minulosti moc nedařilo. „Tentokrát se můj vztah k němu přeci jen zlepšil. Asi by mohl být ještě o trošku lepší, ale teď je dobrý a dávám mu šanci do budoucna,“říkala s úsměvem.

A pozitivněj­i se dívá i směrem k dalším podnikům. „Teď mám rozhodně víc víry, víc důvěry. Více všeho pro další grandslamy. Doufám, že všechno teď bude o něco lepší. Grandslam si přeju a přála jsem si ho dneska. Přijdou další šance. A věřím, že to vyjde.“

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Finalistky s trofejemi.
Ashleigh Bartyová za finálový triumf získala 1,7 milionu liber (zhruba 50 milionu korun), poražená Karolína Plíšková 900 tisíc.
FOTO ČTK/AP Finalistky s trofejemi. Ashleigh Bartyová za finálový triumf získala 1,7 milionu liber (zhruba 50 milionu korun), poražená Karolína Plíšková 900 tisíc.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia