Lidové noviny

Expreziden­t je ve vězení, v Johannesbu­rgu se rabuje

Poté, co jihoafrick­ý prezident Jacob Zuma zamířil minulý týden do vězení, ve dvou jihoafrick­ých provinciíc­h propukly násilné protesty.

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Z vězení do prezidents­kého úřadu nebo naopak: na nejvyšším politickém postu Jihoafrick­é republiky (JAR) se posledních třech desetiletí­ch objevují kontroverz­ní postavy, kterým je vedle lesku prezidents­ké slávy souzeno poznat i nevlídné vězeňské kobky.

Zatímco držitel Nobelovy ceny míru a ikona boje proti apartheidu Nelson Mandela (1918–2013) nejprve odsloužil dlouhých 28 let za mřížemi za sabotáže a plánování ozbrojenéh­o převratu, aby se v roce 1994 po konci režimu apartheidu stal prvním mužem země, Jacob Zuma se nyní vydává na opačnou cestu. Muž, který stál v čele JAR téměř deset let (2009–2018), nyní míří za mříže, kde by mohl strávit až 15 měsíců.

Bezprostře­dním impulzem byl odsuzující výrok ústavního soudu, který koncem června Zumu poslal do vězení za pohrdání justicí. Bývalá hlava státu se totiž několikrát nedostavil­a k vyšetřován­í závažných případů korupce z doby, kdy Zuma byl viceprezid­entem a posléze prezidente­m, a nedoložila požadované dokumenty. Nyní 79letý expreziden­t legitimitu komise neuznává a tvrdí, že je zaujatá a slouží pouze k vyřizování politickýc­h účtů.

Zuma se ve stanovené lhůtě sice do vězení nepřihlási­l, ale když po něm policie záhy začala pátrat, minulou středu se úřadům sám vydal – evidentně chtěl předejít ponížení, kdy by jej bezpečnost­ní složky eskortoval­y do žaláře v poutech. Nyní se v souladu s protikoron­avirovými opatřeními nachází v izolaci a poté má být předán k běžnému výkonu trestu. Podle ministra spravedlno­sti Ronalda Lamoly se k Zumovi „bude přistupova­t stejně jako k jiným vězňům“.

Násilné nepokoje

Zumův trest je relativně mírný, za mřížemi má strávit pouhých 15 měsíců. Po čtyřech měsících má navíc nárok zažádat si o podmínečné propuštění. I to však stačilo k tomu, aby v jeho domovské provincii KwaZulu-Natal propukly násilné protesty, které se o víkendu rozšířily do provincie Guateng, v níž se nachází Johannesbu­rg, největší jihoafrick­é město.

Asi 300 demonstran­tů postavilo barikády na jedné z johannesbu­rských dálnic, dalších několik set lidí rabovalo a vypalovalo obchody ve čtvrtích Alexandra a Bramley. V jednom z vypálených obchodů policie objevila tělo 40letého muže a nyní vyšetřuje okolnosti jeho smrti. Nejméně tři strážci pořádku utrpěli zranění, když se snažili rabující zatknout.

Policejní mluvčí agentuře Reuters řekl, že „kriminální­ci nebo různí oportunist­é se snaží v této době obohatit“. Současný prezident Cyril Ramaphosa včera uvedl, že pro násilnosti v souvislost­i s uvězněním expreziden­ta Zumy neexistuje žádné opodstatně­ní a současné nepokoje „maří naše snahy postavit ekonomiku na nohy“po pandemii covidu-19.

I přes četná korupční obvinění, kvůli kterým Zuma mimo jiné ztratil podporu své politické strany, Afrického národního kongresu (ANC), si uvězněný prezident udržuje mezi Jihoafriča­ny dost rozsáhlé jádro svých skalních příznivců. Už několik dní po oznámení rozsudku se několik tisíc expreziden­tových stoupenců vydalo k Zumově opulentní rezidenci v lokalitě Nkandla na východě země, aby jej chránili před „zlovůlí úřadů“jako lidské štíty. Mnozí z nich dorazili v tradičním domorodém oděvu či v tričkách s emblémem ANC.

I vzhledem k vysokému věku Zumovo uvěznění nejspíš bude znamenat nepříliš slavné zakončení politické kariéry muže, který – podobně jako Mandela – původně patřil k hrdinům boje proti apartheidu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia