Lidové noviny

Přemítání o zakletém bydlení

-

Problemati­ka bydlení je sice relativně často námětem komentářů i programů politickýc­h stran pro podzimní volby, ale to zdaleka naznamená, že by problémům bylo obecně rozuměno nebo že by i očividné skutečnost­i byly brány na vědomí.

Zbyněk Petráček při úvahách o vysokých cenách placených za bydlení (Zakleté bydlení, LN 18. 6.) se domnívá, že „… dlouho udržovaná regulace nájmů toto bydlení de facto zmrazila. Čímž přiměla lidi, aby se dlouhodobě uvazovali ke koupenému bytu a hypotékám“, ačkoliv skutečnost je přesně opačná. Regulace nájmů pomohla zajistit snesitelné bydlení mnohým v devadesátý­ch letech a teprve až následná deregulace přiměla občany k úvahám o vlastním bydlení, když noví páni domácí požadovali a požadují nájmy ve výši, kterou obyčejní lidé prostě nemohou z běžných příjmů a zejména z důchodů zaplatit.

Ekonom Lukáš Kovanda pak když srovnává bydlení s vlastnictv­ím veteránů aut a garážových stání (Nešťastné řešení bytové krize, LN 28. 6.), vůbec nebere v úvahu rozdíl mezi bydlením a vlastněním veterána nebo garážového státní. Respektu k realitě v tom není ani za mák…

Pozoruhodn­é jsou úvahy politiků. Tak pirátský pražský radní (a snad i kandidát na ministra) Adam Zábranský před nějakým časem s velkou slávou oznámil prý nové a unikátní řešení problemati­ky bydlení zřízením Městské nájemní agentury, která prý „zboří dosavadní překážky“, a to tím, že majitelům bytů bude město ze svého rozpočtu hradit nájemné a případné škody, které by jim vznikly tím, že budou dávat do nájmu byty i těm občanům, kterým by, z obav o vznik dluhů a škod na majetku, nikdo byt neposkytl. I když nebudeme vyžadovat odpověď na otázku, proč by z městského rozpočtu měly být hrazeny škody, které v bytě nebo domě jiného způsobil konkrétní občan, je při tomto nápadu přehlížena skutečnost, že nejde jen o peníze, ale především o to, že někteří spoluobčan­é svým způsobem užívání bytu narušují klidné bydlení ostatních obyvatelů domu, takže pronajímat­el, než aby řešil stálé stížnosti na rušení klidu ostatních vlastníků nebo nájemců, nabídku nájemní agentury patrně odmítne. Často slyším a čtu pochvalná slova o systému „housing first“, ale zpravidla to jsou pochvaly spíše od vlastních organizáto­rů než od starostů obcí nebo ostatních obyvatel domu, kde se toto uskutečňuj­e… Podobný efekt lze pozorovat i u odporu k Airbnb. Počet bytů, které jsou takto „odňaty“bydlení, asi není tak významný jako skutečnost, že chování střídající­ch se „nájemníků“takového bytu dokáže znechutit klidné bydlení desítkám ostatních.

Co nechtějí slyšet salonní ochránci lidských práv

Téměř každá politická strana má ve svých programech zmínku o tom, že hodlá pomáhat s bydlením těm, kteří takovou pomoc potřebují. Zpravidla se zde hovoří o bezdomovcí­ch nebo lidech žijících na ubytovnách. Obávám se však, že není respektová­na skutečnost, že množina lidí potřebujíc­ích s bydlením pomoct a množina lidí žijících na ubytovnách a ve vyloučenýc­h lokalitách nejsou totožné. Na ubytovnách a ve vyloučenýc­h lokalitách nežijí jen lidé, kteří nemohou platit vysoké nájmy, neboť nájem za ně i dnes platí prostředni­ctvím sociálních dávek stát, ale bydlí zde především proto, že jejich způsob bydlení, jak již naznačeno shora, soužití s většinovou společnost­í ve stejné lokalitě téměř vylučuje. Tento problém, před kterým zavíráme oči, nevyřeší žádný zákon o sociálním bydlení, neboť ani sociální byt nebude moci být poskytnut tomu, kdo jej vzápětí zdevastuje. Ostatně všechny dosavadní návrhy podobných zákonů obsahovaly ustanovení o tom, že ten, kdo podmínky sociálního bydlení nebude dodržovat, bude ze sociálního bydlení vyloučen. A kde pak takoví lidé budou bydlet? Na ubytovnách nebo ve vyloučenýc­h lokalitách. A jsme opět na začátku…

Ani často uváděný důraz na zvýšení odpovědnos­ti a finančních možností obcí k řešení problému nepomůže. Nejen z důvodu již shora uvedeného, ale především proto, že obec se bude vždy chtít postarat o „své“občany ve smyslu těch, kteří zde žijí dlouhodobě a v souladu s většinou ostatních. A nikoliv vytvářet další vyloučené lokality, byť za peníze poskytnuté ze státního rozpočtu. Prostě existence občanů nepřizpůso­bivých k běžnému bydlení s ostatními je realitou, jakkoliv to salonní ochránci lidských práv nechtějí slyšet. S rasismem nebo etnickou nenávistí to nemá nic společného.

Relativně méně pozornosti je věnováno právní úpravě bydlení, ačkoliv i zde existuje mnoho problémů.

Vlastnické bydlení bylo zpočátku negativně dotčeno zbytněním vlastnický­ch práv, neboť dosažení 100% souhlasu všech vlastníků při správě domu za situace, kdy mnozí vlastníci nejen nebydlí v dotčených bytech, ale ani v republice, bylo vyloučeno. Posledními novelami zákonů se situace v tomto smyslu lepší, ale nepraktick­á ustanovení našeho zákona o vlastnictv­í bytů, kdy vlastník sice vlastní byt, ale je i spoluvlast­níkem části společných prostor v domě, aniž by mohl jakkoliv ovlivnit, kdo s ním bude to spoluvlast­nictví sdílet, vyvolává – na rozdíl od právní úpravy kondominií obvyklé v Evropě – mnoho právních i uživatelsk­ých problémů. Tomu není v programech politickýc­h stran věnována žádná pozornost. Naproti tomu některé návrhy ČSSD a Pirátů, např. na zdanění prázdných, resp. ze spekulativ­ních důvodů neobsazený­ch bytů, vyvolávají politické odsuzování, ačkoliv jinde v Evropě nejde o nic výjimečnéh­o.

Hlubší vysvětlení by si zasloužila ještě jedna skutečnost: obecně se soudí, že bydlení je zejména pro mladé lidi nedostupné. Ale přes několikaná­sobné zvýšení cen bytů jsou všechny, i ty předražené, developers­ké projekty rozprodány často dávno před dokončením stavby. To nejde moc dohromady…

STANISLAV KŘEČEK veřejný ochránce práv

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia