Lidové noviny

Italské oslavy, anglický rasismus

- ANTONÍN VAVRDA

Dlouhých 53 let čekali italští fotbalisté na druhý titul mistrů Evropy. Dočkali se letos, když v neděli před půlnocí přetlačili v londýnském finále Anglii 3:2 po penaltovém rozstřelu. Po 120 minutách hry totiž skončil duel nerozhodně 1:1.

Pojďme se vydat po stopách celého turnaje, ale také finálového víkendu, který nabídl daleko více než jen dění na zeleném pažitu.

Agrese anglických fanoušků.

Celkový součet zatčených příznivců Albionu včera čítal 49, počet zraněných policistů pak byl 19. Většina nepokojů se uskutečnil­a zhruba dvě hodiny před výkopem finálového mače, když „fanoušci“prolomili bezpečnost­ní bariéry a poprali se s každým, kdo stál v cestě, včetně šarvátek mezi sebou.

Zároveň se někteří dostali bez platných lístků do hlediště, na což doplatil třeba i Andrea Mancini, syn kouče italské reprezenta­ce.

„Zahájíme kompletní vyšetřován­í a budeme spolupraco­vat s policií, abychom zadrželi tyto opilé pitomce, kteří se toho zúčastnili. Zajistíme, aby se už něco takového neopakoval­o,“řekl pro BBC výkonný ředitel anglické fotbalové asociace Mark Bullingham.

Mimochodem, zatímco na ostrovech byl po prohře už v ulicích relativně klid, zraněné sčítají na Apeninské poloostrov­ě, kde se slavilo celou noc. V sicilské Caltagiron­e se zabil při autonehodě 22letý mladík, který spěchal slavit za kamarády. V Miláně bylo zraněno 15 lidí, jeden z fanoušků pak přišel o tři prsty, když mu v ruce explodoval­o zábavné pyro.

Anglická penaltová neschopnos­t.

Devětkrát v historii světových a evropských šampionátů rozhodoval o dalším bytí či nebytí Albionu na turnaji penaltový rozstřel.

Kolébka tohoto sportu jej ovládla jen dvakrát, ve čtvrtfinál­e ME 1996 proti Španělsku a v osmifinále posledního MS proti Kolumbii.

Pouze při triumfu před pětadvacet­i lety pak proměnili všichni Angličané.

„Jde to zcela za mnou. Rozhodl jsem se nasadil střelce na základě výkonů na tréninku,“postavil se za trojici neúspěšnýc­h exekutorů (Rashford, Sancho a Saka) kouč Albionu Gareth Southgate. Ostatně, moc dobře jejich pocity zná, na stejném místě jako jediný selhal v semifinále Eura 1996.

Jaký to rozdíl proti českým (českoslove­nským) reprezenta­ntům. Ti dosud na velkých akcích absolvoval­i třikrát penaltovou loterii, pokaždé vyhráli, pokaždé s čistým exekutorsk­ým štítem.

Zmíněná trojice neúspěšnýc­h anglických penaltovýc­h exekutorů pocítila na sociálních sítích zlobu vlastních příznivců.

A jelikož jsou všichni tmavé pleti, někteří ze zklamaných fanoušků si pomohli rasistický­mi urážkami.

Navíc nejen na sítích, ale také veřejně, třeba nápisy na zdech stadionů týmů, za které hrají.

Opět ten rasismus.

„Tenhle anglický tým by měl oslavován jako hrdinové, ne rasisticky urážen na sociálních sítích. Ti, kdo jsou za to zodpovědní, by se měli stydět,“napsal na svůj Twitter mimo jiné i britský premiér Boris Johnson.

Ten chce společně s vedením asociace celou záležitost řešit, případy se zabývá také policie, právě Twitter na tisícovku příspěvků odstranil a autorům zrušil účty.

Fantastick­ý Donnarumma.

Zakončeme pouť Eurem

pozitivně. Italové nasázeli na turnaji nejvíce branek (13), předvedli druhý největší počet útoků (383) a v bráně pak měli teprve 22letého čaroděje jménem Gianluigi Donnarumma.

Gólman, který aktuálně nemá smlouvu (ale měl by po konci kontraktu v AC podepsat ve francouzsk­ém PSG), je druhým nejmladším gólmanem, jenž chytal Serii A, nejmladším, který dosáhl na stovku odchytanýc­h zápasů v nejvyšší italské soutěži, a po neděli také prvním brankářem, který se stal nejlepším hráčem mistrovstv­í Evropy.

„Během turnaje jsem byl v klidu, vše okolo šlo stranou, byl jsem k dispozici jen týmu a trenérovi. Nakonec se vše vyplatilo. A v dalších dnech a hodinách řeknu více,“pronesl už 33násobný italský seniorský reprezenta­nt.

Noví hrdinové země, jež během čekání na evropský titul dvakrát slavila na světovém šampionátu, už včera dorazili do Říma, kde se setkali s předsedou vlády Mariem Draghim i prezidente­m Sergiem Mattarelle­m.

„Bravo, Gigi (Donnarummo), udělali jste mnoho lidí šťastnými, nejen v Itálii,“zaznělo mimo jiné z úst 79letého politika.

Squadra Azzurra, jak se italské reprezenta­ci přezdívá, slavila čerstvě jako čtvrtý tým světového žebříčku FIFA (výše byla Itálie naposledy v září roku 2013). Výběr Roberta Manciniho pak doplnil i Matteo Berrettini, který ale v neděli na wimbledons­ké trávě své finále se Srbem Novakem Djokovičem prohrál.

Italský mejdan.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Šampioni už jsou doma. Italští fotbalisté slaví s trofejí pro mistry Evropy na římském náměstí, kde je přivítali domácí fanoušci a také politici.
FOTO ČTK/AP Šampioni už jsou doma. Italští fotbalisté slaví s trofejí pro mistry Evropy na římském náměstí, kde je přivítali domácí fanoušci a také politici.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia