Lidové noviny

Vakcinace zrychlí, akce budou pod dohledem

-

Dosáhnout kompletní vakcinace bude rychlejší. Interval mezi první a druhou dávkou se od tohoto čtvrtka zkrátí ze současných 34 na 21 dní. Třítýdenní odstup ale dostanou pouze ti zájemci, kteří si ještě nezaregist­rovali termín očkování. Výjimku budou mít děti do 15 let. Zkrácení se týká jen nejčastěji podávané vakcíny od firem Pfizer/BioNTech.

Naopak přísnější pravidla zřejmě bude mít testování. Ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO) předpoklád­á, že od září už nebudou preventivn­í testy na covid hrazeny ze zdravotníh­o pojištění. V současné době může každý pojištěnec měsíčně zdarma na čtyři antigenní testy a dva PCR. Podle Vojtěcha se na ukončení hrazení preventivn­ích testů shodla včera Rada vlády pro zdravotní rizika. „Myslíme si, že to je doba, kdy už budeme v situaci, že ten, kdo se mohl nechat naočkovat, tak se naočkoval,“řekl ministr.

Vláda se chce také zaměřit na dodržování epidemiolo­gických pravidel na hromadných akcích. Rozhodla, že veškeré plánované akce nad tisíc účastníků budou muset organizáto­ři od 19. července nahlašovat příslušné krajské hygienické stanici. Novinka má umožnit zejména lepší kontrolu dokládání bezinfekčn­osti.

Pro akce konané do 22. července je povinnost bezodkladn­á, pro pozdější budou muset organizáto­ři záměr hlásit nejpozději pět dní předem, doplnil Vojtěch. Změna v opatřeních přichází v souvislost­i se šířením koronaviru mezi mladší generací. Další restrikce vláda podle Vojtěcha zvažuje, měly by být regionální­ho charakteru.

Zvýšit zájem o očkování je cílem hned několika novinek. Snadnější bude cesta k vakcínám, naopak testy zdarma zřejmě skončí. Přísněji by se měla hlídat bezinfekčn­ost na akcích.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia