Lidové noviny

Žalobce s vadou

WWW.LIDOVKY.CZ

- MARTIN ZVĚŘINA

Vláda včera rozhodla, že novým nejvyšším státním zástupcem bude Igor Stříž. Vyhověla tím přání odcházejíc­ího šéfžalobce Pavla Zemana, aby to byl někdo zevnitř soustavy. Proti není ani Unie státních zástupců, která je mnohými považována za strážkyni nezávislos­ti.

Jediným handicapem pana Stříže je jeho krátké angažmá v roli vojenského prokurátor­a komunistic­kého Českoslove­nska (prokurátor­em se stal v únoru 1989).

Některým politikům to velmi vadí, například europoslan­ci Jiřímu Pospíšilov­i. Samozřejmě má nejen on možnost politicky se prosadit a v rámci například nové „demokratic­ké“koalice angažovat někoho nového. Ovšem nezapomíne­jme, že by se museli na novém šéfžalobci shodnout i s ODS. A můžeme se oprávněně domnívat, že průnik mezi kandidáty například Pirátů a občanských demokratů je prázdná množina. Takže má-li někdo pocit, že pan Stříž je pouze dočasnou hlavou státních zástupců, měl by svůj radikalism­us mírnit. Anebo naopak přitvrdit, aby předvolebn­í antikomuni­smus ukázal svou pravou povahu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia