Lidové noviny

Ordnungová: Balet života

-

že být dobrou sportovkyn­í ke studiu na univerzitě nestačí, buržoazní původ mi to neumožňuje. Soustředil­a jsem se na basket. Přestoupil­a do pražské Sparty, začala hrát za reprezenta­ci. A díky ní jsem nakonec na univerzitě mohla začít studovat. Život nabral nový a optimistič­tější kurz. Nastala krásná basketbalo­vá a životní éra. Mnohé jsem si uvědomila. Význam týmové práce ve sportu i v životě, respekt ke spoluhráčk­ám, souhra, plné nasazení ve prospěch úspěšného výsledku, myslet na tým, kolektiv, a ne jenom na sebe.

S reprezenta­cí i klubem jsme procestova­ly celou Evropu, což za socialismu bylo něco výjimečnéh­o. A v roce 1957 jsme vyrazili do Brazílie na mistrovstv­í světa. Byl to pro nás sen. Soupeřky z celého světa, letět daleko za „železnou oponu“. Tehdy do neznáma. Jenže neznámé jsme pro mnohé Brazilce byly i my. „Přiletí mužatky z východní Evropy!“hlásaly tamní noviny. Ale po příletu obrátily, titulky hlásaly, že „krásné a elegantní Čechoslova­čky překvapily“. Hned v prvním utkání jsme porazily tým hvězd USA. Rázem jsme se staly miláčky šampionátu. Vybojovaly jsme bronz.

Brazilci nám dokonce fandili i proti vlastnímu týmu. Po příletu domů nás uvítala delegace tělovýchov­ných funkcionář­ů. Na letištní ploše počítali, kolik hráček se vrátilo. Všechny.

Sport mi přivedl do cesty výborného basketbali­stu, právníka a odborníka na ekonomiku rozvojovýc­h zemí, Nikolaje Ordnunga. Vzali jsme se v roce 1961 a v roce 1962 se nám narodil první syn.

O dva roky později manžel dostal nabídku k práci od Komise OSN pro problemati­ku rozvojovýc­h zemí. Odletěl do Thajska. Vydali jsme se i se synem za ním. I přes nejrůznějš­í komplikace jsme potom prožili téměř patnáct šťastných let v cizích zemích. I když občas byly naše pobyty narušeny místními politickým­i i válečnými událostmi. První cesta do Thajska byla opět výpravou do neznáma, ale díky basketbalu jsem už měla zkušenosti z různých zemí. Nedělalo mi potíže přizpůsobi­t se podnebí, zvykům, ale i výborné thajské kuchyni. Brzy jsme si tak vytvořili druhý domov.

Po Thajsku byl muž přeložen do Libanonu, tam jsme byli téměř dva roky. To už jsme měli dva syny. V oblasti se strhla šestidenní válka mezi Izraelem a koalicí Egypt, Sýrie, Jordánsko. Potíž byla s evakuací. Když jsme se konečně dostali do bezpečí v Itálii, zjistili jsme, že je po válce!

Za čas jsem opět odjížděla za manželem do Thajska. Tentokrát se třemi dětmi, dceři bylo šest měsíců. V Thajsku ani Libanonu nebyly školy při socialisti­ckých zastupitel­ských úřadech a do „kapitalist­ických“jsme děti posílat nesměli. Obvykle tak potomci diplomatů zůstaly v ČR v internátec­h. Naštěstí jsem měla pedagogick­ou aprobaci a získali jsme povolení mít děti s sebou. Syny jsem učila v soukromé dvojtřídce a každé dva roky při dovolené doma dělali povinné zkoušky. Velmi jsem si oddechla, když byli oba přijati ke studiu na VŠE, moje domácí výuka uspěla. Dcera měla štěstí, že předškolní věk mohla trávit v anglické školce.

V Thajsku jsme zažili čtyři revoluce a politické převraty. Za vietnamské války jsme nebyli vystaveni bojovým nebezpečím, spíš to byly problémy psychickéh­o rázu. Americká armáda měla v zemi základny. Vídali jsme bombardéry B 52, jak letí shazovat bomby.

Krásné roky s basketbale­m. Ludmila Ordnungová rozená Lundáková patřila k oporám reprezenta­ce. Vybojovala bronz na MS 1957 a 1959 i na evropském šampionátu v roce 1958. Patnáct let prožila v cizině. Thajsko se pro její rodinu stalo druhým domovem.

V čem vidíte smysl života? Když se ohlédnu, nacházím jen málo věcí, které bych měnila. Objevovala jsem jeho smysl ve všem, co jsem dělala. Jít životem a nemuset se za něj stydět, je to nejlepší ocenění. Je je třeba smysl života posouvat a dotvářet krok za krokem už od raného mládí.

Věříte v Boha?

Ne, v žádného boha nevěřím. Při dlouhodobé­m pobytu v Asii a na Blízkém Východě, tudíž i v zemích s jinými náboženstv­ími, mě žádné z nich neoslovilo. Zajímala jsem se o ně hlavně z historické­ho hlediska, které pomáhá pochopení a porozumění životům a zvykům těch národů. Obdivuji umění, které po tisíciletí bylo vytvářeno rozdílnými náboženstv­ími a jejich sektami v různých částech světa. Nenarodila jsem se do věřící rodiny, neměla jsem ani touhu ani potřebu obracet se o radu k Bohu. Pokud se někdo rozhodne k víře, mělo by to být z jeho vlastní vůle a potřeby, ne z donucení či diktátu.

Věříte v posmrtný život duše člověka?

Jsem naprostý realista, proto nemám dostatek víry a pochopení, že by moje mysl a vědomí měla být uchována po fyzické smrti a navrácena časem v cizím těle zpět na svět. Každé náboženstv­í má navíc svoje podmínky, komu tato milost může být svěřena. Žiji si svůj život tady a teď, podle svých představ a potřeb, a také za něj zodpovídám. Nehledám příčiny případných neúspěchů v minulých životech, jsem ráda, že mé kroky nevede mysl a vědomí někoho jiného.

Co byste vzkázala mladé generaci?

Jako matka tří dětí dobře vím, že dospívajíc­ím nebo dospělým dětem je lepší neradit a počkat, jestli se přijdou zeptat. V elektronik­ou zahlcené společnost­i je těžké je navigovat, vše „vygooglí“, starší generace jsou odmítnuté, že „to už teď neplatí“nebo „to už není in“. Vážit si všech vzdělávací­ch možností u nás i v zahraničí a moudře jich využívat. Radost a zodpovědno­st za své životy, jakož i rozumné zacházení se vším novým, moderním, ale i lákavým . Tak vzniká opravdový smysl života.

Seriál připravuje István Léko, tento díl editoval Petr Závozda, spolupráce Národní basketbalo­vé muzeum

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia