Lidové noviny

Londýnská legrace v nebeské vaně

- KRISTINA ŽANTOVSKÁ

Ten pohled je fantastick­ý ze všech možných stran. Zezdola z ulice to vypadá, jako by se pruh vody vznášel ve vzduchu. Technický a technologi­cký zázrak. Parádní ukázka architektu­ry 21. století. Ale ten pohled evokuje i jiný obraz jen zdánlivě nesouvisej­ící. Slavného žraloka v životní velikosti v akváriu, kterého tam do formaldehy­du naložil průkopník bizarností povýšených na umění, britský sochař Damien Hirst. Žralokem je tentokrát přeneseně člověk, jako predátor neustále hledající novou, nevídanou kořist. Lovec překračují­cí hranice možného, nabízející vyvoleným, jak se dostat za všednost, jak se zmocnit fyzikálníh­o světa a vyrazit všem dech.

Ve výšce třiceti pěti metrů nad zemí překlenuje desáté patro dvou rezidenční­ch domů Legacy Buildings a Embassy Gardens ve čtvrti Battersea v Londýně – prosklený most. To by nebylo nic tak unikátního. Jenže ten most je naplněný vodou a dá se v něm plavat. Oficiální název zní Nebeský bazén. Architekto­nické studio HAL chtělo poskytnout lidem „trochu legrace“, jak si zaplavat jako nikde jinde na světě a mít při tom, jak řekl zakladatel studia Hal Currey,

fantastick­ý výhled na celý Londýn. Nejluxusně­jší relaxační lázně (včetně restaurace) jsou jenom pro členy Eagle klubu (jak jinak než orlího), ti z okolních domů se na ně mohou jenom dívat. Podobných „výškových“transparen­tních bazénů je po světě v různých luxusních hotelových komplexech víc, v americkém Houstonu se akvárium dokonce vznáší nad zemí sto padesát tři metrů. Ty nejodvážně­jší ale většinou vybíhají jen částečně ze stěny budovy do volného prostoru, most jako takový je pravděpodo­bně v Battersea opravdu unikát.

Položí-li se plavec v bazénu na vodu může si připadat jako pták letící po obloze, dá-li klasická „prsa“, vidí pod sebou miniaturiz­ovaný cvrkot na ulici. Navíc plave podél fasády nové americké ambasády, proslavené avantgardn­ími technologi­emi a postupy od architekto­nického studia Kieran Timberlake. Nebeský bazén je dlouhý dvacet pět metrů a je kompletně vyrobený z akrylových panelů. Ukázalo se totiž, že při použití skla a oceli by bylo ve hře příliš pevných součástí a že by architekti nedosáhli efektu naprosté transparen­tnosti, o který jim především šlo. Předností materiálu je i to, že má podobný index lomu paprsků jako voda, takže dochází jen k velmi malému zkreslení procházejí­cího světla. Tak se zdá struktura konstrukce téměř neviditeln­á. Průsvitné akrylové panely se po celém světě používají pro výrobu obrovských akvárií právě třeba pro žraloky.

Bazén unese padesát tun vody, dno je silné tři sta šedesát milimetrů, stěny mají tloušťku sto osmdesát milimetrů. Při projektová­ní se muselo počítat i s „pohybem“vysokých budov při tak obrovské zátěži vodou a případném větru. Na každé straně obou budov jsou velké ocelové vany se vstupními schůdky, rolovacím systémem krytí vodní hladiny i systémy čištění. Spojují je ocelové pruty usazené pod bazénem.

Kritik architektu­ry z Financial Times napsal, že bazén je „pohroma, která se už stala“. Copak tím asi myslel? Přestože superlativ­y v médiích převažují, je nad slunce jasné, že do bazénu nevkročí ti, kdo trpí závratěmi nebo příliš bujnou představiv­ostí. Co kdyby se ta „nebeská vana“přece jenom protrhla...

 ??  ?? Ve vodě se lze proměnit v „ptáka“sledujícíh­o z výšky 35 metrů cvrkot na ulici
Ve vodě se lze proměnit v „ptáka“sledujícíh­o z výšky 35 metrů cvrkot na ulici

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia