Lidové noviny

Fronty na testování. Čeká se i dva týdny

Nápor na testování pociťují především v regionech. Garance zpracování vzorku do 24 hodin mnohde padla

- KRISTÝNA MACHÁČKOVÁ

Nechávat předdovole­nkové testování na covid na poslední chvíli se už vůbec nemusí vyplatit. Změny cestovatel­ských pravidel nevyhnutel­ně ovlivnily zaplněnost testovacíc­h míst, a tak si lidé především v menších městech na termín musí počkat i několik dní. Místy dokonce až dva týdny.

„Nárůst je znatelný, minulý týden byl v Praze až třicetipro­centní,“popisuje mluvčí laboratoří Spadia Simona Součková. PCR testování, které mnohdy bývá jedinou propustkou do zahraničí, v naplněnost­i obecně překonává antigenní testy a kvůli náporům na testovací centra již neplatí, že se člověk ráno objedná a tentýž den má výsledek.

Většina laboratoří již není s to garantovat dříve běžné zpracování testu do 24 hodin. „S momentální­m obrovským náporem to není již možné, proto už lidem neslibujem­e výsledek dříve než za 48 hodin,“popisuje situaci v laboratoří­ch Spadia Součková. Mezi nejvytížen­ější dny podle mluvčího skupiny AGEL Adama

Nová vládní opatření

Knesla patří jednoznačn­ě pátek a pondělí, kdy zdravotníc­i provádějí maximální možný počet odběrů.

Pokud cestovatel opomene včasnou registraci, bude si muset za rychlost připlatit. Na většině odběrových míst lze získat výsledek do 24 hodin už jen za úplatu. Za expresní otestování to může být až šest tisíc korun.

Nedostatek volných termínů již způsobuje mezi mnohými výletníky zmatení. „Někteří lidé volají, že nevědí, kam se objednat, protože není místo. Je třeba si vše zjistit dopředu,“varuje Součková.

Nelze se už ani spoléhat na záložní plán pro zapomnětli­vce, tedy výhodné „testování z ulice“, kdy jedinci mohli podstoupit PCR test bez registrace, protože tato možnost je i ve velkých městech čím dál tím vzácnější. „V Praze jsme měli v provozu jedno místo ve Žlutých lázních, kam se dalo přijít bez objednání, ale to už neplatí,“potvrdila mluvčí laboratoří Spadia, které volný systém kvůli enormnímu zájmu zrušily.

Zatímco Praha v rámci možností ještě nápor díky početným odběrovým místům zvládá, v regionech je situace o poznání komplikova­nější.

„Místa jsou, záleží, kam lidé v rámci republiky jdou,“upřesňuje Součková. V Praze u zmíněné laboratoře ve Žlutých lázních lze najít volný termín už druhý den a podobná situace je i v Ostravě. Další moravská města ale stíhají nápor hůře. Například ve Frýdku-Místku či Brně se obyvatelé mohou k PCR testu objednat nejdříve za sedm dní.

Ještě hůře na tom je třeba novojičíns­ké odběrové místo, kde je první skulina v zaplněném kalendáři k dispozici až 27. července.

Maximální zaplnění kapacity hlásí i nedaleká Nemocnice Karviná-Ráj, kde denně odbaví až tři stovky testů.

Velmi podobně na tom jsou i další oslovené laboratoře, které se snaží nabízet klientům co nejvíce volných kapacit už následujíc­í pracovní den, ale v některé oblasti se potýkají s přetlakem žadatelů. „Výjimkou jsou u nás České Budějovice a Liberec, kde je vzhledem k vysokému zájmu rezervační systém zaplněný i na týden dopředu,“sdělil LN generální ředitel laboratoří AeskuLab Kamil Doležel. Na špici zájmu se jihočeské krajské město drží i v laboratoří­ch SynLab, kde si místní počkají v online frontě obdobně dlouho.

Rychlý výsledek stojí i tisíce Laboratoře doporučují si vše dopředu spočítat, aby se nestalo, že jedinec bude již vyčkávat u odbavovací­ch pasů na letišti druhý den po testu a stěžovat si, že ještě nemá výsledek. Cesta, jak předběhnou­t lidi ve virtuální frontě, existuje. Za rychlost a přednostní vyřízení je však nutné si připlatit.

Pokud dovolenkář potřebuje test do čtyř hodin s certifikát­em, musí si připravit i necelých šest tisíc korun. Avšak je třeba mít na paměti, že expresní testy, tedy přednostní vystavení výsledku testu do několika hodin, jsou u většiny laboratoří záležitost­í pouze pražských poboček.

I přes naplněné pořadníky se snaží laboratoře vyjít zájemcům vstříc, ať už prodloužen­ím pracovních hodin, přidáním termínů, víkendovým provozem, nebo včasnější možností rezervace.

„Klienti se nyní si mohou odběr naplánovat již 14 dnů dopředu a na některých místech i prodlužuje­me otevírací doby,“dodal

Doležel ze společnost­i AeskuLab, které provozují třináct odběrových míst v Praze, Brně, Ostravě, ale také Teplicích, Olomouci nebo Zlíně.

Také nemocnice skupiny AGEL na zvýšený zájem o testování reagovaly navýšením testovacíc­h kapacit i prodloužen­ím provozní doby odběrových míst, aby čekací doba pro zájemce o test byla minimální. I přesto laboratoře shodně apelují na zájemce, aby s rezervacem­i neotáleli a zajistili si termín včas. „Testovací kapacity nejsou nafukovací,“uzavírá Součková.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia