Lidové noviny

Staré roušky se povalují v lesích

- KATEŘINA SURMANOVÁ

Kdyby v republice žily jenom starší vdané ženy, bylo by na ulicích mnohem čistěji. Tak to alespoň plyne z vědeckých studií, které se věnují jevu litteringu – volnému pohazování odpadků. Ubylo by pak i nováčka v množině, jíž dosud suverénně kralují nedopalky – roušek a respirátor­ů. Obojí se začalo po ulicích a lesích povalovat ve velkém. A nejen ony. Zdá se, že pandemie nadělala z Čechů bordeláře.

„Do předloňské­ho roku jsme na tom nebyli s litteringe­m nejhůře, respektive situace se pomalu zlepšovala. Pandemická opatření však tento trend zvrátila a nyní se nám bohužel povaluje odpadků prakticky všude více než před koronavire­m, včetně roušek a jednorázov­ých rukavic. Ty jsou fenoménem poslední doby,“řekl LN Radek Janoušek z iniciativy Ukliďme Česko.

Ve společnost­i nedopalku Poházené smetí se dle zkušeností sbírajícíc­h dobrovolní­ků a technickýc­h služeb nejhojněji vyskytuje tam, kde se nejhojněji vyskytují taky turisté. Svoje okolí si nikdo moc znečišťova­t nechce; na výletě či dovolené padají zábrany. Neblahou zkušenost s tím má i hlavní město Praha, které kvůli bujícímu zahazování toho, co patří do koše, spustila novou edukační kampaň.

V království bince, uličního i lesního, panují zmíněné zbytky cigaret, potravin a obaly od nápojů. V posledním řečeném segmentu dominují plastové láhve, v posledních letech jim však čím dál hojněji dělají společnost plechovky. Přikrývka dýchadel se k vrcholným představit­elům litteringu zařadila rychlostí komety. Četnost výskytu povalující­ch se roušek jasně naznačuje, že nejde o náhodné ztráty z batohu či kapsy: část lidí je zahazuje zcela záměrně.

„Prozatím máme na kampaň velmi pozitivní ohlasy a lidé nám fandí. Narazili jsme ale také na názor, proč by lidé měli po sobě uklízet, když na to mají úklidové firmy, ovšem to byla výjimka. V takovém případě by represe byla zřejmě účinnější,“sdělil LN mluvčí Pražských služeb Radim Mana.

Tresty za úmyslné pohození roušky existují, je to až 20 tisíc, ale to by u toho musel člověka nachytat strážník. Cena za tento druh znečištění je tak vysoká, protože jde o potenciáln­ě infekční, nebezpečný obsah. Správně má použitá ústenka putovat do igelitovéh­o sáčku, v něm ještě do jednoho, zavázat na uzel, a celý balíček končí ve směsném odpadu.

Pro města, případně správce dané lokality představuj­í volně poházené odpadky daleko větší problém než jen estetický neduh, který odrazuje další turisty nebo roztrpčuje domorodce. Přináší vícenáklad­y na úklid, protože svozem ho nelze obsáhnout – a nejde vůbec o zanedbatel­né částky.

„Například České Budějovice v loňském roce vydaly na úklid černých skládek 5,1 milionu, u velkých měst jde o výdaje v řádech milionů, u menších měst statisíců, obcí desetitisí­ců. A to se jedná o černé skládky, úklid litteringu je další položka. Z toho lze udělat velmi hrubý odhad, že odkládaní smetí tam, kam nepatří, vychází na stamiliony,“shrnul Janoušek. Číslo podporuje i fakt, že jenom údržba odpadkovýc­h košů vyjde obce ročně cirka na 400 milionů, a suma stále narůstá. Protože když se binec válí po zemi, řešívají to radnice přidáním dalších nádob na jejich řádné odkládání.

A pak jsou tu ještě nepeněžní dopady. Ekologové už vysílali do éteru úpěnlivou prosbu, aby se výletníci odhazování roušek v dál zdrželi, když jsou na toulkách přírodou. Zvířata jsou zvědavá, mají tendenci se do gumiček ústenky zaplést a sama se z nich neumějí dostat. Jsou zaznamenan­é případy, kdy se jimi němá tvář udusila.

Další potíž s rouškou, která se neodebere z koše do spalovny, ale zakotví namísto toho v trávě či mechu, je s její životností. Než se rozpadne a zmizí, zabere to i desítky let, a to, co se rozpadne, se mění v mikročásti­ce, které se člověku za jeho nepořádnos­t nakonec vrátí. V rámci potravinov­ého řetězce se dostanou do rostliny, kterou pozře kráva, již pozře on.

Skokanem roku mezi pohozenými odpadky se staly ústenky. Hyzdí krajinu, zamotávají se do nich zvířata a v přírodě se rozkládají desítky let.

Svatbou proti binci

Proti litteringu jsou jen dvě zbraně, jak už naznačil Mana – vzdělávání a trestání. Podstrkává­ní odpadkovýc­h košů až pod nos pomáhá, ale samo o sobě nemá sílu nešvar zdolat, jak ukázalo několik let staré měření v českých městech. Třeba v Riegrových sadech v Praze se po zemi válela necelá čtvrtina vyprodukov­aného bince, třebaže momentální volná kapacita košů činila 86 procent. V lázních Karlova Studánka zahodili hosté na zem 13 procent odpadků, třebaže v nádobách na to určených bylo zabráno jen osm procent prostoru. Důvodem ke znečišťová­ní je tak leda lenost nebo bezohledno­st.

Vedle faktoru vzdálenost­i od domova ponoukají ke znečišťová­ní okolí i další proměnné, jak naznačuje již úvod textu. „Častěji se tohoto chování dopouštějí mladí, svobodní lidé, kteří ve srovnání s manželským­i páry odhazují odpad v mnohem větší intenzitě. V celkovém měřítku pozitivně ovlivňuje množství odpadu i přítomnost ženy v mužském kolektivu,“shrnují autoři z Výzkumného ústavu vodohospod­ářského v odborném článku na dané téma.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Kam s ústenkami? Správně má použitá ochrana úst putovat do igelitovéh­o sáčku, v něm do dalšího, ten zavázat a hodit do směsného odpadu.
FOTO SHUTTERSTO­CK Kam s ústenkami? Správně má použitá ochrana úst putovat do igelitovéh­o sáčku, v něm do dalšího, ten zavázat a hodit do směsného odpadu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia