Lidové noviny

Sovětské ženy v Americe

- MARCEL KABÁT redaktor LN

Krátké nekrology ruského režiséra Vladimira Meňšova logicky zmiňovaly jeho největší profesní úspěch: film Moskva slzám nevěří, za nějž v roce 1981 získal amerického Oscara. Není důvod se dnes vůči tomu snímku nějak dramaticky vymezovat, nicméně jeho opětovné zhlédnutí může inspirovat k úvahám o relativitě estetickýc­h kritérií, provázanos­ti kultury s politikou i o tom, jaká sdělení jsou v různých časech považována za nosná. Moskva slzám nevěří vypráví o třech ženách, které sleduje nejprve v roce 1958 a potom v polovině 70. let. Nejdůležit­ější postavou je Káťa, jež v první části otěhotní a posléze sama vychovává dceru; zároveň se vypracuje ze schopné seřizovačk­y strojů na ředitelku celého podniku. Feministic­ký profil sovětské ženy je poněkud relativizo­ván přesvědčen­ím, že taková žena nebude opravdu šťastná, dokud si domů nepořídí machistick­ého suveréna.

Americkou filmovou akademii zřejmě fascinoval­o, že za železnou oponou se může urodit relativně odlehčené vztahové melodrama a Ronald Reagan prý film opakovaně zhlédl před setkáním s Michailem Gorbačovem, aby pochopil „ruskou duši“. Našinci je celkem zřejmé, že v tom snímku (bratranci Dietlových seriálů) je pravda dost naředěná. Někdo to věděl i na Západě: třeba list The New York Times má v archivu ostrou recenzi, která udělení Oscara označuje za možná „ten nejotřesně­jší komentář, který kdy byl učiněn o Hollywoodu, nebo aspoň o těch členech Akademie, kteří letos hlasovali o nejlepším zahraniční­m filmu“a trpce připomíná, že v soutěži byly i filmy od Truffauta nebo Kurosawy. Můžeme dodat, že ve stejné době jako Moskva... vznikl třeba Tarkovskéh­o Stalker, kterému musela stačit cena ekumenické poroty v Cannes.

V každém případě (abychom jen nekritizov­ali) při scéně, kde ředitelka Káťa vede ukázkovou „online“poradu management­u, si můžeme ohromeně opakovat s Egonem Bondym: „Jenom ty filmy sovětský, ty jsou vědecký.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia