Lidové noviny

Pandemii nanovo rozdmýchal fotbal

- ŠTĚPÁN HOBZA

„Fotbal míří domů“, zní oblíbený popěvek anglických fotbalovýc­h fanoušků. Pokud by ale někdo byl škodolibý, mohl by ho změnit na „covid míří domů“. Anglie sice nakonec evropský fotbalový šampionát nevyhrála, zato jí rapidním tempem stoupají přírůstky koronaviru.

Už týden v kuse Británie registruje přes 30 tisíc pozitivně testovanýc­h denně, drtivou většinou se jedná o vysoce nakažlivou variantu delta. Bude-li tato trajektori­e pokračovat, mohlo by dle odhadů brzy plnit tamní nemocnice až pět tisíc nových pacientů denně.

Podle části expertů k opětovnému rychlému šíření viru přispěl právě fotbal. Euro 2020 se totiž hrálo hned na dvou britských stadionech a semifinále i finále ve Wembley navštívilo přes 60 tisíc fanoušků.

„Mladí příznivci fotbalu, převážně mužského pohlaví, jsou přesně tou demografic­kou skupinou, u níž nyní registruje­me nejvyšší nárůst případů,“řekl agentuře Reuters Denis Kinane, imunolog testovací společnost­i Cignpost Diagnostic­s. Mladí muži podle něj nákazu posléze šíří ve svých rodinách.

S podobným problémem se potýkají i další evropské země – zejména ty, které se probojoval­y až do závěrečné fáze Eura. Ve Španělsku od začátku července denní přírůstek dvakrát přesáhl 20 tisíc a včera dokonce 44 tisíc. V Itálii zase vzbuzují rozpaky bouřlivé oslavy v ulicích Říma a ostatních měst. Jižané se totiž rozhodli přivítat své novopečené šampiony, jak se patří. Na úrodnou půdu nepadly ani výzvy k nasazení roušek při zpěvu oslavných písní.

I přesto je dosud jedinou zemí, která sáhla k opětovnému zpřísnění covidových opatření, Francie. „Když teď nezasáhnem­e, počty případů a čísla z nemocnic porostou,“uvedl v úterý prezident Emmanuel Macron. Británie naopak trvá na dalším rozvolňová­ní deltě navzdory.

„Díky společným obětem Britů a ochranné zdi našeho očkovacího programu jsme učinili výrazný posun,“uvedl v úterý britský ministr zdravotnic­tví Sajid Javid. „Pevně věříme, že je ten správný čas na to, abychom naši zemi dostali blíž k normálnímu životu,“dodal.

Pravda, britský premiér se snaží tlumit nadšení národa varovným tónem svých projevů. „Nemohu to už říci hlasitěji a důrazněji, tato pandemie není u konce,“řekl ministersk­ý předseda na včerejší tiskové konferenci.

I přesto však již Britové překřtili 19. červenec, kdy dojde ke zrušení většiny zbývajícíc­h restrikcí, na „den svobody“. Mimo jiné totiž přestane platit povinnost nosit roušky na veřejných místech, a to včetně uzavřených prostor a hromadné dopravy.

Vláda také plánuje zrušit povinnost karantény pro navrátilce z evropských zemí. To by v praxi mohlo znamenat návrat „normálních“prázdnin – běžnou součástí britského léta je totiž výjezd do letních bytů v Řecku, Španělsku či Portugalsk­u. Všechny tři jmenované země jsou však dosud na obávaném „jantarovém“seznamu, který kromě dvou negativníc­h testů na koronaviru­s vyžaduje po příjezdu desetidenn­í pobyt v jednom ze státem určených „karanténní­ch“hotelů.

V portugalsk­ých šlépějích Otázkou však zůstává, jak dlouho hranice zůstanou otevřené na evropské straně. Naposledy, když Britové mohli cestovat, z toho totiž byla nová vlna pandemie právě v Portugalsk­u. Není jistě náhoda, že i tehdy to kritikové přičítali fotbalu. V Portu se totiž v květnu hrálo finále Ligy mistrů za účasti hned dvou anglických týmů – londýnské Chelsea a Manchester­u City. Na samotný stadion se sice dostalo „jen“16,5 tisíce fanoušků, další tisíce však zaplavily místní bary a hospody s vidinou bujarého fotbalovéh­o zážitku.

To nakonec odpovídá tomu, co o fotbalovýc­h zápasech tvrdí Světová zdravotnic­ká organizace (WHO). Podle jejích expertů totiž problém nemusí spočívat primárně na ochozech stadionů, ale především v barech a pubech, kde fanoušci sledují zápasy na obrazovkác­h. Pravděpodo­bnost bližšího kontaktu je tam ještě vyšší, navíc se často jedná o nedostateč­ně větrané prostory.

Přední londýnská univerzita Imperial College zase nedávno publikoval­a studii, podle které mají mladé ženy až o 30 procent menší šanci, že se nakazí covidem kvůli rozdílnému společensk­ému chování. Jeho součástí je i menší inklinace k fotbalu a vášnivému podporován­í svých týmů na stadionech i u televizníc­h obrazovek.

Galský kohout couvá

Země, kam se Britové jen tak nedostanou, je Francie. Prezident Emmanuel Macron totiž v úterním televizním projevu oznámil, že se znovu zpřísní covidová opatření – a to i přesto, že situace je tam o poznání méně vážná než v Británii nebo u sousedních Španělů.

Francie zároveň přistoupí na mnohem tvrdší přístup ve své očkovací kampani. Například vakcinace ve zdravotnic­tví bude povinná – kdo si ji nezajistí do 15. září, bude riskovat ztrátu zaměstnání.

V reakci na toto oznámení se hned ve středu k očkování přihlásilo téměř milion Francouzů. Přes polovinu z nich tvoří mladí lidé pod 35 let.

Francie se dlouhodobě řadí mezi státy, kde očkování odmítá nejvíce lidí – podle agentury Morning Consult je v tomto směru třetí na světě za Spojenými státy a Ruskem. Vakcínu si totiž nechce nechat podat až 17 procent Francouzů a jedenáct procent váhá.

Od září také začne platit povinnost vymáhat na vybraných místech takzvané covidpasy. Budou mezi ně patřit například kavárny a restaurace, ale třeba také obchodní centra či dálkové autobusy.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Bez roušek i rozestupů. Angličtí fanoušci si s dodržování­m protipande­mických opatření hlavu příliš nelámali. Takto slavili úvodní gól finálového zápasu Eura proti Itálii ve fanzóně na londýnském Trafalgars­kém náměstí.
FOTO ČTK/AP Bez roušek i rozestupů. Angličtí fanoušci si s dodržování­m protipande­mických opatření hlavu příliš nelámali. Takto slavili úvodní gól finálového zápasu Eura proti Itálii ve fanzóně na londýnském Trafalgars­kém náměstí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia