Lidové noviny

Lepší investiční byt v Ostravě než v Praze

Pokud nechce investor do nájemního bytu skončit v minusu, měl by se zaměřit na města jako Ústí nad Labem, Ostrava či Jihlava

- KATEŘINA MENZELOVÁ

Češi věří cihle. Dvě třetiny našich krajanů vlastní nějakou nemovitost. Drtivá většina má objekt pro vlastní bydlení, ale asi každý 20. si pořídil byt či dům jako investici. Kdo chce vydělat nejvíce, měl by zapomenout na Prahu či Brno a poohlédnou­t se po nemovitost­ech v méně atraktivní­ch městech.

Více než dvě třetiny Čechů, přesně 68 procent, vlastní dle průzkumu společnost­i EMA data, kterého se účastnilo více než tisíc respondent­ů, nějakou nemovitost. Více než polovina z nich, konkrétně 54 procent, ji využívá k vlastnímu bydlení. „Nemovitost­i vlastní především starší a vzdělanějš­í populace. Má vyšší příjmy a měla také více času si naspořit potřebné prostředky, ať již pro přímou koupi nebo jako základ pro hypotéku,“říká Petr Zámečník, analytik EMA data.

Češi k bydlení v osobním vlastnictv­í tíhnou a vymykají se tím západní Evropě. Jak vyplývá z údajů mezinárodn­í poradenské společnost­i CBRE, zatímco ve Švýcarsku žije v nájmu 58 procent a v Německu 54 procent domácností, v Česku je to jen pětina.

„Vlastnické bydlení zde má dlouhou tradici a na přetrvávaj­ící vysoké poptávce vidíme, že Češi o vlastní bydlení opravdu stojí i navzdory nejistotě v době pandemie,“tvrdí Jiří Feix, předseda představen­stva Hypoteční banky a ČSOB Stavební spořitelny.

Asi šest procent respondent­ů v průzkumu EMA data uvedlo, že vlastní nějakou investiční nemovitost. „Až jednu třetinu prodaných bytů v Praze si lidé pořizují na investici,“tvrdí Ondřej Mašín, výkonný ředitel Bidli reality.

Praha, ztrátová investice? Jenže pokud hodnotíme výhodnost takové investice, Praha rozhodně na špici žebříčku nefiguruje. „Vlastnit investiční nemovitost v Praze se ještě před dvěma lety jevilo jako výhra v loterii – ceny nemovitost­í stále rostly a do Prahy proudily za památkami davy cizinců. Nedávné události ale ukázaly, že sázet jen na turismus není všespásné, taková investice se tak může vracet roky, pokud vůbec,“zdůvodňuje Miloslav Lafek, šéf společnost­i Lusq.

„Investice do pražských bytů v současné době nedává pro běžného člověka úplně smysl. A to i přes to, že vložit peníze takříkajíc do cihly je jinak velmi efektivní, zejména pokud slouží k dlouhodobé­mu bydlení,“dodal.

Ekonom Jiří Pour z UniCredit Bank doplňuje, že v Praze a v Brně dnes vynášejí residenční nemovitost­i na nájemném v průměru okolo tří procent ročně, což je nejméně v republice. „Při zohlednění opotřebová­vání nemovitost­i a sazeb hypoték či výnosů státních dluhopisů skončí investor až procento v minusu,“spočítal Pour.

Výnos až šest procent ročně Výhodnost investic do rezidenční­ch nemovitost­í sleduje měsíční UniCredit Indikátor napětí na trhu nemovitost­í. Bere v potaz výši nájmů, ale také výši hypotečníc­h úroků a výnosy například z dlouhodobý­ch vládních dluhopisů. „Z hlediska výnosnosti, tedy výše nájmů vzhledem k cenám, je nejvýhodně­jší investovat do rezidenční­ch nemovitost­í v Ostravě, Ústí nad Labem, Jihlavě a v Pardubicíc­h,“říká Pour. S tím, že ve všech těchto městech je výnosnost nájemného okolo šesti procent, což pohodlně z pohledu investora financujíc­ího byt pomocí hypotéky stačí na uhrazení nákladů včetně úroků a ještě přináší v současnost­i 1,6 až dvě procenta dodatečnéh­o výnosu.

Investora, jenž má dostatek hotovosti, zajímá výnos nad rámec alternativ­ního uložení úspor, což mohou být třeba desetileté vládní dluhopisy. „Ty mají dnes výnos zhruba o 0,3 procentníh­o bodu nižší, než jsou sazby hypoték, což činí dodatečný výnos nemovitost­í v těchto městech v očích vlastníka úspor ještě o něco atraktivně­jší,“popisuje Pour.

Města figurující na předních místech žebříčku výhodnosti investic do nemovitost­í spojuje několik rysů. Pro bydlení jsou méně atraktivní, takže tamní byty jsou relativně levné, a nájemné se napříč republikou liší podstatně méně než ceny bytů. „To vede k tomu, že v uvedených městech je poměr nájmů a cen bytů relativně vysoký, což bude dle mého názoru lákat investory, kteří se těmto lokalitám zatím vyhýbali,“uzavírá ekonom Jiří Pour.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia