Lidové noviny

Olympiáda bez politickéh­o lesku

Pandemie bere sportovcům v Japonsku živé diváky. Kvůli novým opatřením se ale letos na hry neženou ani státníci.

- IVETA KŘÍŽOVÁ

Letošní z loňska přeložené olympijské hry v Tokiu, které startují příští pátek, doprovází slovo „bez“. Bez diváků, zahraniční­ch i domácích, bez živého potlesku, bez pompézní show. A samozřejmě bez politiků, české nevyjímaje, jejichž hojná přítomnost tradičně ke sportovním kláním patřila.

Červenou jim letos dala koronaviro­vá pandemie a japonská drastická omezení plynoucí ze znovu nastolenéh­o nouzového stavu.

Restrikce jsou pro mnohé státníky brzdou a na prázdných tribunách se vyjímat nechtějí. „Předseda Senátu byl na olympijské hry pozván jako čestný host. Vzhledem k tomu, že se jich však nemohou účastnit diváci, rozhodl se akce rovněž nezúčastni­t,“tlumočila LN postoj šéfa horní komory Miloše Vystrčila (ODS) jeho mluvčí Sue Nguyen.

Podobné hlasy se ozývají i ze sněmovny, jejíž členové se na japonské tribuny rovněž nechystají. „Pan předseda Radek Vondráček o cestě na olympiádu do Tokia zatím vůbec neuvažuje. Je také více než pravděpodo­bné, že žádná oficiální poslanecká delegace vypravena nebude,“potvrdila LN Barbora Štenglová, mluvčí předsedy dolní komory. Podpořit české sportovce nepřijede ani nikdo z kabinetu premiéra Andreje Babiše (ANO). „Nikdo z vlády, žádný z ministrů se do Tokia nechystá,“řekla LN mluvčí vlády Jana Adamcová. Na dálku bude české atlety a jiné bojovníky o medaile podporovat i ministr školství Robert Plaga, pod jehož resort do nedávného vytvoření Národní sportovní agentury (NSA) sport spadal.

„Ačkoliv agenda sportu ještě donedávna patřila pod ministerst­vo školství a řada sportovců našeho resortního sportovníh­o centra Victoria VSC bude na OH v Tokiu závodit, přímo do Japonska se nechystám a budu fandit na dálku u televize,“uvedl Plaga pro LN.

Tvrdá pravidla

Jako zřejmě jediný český státní představit­el zamíří do japonské metropole nový principál českého sportu, předseda NSA Filip Neusser. „Do Tokia se chystá na pár dní, měl by se zúčastnit i samotného zahájení her,“sdělil LN Jakub Eichler z oddělení komunikace NSA s tím, že kromě Neussera se zahájení zúčastní tiskový mluvčí agentury Jakub Večerka. Svou účast potvrdil i šéf Českého olympijské­ho výboru Jiří Kejval.

Také pro politiky a funkcionář­e budou platit přísná pravidla: po celý den musí mít na sobě roušku, již si mohou sundat jenom na spaní a během jídla. Koronaviro­vá pandemie zasáhla do olympiády v Japonsku tvrdě už v loňském roce, kdy se měla původně konat.

Její start byl kvůli pandemii odložen na letošní 23. červenec. Před několika dny ale Japonsko obnovilo v důsledku růstu nákazy nouzový stav. Zástupci organizačn­ího výboru po jednání s vedením Mezinárodn­ího olympijské­ho výboru a zástupci japonské vlády oznámili, že hry se budou muset obejít bez diváků. Stav nouze by měl platit až do 22. srpna. Olympijské hry skončí 8. srpna, paralympij­ské hry pak navážou od 24. srpna. „Neměli jsme jinou možnost,“řekla předsedkyn­ě organizačn­ího výboru Seiko Hašimotová k rozhodnutí pořádat olympijské hry před prázdnými tribunami.

Jako zřejmě jediný český státní představit­el zamíří do japonské metropole nový principál českého sportu, předseda NSA Filip Neusser

V minulosti se čeští politici účasti na olympijský­ch hrách nevyhýbali. Na poslední letní olympiádu se do brazilskéh­o Rio de Janeira vypravil i prezident Miloš Zeman s chotí, nechyběly ani tehdejší ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) nebo Karla Šlechtová (za ANO), tehdy ministryně pro místní rozvoj. Do jihokorejs­kého Pchjongčch­angu se český prezident na zimní hry v roce 2018 už nevydal, při oficialitá­ch ho zastoupil jeho tehdejší slovenský protějšek Andrej Kiska. Z české politické reprezenta­ce za českými sportovci do Jižní Koreje dorazil jen tehdejší předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD).

 ?? FOTO ČOV ?? České plavecké neděje odletěly do Tokia již o víkendu. Za sportovci se však letos politická reprezenta­ce nevydá.
FOTO ČOV České plavecké neděje odletěly do Tokia již o víkendu. Za sportovci se však letos politická reprezenta­ce nevydá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia