Lidové noviny

O injekci „z ulice“byl velký zájem

- VOJTĚCH SVĚRÁK

V Praze se otevřela první očkovací centra pro dospělé bez objednání. Pro dávku si přišly davy lidí, stály se hodinové fronty.

V prvním patře obchodního centra Westfield Chodov zabírala necelé dvě hodiny po otevření řada čekajících na injekci zhruba čtvrtinu patra a stáčela se podél desítek obchodů. „Přišla jsem už před otevřením, na další dávku půjdu zase sem, objednali mě za 21 dní,“popisuje zkušenost pro LN seniorka z Prahy, která odpočívá po injekci. Sedačky pro zákazníky obchodů získaly novou funkci, nyní se plní zájemci o očkování. „Šla jsem sem cíleně, protože jsem se nechtěla nikam objednávat,“dodává žena.

K dispozici jsou tu dva lékaři. Vakcíny od společnost­i Pfizer a BioNTech aplikují tři zdravotní sestry. IKEM má zkušenosti z očkovacího centra v Krči, celý proces tak zdravotníc­i zvládnou během několika minut. V den otevření očekávali největší zájem, lidé ve frontě strávili až dvě hodiny. Průběh by urychlilo, kdyby si předvyplni­li formulář na webu centra.

Kromě vyhnutí se byrokracii chválí lidé na novém projektu časovou flexibilit­u. „Chtěla jsem si změnit termín druhé dávky kvůli dovolené, to ale nešlo, proto jsem se rozhodla jít sem,“vysvětluje ve frontě žena z Prahy. Tento postup však zdravotníc­i nedoporuču­jí. „Lidé, kteří jsou registrova­ní, a už mají termín jinde, by měli jít tam, kde jsou objednaní,“uvedla mluvčí IKEM Markéta Šenkýřová.

Důvodem je distribuce vakcinační látky, kterou dostává každé centrum podle počtů objednanýc­h pacientů. Kdyby si šlo velké množství lidí pro druhou dávku bez objednání místo domluvenéh­o termínu, hrozí, že by vakcíny někde přebývaly. „Pokud sem někdo přijde, že by chtěl dostat druhou dávku, a dodrží zákonnou lhůtu, tak ho ale neodmítnem­e,“dodala mluvčí.

V OC Chodov se mohou nechat za 800 korun očkovat i samoplátci. Jedním z nich byl v pondělí mladý muž z Pákistánu, který přechodně bydlí v Česku. Dle jeho slov je očkovací centrum bez objednáván­í nejjednodu­šší způsob.

Provoz spustilo i centrum na pražském Hlavním nádraží. Necelou hodinu po otevření se fronta táhla až do parku před vstupem. „Očkovat jsem se původně vůbec nechtěla, ale kvůli cestování jsem nakonec šla,“uvádí starší žena. Zájemci si pochvalova­li, že centrum, které zajišťuje tým z fakultních nemocnic Bulovka a Motol, disponuje jednodávko­vou látkou od firmy Jonson & Johnson. „Nemusím se nikde registrova­t, vystojím si to tady hodinu nebo dvě, dostanu jednu injekci a je hotovo,“dodává.

Student z Prahy, který mířil na nástupiště, o centru předtím nevěděl. „Měl jsem náročné zkouškové období, proto jsem se ještě registrova­t nestihl,“vysvětluje mladík. „Tahle možnost se mi ale líbí, stavím se sem, až bude menší fronta,“plánuje mladík.

 ?? FOTO MAFRA – LADISLAV KŘIVAN ?? Až dvě hodiny stáli někteří zájemci o vakcínu ve frontě v pražském obchodním centru Chodov, kde se včera začalo očkovat bez předchozí registrace
FOTO MAFRA – LADISLAV KŘIVAN Až dvě hodiny stáli někteří zájemci o vakcínu ve frontě v pražském obchodním centru Chodov, kde se včera začalo očkovat bez předchozí registrace

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia