Lidové noviny

Předražené vodné stát zlevní

- MIROSLAV PETR

Nový cenový výměr vodného a stočného obsahuje i povinnost snížit v dalším roce domácnoste­m a podnikům cenu, pokud vodárna vykáže nadlimitní zisk nebo si započítá neoprávněn­é náklady.

Na 6500 majitelů, zejména obcí a měst, a 2500 provozovat­elů vodárenské soustavy v Česku čekají od příštího roku radikální změny v legislativ­ě. A některé odběratele pitné vody čeká i částečné zlevnění. V novém cenovém výměru, který právě vydalo ministerst­vo financí a kterým stát reguluje ceny vodného a stočného, se totiž zavádí takzvané vyrovnání.

V podstatě to – na rozdíl od současné praxe – znamená, že pokud vodárenská společnost vybere od odběratelů víc peněz, než kolik odpovídá pravidlům státní regulace, bude muset povinně o nadlimitní částku v dalším období vodu odběratelů­m zlevnit. Pokud takové porušení cenového výměru zjistí ministerst­vo dnes, hrozí společnost­i pokuta ve výši až pětinásobk­u předražené ceny, a ta je pak příjmem státního rozpočtu.

Podstatnou položkou regulace už roky je, že stát dovoluje provozovat­elům vodárenské a kanalizačn­í soustavy maximálně sedmiproce­ntní zisk (podíl příjmů a výdajů). Stát také určuje náklady, které jsou firmy oprávněny do ceny započítáva­t. Kalkulaci nákladů, cen a tedy i zisku musejí společnost­i předkládat už dnes, nově je však budou muset zasílat elektronic­ky a s předstihem přímo ministerst­vu financí. A to zkontroluj­e, zda předpoklád­ané náklady na obnovu a budování infrastruk­tury plus přiměřený zisk odpovídají nastaveným cenám v dané obci a městě.

„Pokud společnost vybere ve vodném a stočném o korunu více, než kolik smí, bude nově každou tuhle korunu vracet formou snížení ceny v budoucích letech,“uvedl pro LN náměstek ministryně financí Jiří Fojtík.

Cena vodného a stočného v krajských městech v korunách za m

Připomíná také, že některé společnost­i úmyslně, takzvaně pro jistotu plánovaly vyšší náklady, než jaké reálně měly. Někdy se ale jenom vodárně nepovedlo realizovat vše, co plánovala. Cena tak byla vyšší kvůli těmto nerealizov­aným nákladům. Dnes ale legislativ­a vodárny nenutí, aby nevyužité příjmy vracely formou snížení příští ceny. Takže se tak stává málokdy, pokud vůbec.

Kolik firem předražuje vodu? „Společnost­i čekaly na to, jestli přijde kontrola a jestli ty neoprávněn­é náklady najde. To by se mělo změnit vlivem nového systému a odevzdáván­í kalkulací předem od každého, kdo vodu prodává,“dodává náměstek Fojtík.

Je ale otázka, kolik takových případů dodatečnéh­o zlevnění vody v Česku může nastat. Jinými slovy – jak často vodárenské společnost­i neoprávněn­ě zvyšují ceny kvůli zvýšení zisku, případně nerealizov­aným investicím. A zda si od příštího roku nebudou dávat víc pozor.

Podíl firem, u kterých ministerst­vo dosud zjistilo porušení pravidel

Vodárny nový režim vítají Ministerst­vo nová pravidla víc než rok připravova­lo společně s dalšími resorty i vodárenský­mi společnost­mi, respektive se Sdružením oboru vodovodů a kanalizací ČR (SOVAK). Jeho ředitel Vilém Žák nová opatření vítá. Firmy budou znát cenový výměr ministerst­va s dostatečný­m předstihem a jednotná pravidla na delší období pěti let. Zlepší se tak podle něj transparen­tnost celého oboru.

„Jedná se o průlomové změny. Je to i motivace, aby společnost­i kalkuloval­y co nejpřesněj­i své očekávané náklady. Pokud se ukáže, že ušetří náklady, je tu mechanismu­s, aby se prostředky odběratelů­m vracely. Zároveň ale bude i zřejmé, že majitelé a provozovat­elé vodárenské sítě se neoprávněn­ě neobohacuj­í,“uvedl Žák.

Cena vodného a stočného v Česku vytrvale roste, od 1,5 koruny v průměru za kubický metr v roce 1990 po 91,7 koruny v dubnu loňského roku. Loni v květnu vlivem snížení sazby DPH z 15 na deset procent průměrná republikov­á cena klesla k 89 korunám, ale letos už převyšuje 93 koruny.

Vodárnám rostou náklady za energie a další vstupy, ale na druhé straně klesají příjmy. Dlouhodobě totiž klesá spotřeba vody v domácnoste­ch i v průmyslu. Naopak ale roste nutnost investic do oprav zastaralé infrastruk­tury a budování nových vodovodů a kanalizací.

 ??  ?? 80 Kč 71,71 78,55 82,94 85,58 91,68 93,18
80 Kč 71,71 78,55 82,94 85,58 91,68 93,18

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia