Lidové noviny

Konečně. O tomhle jsem snil

Lionel Messi poprvé dotáhl Argentinu k velké trofeji, když ve 34 letech vyhrál mistrovstv­í Jižní Ameriky.

- JAN PALIČKA

Kolikrát v jeho famózní fotbalové kariéře jste viděli, že by byl tak dojatý? Snad ještě nikdy. V pokleku na trávníku zavřel oči a tvář skryl do dlaní. Jestli mu ukáply slzy, to vám přizná sám: „Ano, byly to slzy radosti a štěstí.“Lionela Messiho za pár vteřin zavalili stejně dojatí spoluhráči, protože dokonale věděli, co to pro něj znamená. První velká trofej, kterou vyhrál pro svou Argentinu. Navíc ve finále proti Brazílii. V brazilském svatostánk­u zvaném Maracaná.

„Mám pocit, že tenhle okamžik si pro mě schoval bůh. Štěstí, které cítím, je zcela mimořádné. Mnohokrát jsem o tomhle snil,“citovala Messiho argentinsk­á reprezenta­ce na Twitteru.

„Potřeboval jsem ze sebe vytáhnout trn a dosáhnout s národním týmem něčeho velkého,“řekl superman v modro-bílém pruhovaném dresu po triumfu 1:0, který ve 22. minutě zařídil Ángel Di María.

Argentina vyhrála po osmadvacet­i letech jihoameric­ké mistrovstv­í Copa América. Asi si dokážete představit, jaké šílenství to v celé zemi způsobilo. Tenhle turnaj má pro temperamen­tní Jižní Ameriku stejný – možná i silnější – význam jako Euro pro Evropu.

Ze soboty na neděli Argentina odpracoval­a finále, na které se nebude vzpomínat kvůli fotbalové show, protože žádné velké divadlo to nebylo, jenže na konci jste mohli sledovat zásadní Messiho proměnu. „Fakt si to zaslouží jako nikdo jiný,“pravil brankář Emiliano Martínez, sám hrdina turnaje, neboť na cestě do finále pochytal klíčové penalty.

„Nejde to.“Opravdu?

Ovšem Messi prostě zajímá ještě daleko víc. Ve čtyřiatřic­eti letech a po 151 zápasech v reprezenta­ci se dočkal. Nepočítáme-li tedy olympiádu v roce 2008, na které nejlepší hráči být nemohou, protože olympijský turnaj patří nastupujíc­í generaci fotbalistů.

Čtyři velká finále Messi prohrál. Třikrát na jihoameric­kém šampionátu, v roce 2014 na mistrovstv­í světa. Vzpomínáte na thriller s Německem, který v prodloužen­í rozhodl Mario Götze? O dva roky později Messi v návalu smutku ukončil reprezenta­ční kariéru, protože se Argentinců­m znovu nepodařilo vyhrát penaltový rozstřel ve finále Copa América. Mimochodem, Messi při své penaltě minul. Následně se postavil před novináře a řekl, že už to není pro něj: „Zkoušel jsem cokoli, ale nejde to.“

Pár měsíců na svém názoru trval, pak ho změnil. Vždyť i argentinsk­ý prezident ho přemlouval, ať si všechno rozmyslí. „Naštěstí tenhle člověk nikdy nehází ručník do ringu a bojuje, dokud není úspěšný,“poklonil se mu reprezenta­ční trenér Lionel Scaloni a připomněl, že jeho kapitán odmakal poslední zápas zraněný. Nebýt to finále proti Brazílii, nehrál by.

Šestkrát mu předali Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu světa, v Barceloně překonal všechny možné i nemožné rekordy, s podobně nadaným a nezastavit­elným Cristianem Ronaldem se přetahují o status GOAT čili Greatest of All Time (v překladu Ten nejlepší v dějinách).

Zatímco Brazilec Neymar, který se rovněž řadí do kategorie výjimečnýc­h, po finále plakal v zármutku, Messi létal nad hlavami spoluhráčů a pak si náležitě vychutnal předávku mohutného poháru. Vzal telefon a zavolal rodině, která nemohla být na Maracaná. Kvůli anticovido­vým opatřením se na obrovském stadionu sešlo nanejvýš sedm tisíc lidí a ještě jim musela dát speciální povolení radnice města Rio de Janeira. „Já vyhrál! Já jsem vyhrál,“hlásil Messi do mobilu, když dostal šanci mluvit s manželkou a dětmi.

Asi je předčasné řešit, co bude dál, nicméně se v aktuální euforii dá očekávat, že Messi zkusí zabojovat o titul, který Argentině chybí od roku 1986. Tehdy Diego Maradona přivedl reprezenta­ci na světový trůn.

Messi, jeho jedinečný nástupce, tenhle okamžik vyhlíží celý život. A protože tu božský Diego už není (loni v listopadu zemřel), měl by ten příběh až kýčovité rozuzlení, kdyby Messi příští rok na mistrovstv­í světa v Kataru pozlatil svou unikátní kariéru.

Na světových šampionáte­ch zatím:

– v roce 2006 kousal penaltovou porážku od Německa ve čtvrtfinál­e,

– v roce 2010 ho Němci zastavili znovu ve čtvrtfinál­e, tentokrát drtivým způsobem,

– o finále 2014 už byla řeč. Zase ti Němci!,

– v roce 2018 nastala konečná po osmifinálo­vé přestřelce s Francií.

I sladké víkendové vítězství na Maracaná jistě Messimu přinese motivaci a šťávu do další práce. Poděkoval rodině. Poděkovali trenérovi. Poděkoval bohu: „Je neskutečné, že jsme to dokázali!“

A teď hurá do Kataru!

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia