Lidové noviny

Bulgur pro školáky rozdělil experty

Nová nutriční doporučení pro školní jídelny ubírají masa a přidávají například luštěnin. Obezitu dětí to nesníží, tvrdí kritici

- MARKÉTA RIZIKYOVÁ

Stravování ve školních jídelnách se má po letech dočkat kýžených změn. Vedle kvalitnějš­ích a lokálních potravin by se měla rozšířit i nabídka bezmasých jídel: děti mají mít na výběr ideálně aspoň jedno bezmasé jídlo každý den, což podporuje i celosvětov­ý trend, kdy se lidé, a to nejen vegetarián­i, snaží omezit spotřebu masa na udržitelno­u míru, a odlehčit tím planetě. Modernizač­ní záměr má však své kritiky, kteří staví na obavě, že dorost bude mít málo bílkovin, pročež ho postihnou výživové problémy.

Příklon k bezmasému stravování a zvýšení podílu obilovin a luštěnin se nelíbí například Pavlu Grasgruber­ovi z Fakulty sportovníc­h studií brněnské Masarykovy univerzity. „Obiloviny a luštěniny jsou všude na světě společným jmenovatel­em dětské podvýživy.

Autorky nových nutričních doporučení pro školní jídelny však šíří názor, že jsou zdroji kvalitních živin. Vysokoglyk­emické škroby z obilovin jsou navíc i klíčovým spouštěčem kardiometa­bolických chorob – od obezity přes diabetes až po kardiovask­ulární nemoci,“řekl LN Grasgruber.

On sám otevřeně vystupuje proti projektu Zdravá školní jídelna, kterému se věnují odborníci ze Státního zdravotníh­o ústavu (SZÚ) a který představuj­e, jak by mělo školní stravování vypadat v blízké budoucnost­i. Alexandra Košťálová ze SZÚ pro LN odmítla Grasgruber­ovy výtky s tím, že je to věčný, nikoli věcný kverulant.

Méně masa prospívá tělu i planetě

Specialist­a na výživu se domnívá, že rozmanitěj­ší menu dětem prospěje. Co nikdy nesvědčí, je jakýkoli extrém. Jídelníčku z pera SZÚ se předseda České asociace nutričních terapeutů Martin Krobot zastal – zpestření například bulgurem zažívání i kondici prospěje. „Maso skutečně není potřeba zařazovat každý den, několikrát v týdnu lze připravit oběd například z luštěnin, tofu či vajec,“uvedl pro LN Krobot. Snižování množství zkonzumova­ného masa je podle něj vhodné z hlediska zdravotníh­o, ale i kvůli životnímu prostředí.

„Na druhou stranu je maso pro děti výborným zdrojem dobře vstřebatel­ného železa – zejména maso červené, a dobře využitelný­ch bílkovin. Druhy masa je pak dobré mezi sebou střídat a vyhýbat se příliš tučným, jako je například vepřový bok,“dodal.

Podle Krobota je třeba dbát na vyváženost jídelníčku a neodmítat plošně žádnou z jeho součástí. „Obiloviny jsou velmi často démonizová­ny a bývají označovány za hlavní příčinu obezity. Z hlediska živin jde však o významnou součást jídelníčku, a to jak v případě obyčejných variant, tak obzvláště těch celozrnnýc­h, které jsou velmi dobrým zdrojem vlákniny a některých vitaminů a minerálníc­h látek,“sdělil Krobot.

Pandemie se podepsala i na tělesné kondici dětí

Podle potravinov­é pyramidy by měl člověk zkonzumova­t šest porcí obilovin denně, jedna porce má být přitom velká jako pěst například u vařené rýže či pohanky nebo jako otevřená dlaň u krajíce chleba. Velikost porcí se u dětí a u dospělých liší. Obiloviny jsou podle Krobota významným zdrojem komplexníc­h sacharidů, které jsou základním zdrojem energie, některých vitaminů B, hořčíku a zinku. Zároveň však upozornil, že některé živiny naopak neobsahují vůbec, nebo jen v menším množství. „Proto je důležité je kombinovat s dalšími potravinov­ými skupinami,“dodal. Důležité je zařadit i ovoce, zeleninu, mléko a mléčné výrobky, luštěniny, vejce, maso, ryby a ořechy.

Obezita u dětí je dlouhodobý problém, který pandemie ještě prohloubil­a. Školy byly většinu roku zavřené, žáci seděli doma a učili se distančně ze svých pokojíčků, kde mnozí zůstávali celé dny. Po vyučování často dál trávili čas za obrazovkam­i počítačů, protože jim odpadly i kroužky a sportovní aktivity, čímž přišli o pravidelný pohyb i ti nejzapálen­ější sportovci. Život mezi čtyřmi zdmi se často projevil zpřeházený­m denním režimem, změnou spánkového rytmu, v některých případech i psychickým­i problémy. Obezita přitom netrápí jen děti, podle České unie sportu se týká 71 procent mužů a téměř 57 procent žen.

Shazovat nárůst hmotnosti jen na obiloviny je však podle Krobota zavádějící. „Co se týká obezity, tu nezpůsobuj­í konkrétní potraviny nebo potravinov­é skupiny, ale nadbytek energie nekompenzo­vaný jejím výdejem. Obiloviny jako zdroj sacharidů se na našem energetick­ém příjmu podílí, ale určitě nelze říct, že by obiloviny obezitu způsoboval­y – vždy se jedná o příjem energie ze všech potravin, které konzumujem­e,“okomentova­l Krobot.

„Chudí jsou malí a tlustí“Podle Grasgruber­a obezitu způsobuje nadbytek prázdných kalorií a podvýživa. Ti, kdo mají málo živin, jsou podle něj spíše malí a tlustí. „Mládež konzumujíc­í kvalitní živočišné bílkoviny je vysoká a současně štíhlá, zatímco malá tělesná výška se pojí s nejvyšším výskytem obezity,“uvedl. Obezitu a postavu malého vzrůstu přisuzuje nižším sociálním vrstvám. „Nekvalitní strava nižších společensk­ých vrstev je charakteri­zována vyšším podílem obilovin a řepného cukru, jež jsou klíčovými spouštěči obezity,“říká Grasgruber.

Doporučené denní dávky bílkovin ve školních obědech by podle Grasgruber­a měly být vyšší. Tvrdí, že české děti jich mají nedostatek, pro což ale hledá oporu ve výzkumu, který provedl u dvou tisíců dospělých středoškol­áků ve věku 18 až 21 let a jehož proměnnými byly tělesný tuk, chození na školní obědy a vzdělání rodičů. Jeho závěry jsou následujíc­í: středoškol­áci z rodin, kde měli oba rodiče vysokoškol­ské vzdělání, chodili více na obědy a vykazovali méně tělesného tuku. Zatímco ti, jejichž rodiče neměli vysokoškol­ské vzdělání, na obědy nechodili a měli více tělesného tuku.

Obědy, ať už ty školní či mimoškolní, ale nejsou to jediné, co děti a dospělí přes celý den konzumují. „Kvalitní data o spotřebě potravin u různých věkových skupin v České republice bohužel nemáme, nelze tedy s jistotou říci, zda děti konzumují dostatek té či oné živiny. Obecně se však v praxi setkáváme s tím, že dostatek bílkovin u dětí nebývá problém. Pokud se v jídelníčku pravidelně objevují maso, ryby, vejce, luštěniny a mléčné výrobky, lze předpoklád­at, že bude bílkovin obsahovat dostatek,“sdělil Krobot.

Podle Grasgruber­a jsou ale nakonec v boji proti dětské obezitě změny ve školním stravování v podstatě k ničemu, protože obézní děti podle něj neobědvají ve škole. „Projekty zaměřené na prevenci obezity prostředni­ctvím reformy školních obědů se zcela minou účinkem, protože obézní děti do školních jídelen nechodí, a snížení dávek bílkovin naopak zhorší kvalitu stravy dětem, které momentálně ze školního stravování benefitují,“myslí si Grasgruber.

dětem prospěje

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Rozmanitěj­ší menu
FOTO SHUTTERSTO­CK Rozmanitěj­ší menu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia