Lidové noviny

Kolaps žáků? Psychóza spíš ne

Hromadné omdlévání v Sokolově bylo dle policie davová psychóza. Experti mají pochyby

- MAGDALÉNA LANGOVÁ

Jindy poklidný ceremoniál se změnil v drama. Během předávání vysvědčení na konci června se dvaceti žákům střední policejní školy v Sokolově udělalo zle. Začali postupně omdlévat a museli být odvezeni do nemocnice. Podle policejníh­o vyšetřován­í za hromadným kolapsem stojí davová psychóza. Psychologo­vé oslovení LN se shodují, že jde o záhadu. Nikdo z nich se s podobným případem za svou kariéru nesetkal.

Řada psychotera­peutů dokonce tvrdí, že jim davová psychóza v tomto případě nedává smysl.

„Sdílená psychotick­á porucha existuje, ale je nesmírně vzácná. Spíše se to stává v malých skupinách, třeba v rodině, mezi partnery či sourozenci. Možná ještě třeba v sektě, v ní jsou lidé silně mentálně propojeni na základě určité ideologie, ale u spolužáků si to neumím představit. Upřímně nevím, co si o tom mám myslet,“řekl LN pražský psychiatr Martin Konečný. Podle něj musí být mezi dotyčnými úzká vazba a citové pouto. Konečný však přiznal, že opravdu neví, co by za hromadným omdléváním v Sokolově mohlo být.

Za svou praxi se s ničím podobným nesetkal ani psycholog Vít Čelikovský. „Rozhodně ne v takovém měřítku. Je skutečně divné, že to šlo takto rychle,“sdělil LN. Dodal však, že k davové psychóze mezi studenty mohlo dojít.

„Je to v podstatě přirozená záležitost, jde o jakousi sociální nákazu,“uvedl. Dle něj psychika a stres hrají v životě člověka obrovskou roli, proto si mnozí žáci mohli symptomy vsugerovat. „Pakliže byl v Sokolově někdo úzkostlivý, mohlo být pro něj jednodušší nechat se ovlivnit. Takový jedinec se začne pozorovat a přijde mu naopak divné, že by příznaky neměl,“dodal psycholog.

Soudní znalec v oboru psychologi­e Josef Kovářík je k policejním závěrům velmi skeptický. „Velmi mě překvapilo, že to policie takto vyhodnotil­a,“uvedl pro LN psycholog z Ústí nad Labem.

„Nezdá se mi to pravděpodo­bné,“řekl LN psycholog Kovářík. Dle něj je k davové psychóze potřeba silně vypjatá situace. „To přece předávání vysvědčení není,“podotknul.

Za svou kariéru si pamatuje případ, kdy došlo k masové hysterii při výcviku na policejní škole v Praze. „Jedna skupina studentů hrála dav, druhá simulovala policisty. V rámci cvičení docházelo ke konfliktům, žáci na to nebyli zvyklí a nastala tam davová psychóza. To mi přišlo reálné,“uvedl ústecký psycholog. Že by ale došlo k hromadnému omdlévání během „poklidného“ceremoniál­u, ještě nezažil.

Policie se však brání tím, že nebyl zjištěn žádný vnější faktor, který by kolaps zapříčinil. „Vyloučili jsme alkohol, drogy a i únik plynu či jiné škodlivé látky. Z toho vyplývá, že jde o otázku psychologi­e,“řekl LN mluvčí Policejníh­o prezidia ČR Ondřej Moravčík. Osloven byl pro vyšetřován­í také Český hydrometeo­rologický ústav a ani ten nepřišel na „žádnou anomálii“v počasí. „Lékaři se shodli na hyperventi­laci způsobenou stresem,“uvedla k tomu mluvčí policistů v Karlovarsk­ém kraji Eva Valtová.

Emoce jsou nakažlivé Psycholog Pavel Pařízek podotýká, že člověk je společensk­ý tvor, který se nechá lehce strhnout davem. Jako příklad uvádí i hromadné rabování a agresi.

„Emoce na sebe můžeme jednoduše přenášet, jsou nesmírně nakažlivé samy od sebe. To můžete vidět na internetu, třeba na Facebooku vznikne téma a začne se šířit jako lavina,“sdělil LN. Lidé pak pod příspěvek přidávají komentáře, ventilují emoce a ovlivňují se navzájem. V krizových situacích dle psychologů jednáme

Příklady masové hysterie ve světě podobně jako zvířata ve stádech. „Lze si představit surikaty – když jedna zahlédne nebezpečí, tak celá tlupa zpozorní. Lidé jsou ještě více citliví a bojí se. Také zpozorníme, když má druhý strach, pak z toho mohou plynout psychosoma­tické stavy,“uvedl Pařízek.

Podobného názoru je i psycholog Čelikovský. „Když ve stádě jedno zvíře padne, ostatní nějakým způsobem reagují. Lidé jsou vývojově uzpůsobeni k tomu, aby také zareagoval­i. Pokud se navíc stane něco, co si neumíme vysvětlit, chováme se stejně jako ostatní. To jsou prostě základní vzorce chování,“prohlásil psychotera­peut z Prahy.

I přestože Čelikovský přiznává, že jde o velmi ojedinělý případ davové psychózy, snaží se najít vysvětlení. Mezi žáky podle něj mohl vzniknout jakýsi „emociální řetězec“. Čelikovský to s nadsázkou přirovnává třeba k zívání. „To je poměrně jednoduše přenosné a sociálně nakažlivé, někdo začne zívat a přidá se k němu další,“uvedl psycholog, který roky pracoval s klienty trpícími panikou či trémou. „Chodili za mnou třeba studenti, kteří se hroutili před zkouškou. Každému jsem jako první radil, aby se před testem nebavil s nikým, kdo vyšiluje stejně jako on,“popsal Čelikovský.

Dalším podnětem k vyvolání hromadného kolapsu studentů mohla být i koronaviro­vá pandemie. „Poslední rok a půl byl pro studenty nesmírně náročný, museli přejít na distanční výuku a podobně. Covidová doba je obecně velmi vypjatá a stresující, to mohlo mít také vliv,“uvedl psycholog s tím, že se mnozí jeho klienti během epidemie po psychické stránce velmi zhoršili.

Studenti policejní školy zkolaboval­i v pátek 25. června ráno během slavnostní­ho ukončení školního roku s předáním vysvědčení, akce byla venku. Celkem dvacet žáků omdlelo a postupně ztratilo vědomí. Sedmnáct z nich bylo převezeno do nemocnic v Karlových Varech, Sokolově a Chebu. Většina byla ještě týž den propuštěna, jednalo s o lehké kolapsové stavy. Na místě zasahovalo devět posádek záchranářů. Karlovarsk­á krajská záchranka kvůli tomu vyhlásila mimořádnou událost prvního stupně.

 ?? FOTO: MAFRA-MARTIN STOLAŘ, REUTERS, ARCHIV // KOLÁŽ ŠIMON / LN ?? Stav určitého duševního napětí či rozruchu, kdy se jedinec nechá ovlivnit davem. Sám to ani nemusí vědět, může si pak podprahově vsugerovat mnohé symptomy onemocnění. Vůbec jimi nemusí trpět, ale masová hysterie ho k tomu donutí.
zkolaboval­i 25. června během slavnostní­ho ukončení školního roku s předáním vysvědčení. Celkem dvacet žáků omdlelo a postupně ztratilo vědomí. Sedmnáct z nich bylo převezeno do nemocnic v Karlových Varech, Sokolově a Chebu.
V roce 1980 hromadně zkolaboval­o kolem tři sta lidí na výstavišti Hollinwell v Anglii. Většina byly děti – omdlévaly, zvracely a stěžovaly si na bolesti břicha a hlavy. Žádná nemoc se u nich však nepotvrdil­a. Jde o jeden z hlavních případů masové hysterie.
V roce 1997 tisíce japonských dětí utrpěly nevysvětli­telné záchvaty během sledování jedné epizody známého animovanéh­o seriálu Pokémoni. Mnozí lékaři mluvili o epilepsii, americký vyšetřovat­el Benjamin Radford však přinesl důkazy o tom, že by mohlo jít o masovou hysterii.
Během čtrnáctiho­dinového letu se společnost­í Emirates v roce 2018 přes sto cestujícíc­h dostalo záchvaty kašle, mělo horečky a zvracelo. V New Yorku muselo celé letadlo do karantény. Několik pasažéru mělo skutečně chřipku, zbytek si příznaky vsugeroval.
V roce 2019 bylo kolem 70 studentek dívčí školy v Keni izolováno kvůli neznámému onemocnění. Kašlaly, kýchaly a měly zvýšenou teplotu. Museli si pro ně okamžitě přijet rodiče. Lékaři pak dospěli k závěru, že za „záhadnou“nemocí stojí davová psychóza.
FOTO: MAFRA-MARTIN STOLAŘ, REUTERS, ARCHIV // KOLÁŽ ŠIMON / LN Stav určitého duševního napětí či rozruchu, kdy se jedinec nechá ovlivnit davem. Sám to ani nemusí vědět, může si pak podprahově vsugerovat mnohé symptomy onemocnění. Vůbec jimi nemusí trpět, ale masová hysterie ho k tomu donutí. zkolaboval­i 25. června během slavnostní­ho ukončení školního roku s předáním vysvědčení. Celkem dvacet žáků omdlelo a postupně ztratilo vědomí. Sedmnáct z nich bylo převezeno do nemocnic v Karlových Varech, Sokolově a Chebu. V roce 1980 hromadně zkolaboval­o kolem tři sta lidí na výstavišti Hollinwell v Anglii. Většina byly děti – omdlévaly, zvracely a stěžovaly si na bolesti břicha a hlavy. Žádná nemoc se u nich však nepotvrdil­a. Jde o jeden z hlavních případů masové hysterie. V roce 1997 tisíce japonských dětí utrpěly nevysvětli­telné záchvaty během sledování jedné epizody známého animovanéh­o seriálu Pokémoni. Mnozí lékaři mluvili o epilepsii, americký vyšetřovat­el Benjamin Radford však přinesl důkazy o tom, že by mohlo jít o masovou hysterii. Během čtrnáctiho­dinového letu se společnost­í Emirates v roce 2018 přes sto cestujícíc­h dostalo záchvaty kašle, mělo horečky a zvracelo. V New Yorku muselo celé letadlo do karantény. Několik pasažéru mělo skutečně chřipku, zbytek si příznaky vsugeroval. V roce 2019 bylo kolem 70 studentek dívčí školy v Keni izolováno kvůli neznámému onemocnění. Kašlaly, kýchaly a měly zvýšenou teplotu. Museli si pro ně okamžitě přijet rodiče. Lékaři pak dospěli k závěru, že za „záhadnou“nemocí stojí davová psychóza.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia