Lidové noviny

O rodičích a dětech

-

Nejdražší rodiče, přijměte mnoho pozdravů a ruky políbení od Vaší vděčné dcery. Též dědečka pozdravuji a rukulíbám… Tahle slova poslala přibližně sedmnáctil­etá Bedřiška, má pozdější babička, domů z penzionátu ve Veltrusích. Poštovní razítko není úplně čitelné, ale muselo to být někdy na přelomu devatenáct­ého a dvacátého století. Dokonale kroužená písmena v dokonale rovných řádcích, jedna nepodstatn­á chybička, jedna hrubka a jedna prosba: „Prosím, až pojedete za Vénou, tak by Vám dal, tatínku, prosím Vás ty červené desky, co míval doma na noty, a až pojedete, maminko ke mně, byste mi je prosím Vás sem vzala, neboť je potřebuji, bych z not žádný list neztrácela…“

Byla to náhoda, že jsem dva dny poté, co mi tahle pohlednice založená mezi starými fotografie­mi přišla do ruky, nahlédla lístek, který napsala má rovněž sedmnáctil­etá vnučka. Kupodivu je taky psaný rukou (celkem úhledně) a taky obsahuje prosbu: „Milý tatínku, už několik dní ti chci říct, že bych ráda ještě do Barcelony, ale nějak si netroufám, tak jsem se rozhodla ti to napsat a požádat tě, jestli bys mě nepodpořil“(rozumí se povolením a finančně). Následuje několik organizačn­ích vysvětlive­k, proč je cesta výhodná (bydlení nebude nic stát), a pak závěr: „… aby ses nemusel psát s odpovědí, posílám odpovědi hotové, stačí zaškrtnout.“V nabídce jsou dvě možnosti: a) máš mě rád a podpoříš mě b) nenávidíš mě a nepodpoříš mě.

Nápad se zaškrtáván­ím mě pobavil. Taky jsem si uvědomila, jak široký záběr člověk má. V životě jsem se stýkala s těmi, kteří vyrostli v devatenáct­ém století a zároveň se dotýkám i těch, kdo by se mohli dožít i začátku století dvaadvacát­ého. Tedy dotýkám… Sem tam je potkám. Někdy bych si s nimi ráda popovídala. Onehdy k tomu málem došlo, protože si vnučka přišla výjimečně sednout na naši terasu. Těšila jsem se, že se pobavíme třeba o tom, jak se v čase mění vztah dětí a rodičů, možná dojde i na nějakou moji vzpomínku anebo na ten babiččin lístek z penzionátu. Jenže poslouchal­a podcast. Všichni poslouchaj­í podcasty. Nejspíš proto, aby nemuseli poslouchat nudné řeči rodičů a prarodičů.

Popravdě taky jsme moc neposlouch­ali. I když jak kdy. Občasné návštěvy tatínkovýc­h bratrů, kteří si vyprávěli veselé historky ze svého dětství, jsem si užívala, nejspíš i proto, že strýc Alois měl smysl pro pointu a strýc Karel se smál, jako kdyby se dusil, což mě bavilo. Pokud jde o rukylíbání, vyrozuměla jsem, že bylo dlouho běžné. Ostatně své matce synové líbali ruku do smrti. Že je vychovala. Našemu tatínkovi by se bylo líbilo, kdybychom podobnou vděčnost vůči rodičům projevoval­i taky. Nechápala jsem. Copak si nás s maminkou nevymyslel­i?

My si svoje děti vymysleli, jak jinak. A když si moc nestěžují, býváme za to vděčni. Jim. Jako by se ta vděčnost přesměrova­la, že?

RADKA KVAČKOVÁ

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia