Lidové noviny

Na cestě k digitální budoucnost­i

Senát může splatit dluh státu na moderní komunikačn­í infrastruk­tuře

- JAROMÍR NOVÁK bývalý předseda Rady ČTÚ

Důležitost­i fungujícíc­h služeb elektronic­kých komunikací si během koronaviro­vých vln všiml snad každý. Aby mohly služby operátorů fungovat, musí existovat kvalitní infrastruk­tura, která dokáže obsloužit všechny připojené zákazníky, ať už chtějí posílat e-maily, podávat žádosti o covidovou podporu, účastnit se virtuálníh­o školního vzdělávání, nebo porady v práci. Aby však mohla existovat kvalitní infrastruk­tura, musí státní aparát aplikovat jednoduché stavební předpisy, jež od výstavby neodrazují a nepenalizu­jí inovace.

Člověk nemusí být expert na stavební právo, aby viděl, že podmínky v Česku nejsou nastaveny pro rychlou a efektivní výstavbu. Vlajková loď této vlády, nový stavební zákon, který měl vést ke zjednoduše­né a efektivněj­ší výstavbě, vrávorá zpět ze Senátu do Poslanecké sněmovny, a i když třeba Senát bude přehlasová­n, je již nyní jasné, že takto komplexní a rozporně přijímaná norma nebude mít při aplikaci na růžích ustláno. Vsadím se, že nová vláda vzešlá z podzimních voleb připraví do roka a do dne novelu stavebního kodexu.

Narovnáván­í prostředí

Naštěstí do Senátu dorazila také novela zákona o elektronic­kých komunikací­ch a je nyní projednáva­ná v příslušnýc­h výborech. Novela nepřináší žádné revoluční novinky. Během své cesty sněmovnou byla obohacena několika pozměňovac­ími návrhy, které však k povinné implementa­ci evropského Kodexu pro elektronic­ké komunikace přidávají paragrafy narovnávaj­ící alespoň částečně deformovan­é prostředí.

Až doposud měla novela telekomuni­kačního zákona relativně hladký průběh projednává­ní. Zejména díky práci zpravodaje Martina Jiránka, který ke sporným bodům novely zákona dokázal včas uspořádat jednání mezi zástupci ministerst­va průmyslu a obchodu, poslanci a zástupci sektoru. Díky těmto expertním jednáním se podařilo vyprecizov­at pozměňovac­í návrhy, které buď z návrhu odstraňova­ly věci nevydiskut­ované, nebo naopak přidaly ustanovení, jež mohou vést právě k většímu přínosu právní normy do praxe. Příkladem z první skupiny je odstranění možnosti Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže přistupova­t k tzv. provozním a lokalizačn­ím údajům, které operátoři uchovávají podle zákona šest měsíců o každém z nás. Sněmovna se téměř jednohlasn­ě shodla, že nechce rozšiřovat okruh subjektů, jež mají k těmto informacím za přísných podmínek přístup.

Do druhé množiny pozměňovac­ích návrhů patří například limitace výše ceny za služebnost na nemovitost­i v majetku státu, usnadnění pokládání kabelovodů při výstavbě nebo rekonstruk­ci pozemních komunikací nebo zajištění férových podmínek při změně poskytovat­ele služby přístupu k internetu.

Právě pozměňovac­í návrhy týkající se zefektivně­ní výstavby má i vláda ve svém akčním plánu pro zlepšení výstavby moderních telekomuni­kačních sítí. Experti na výstavbu odhadli, že pokud tyto změny budou schváleny, dojde ke snížení nákladů na výstavbu až o deset procent a díky snížení byrokratic­ké a další zátěže urychlí schválené změny výstavbu až o rok. Díky tomu k současným 150 až 200 tisícům domácností, které podle odhadů všichni operátoři v Česku připojí k vysokorych­lostním sítím každý rok, přibude dalších 60 tisíc. A to opravdu není málo. O tom by mohli vyprávět třeba učitelé a jejich zkušenosti z online výuky.

Věřím, že díky racionální­m argumentům a vůlí zlepšit pokrytí České republiky kvalitním internetem senátoři nakonec tuto novelu schválí. Státní úřady nemohou stanovovat bohulibé cíle ve svých digitálníc­h strategiíc­h, ať už se to týká 5G pokrytí, nebo výstavby optických sítí, a zároveň neodstraňo­vat bariéry, které tu objektivně v praxi existují. Tato novela zákona o elektronic­kých komunikací­ch je příležitos­tí pro stát ukázat, že to s podmínkami pro digitální budoucnost myslí vážně.

Státní úřady nemohou stanovovat bohulibé cíle ve svých digitálníc­h strategiíc­h a zároveň neodstraňo­vat bariéry

Autor byl předsedou Rady Českého telekomuni­kačního úřadu v letech 2013–2020

 ?? FOTO MAFRA – PETR LUNDÁK ?? Na připojení záleží. O co lepší bude připojení k internetu, o to kvalitnějš­í může být napříště distanční výuka.
FOTO MAFRA – PETR LUNDÁK Na připojení záleží. O co lepší bude připojení k internetu, o to kvalitnějš­í může být napříště distanční výuka.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia