Lidové noviny

Žádný odklad. Šéfžalobce­m se stal Igor Stříž

-

Česko má po téměř dvou týdnech nového šéfžalobce. Vláda včera schválila jmenování Igora Stříže, potvrdila ministryně spravedlno­sti Marie Benešová (za ANO), která ho vládě ke jmenování navrhla. Úřad řídil jakožto první náměstek už od 1. července poté, co ve funkci skončil Pavel Zeman. Oficiálně se má funkce ujmout dnes.

Vláda tak nevyhověla návrhům opozice, aby šéfžalobce jmenoval až nový kabinet vzešlý z podzimních voleb. Oproti předpoklad­ům rozhodnutí nepředcház­ela dlouhá diskuse. Stříž, kterému je opozicí vyčítáno, že na konci 80. let působil ve funkci vojenského prokurátor­a, byl schválen jednomysln­ě.

Nový nejvyšší státní zástupce chce podle svých slov pokračovat ve směřování svého předchůdce Pavla Zemana, zejména v jeho nestrannos­ti a nezávislos­ti. „Jsem rád, že vláda konečně obsadila místo nejvyššího státního zástupce. Také jsem rád, že se přiklonila k zákonné úpravě a dlouholeté praxi, že nejvyšším státním zástupcem by měl být kariérní státní zástupce,“řekl Stříž.

Podotkl, že o velké radosti ze jmenování se z jeho strany hovořit nedá. „O tuto funkci jsem nijak neusiloval, nešel jsem jí naproti, pouze jsem akceptoval návrh paní ministryně. Cítím jakousi zodpovědno­st za funkci, kterou jsem dosud vykonával po boku Pavla Zemana. Je to dostatečný závazek, abych pokračoval v trendu, který Pavel Zeman nastolil,“dodal Stříž.

Uvedl, že funkci nehodlá vykonávat stejně jako jeho předchůdce, jde mu ale o udržení směřování Nejvyššího státního zastupitel­ství zejména v jeho nestrannos­ti a nezávislos­ti na vnějších vlivech. „To zůstává mou prioritou,“řekl.

Volbu nového šéfa žalobců kritizoval­a část opozice. První místopředs­eda ODS Zbyněk Stanjura na Twitteru napsal: „Vojenských prokurátor­ů se báli i komunisté a lampasáci. Jeden z nich se dnes, 32 let po listopadu 1989, stal nejvyšším státním zástupcem. Po volbách ho odvoláme.“

Podle Benešové ale Stříž opakovaně prošel všemi stupni různých prověrek. „Stal se prokurátor­em v roce 1989 v únoru, takže těžko mohl něco spáchat za půl roku do sametové revoluce,“dodala. Stříž působí ve veřejné žalobě od roku 1986, nejprve jako právní čekatel, později vyšetřovat­el a prokurátor u vojenské prokuratur­y.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia