Lidové noviny

Tragédie raftu na Sázavě má dvě oběti

- ČESKÝ ŠTERNBERK

Tragické následky měla včerejší nehoda raftu na řece Sázavě u Českého Šternberka na Benešovsku. U jezu se převrátil člun se šesti lidmi, mezi nimi byli i nezletilí. Muž z jiného raftu pro ně skočil do vody, ale již nevyplaval a policisté ho pak našli mrtvého. Později v nemocnici zemřela dívka, která jela v převrácené­m plavidlu.

Událost byla hlášena krátce před polednem. Podle policejní mluvčí Barbory Schneeweis­sové se vodáci s plavidlem zřejmě netrefili do propustě u jezu a člun se poté převrátil. Na místo vyjeli policisté, hasiči i záchranáři, zasahovaly tam tři vrtulníky.

„Muž z vedlejšího raftu se bohužel nevynořil, byl pohřešovan­ý a pátrali jsme po něm. Šest osob z převrácené­ho raftu policisté, hasiči a záchranáři vytáhli na břeh,“uvedla Schneeweis­sová. „O hodinu později jsme dostali oznámení, že policisté našli tělo muže, ročník 1992, bohužel bez známek života. Jednalo se o muže, který skočil do vody a snažil se ostatní zachránit,“dodala.

Vrtulníky přepravily dvě zraněné ženy do nemocnic, zbytek odvezly sanitky. „Jedna žena byla letecky transporto­vána do Fakultní nemocnice v Praze Motole ve stavu po resuscitac­i. Další žena byla transporto­vána letecky do jihlavské nemocnice, byla při vědomí a stabilizov­aná,“řekla mluvčí středočesk­é záchranné služby Petra Homolová. Zbývající čtyři lidi, tři ženy a jednoho muže, sanitky převezly do benešovské nemocnice.

Asociace vodní turistiky a sportů uvádí, že loni zemřelo při nehodách spojených s vodáctvím osm lidí. Proti roku 2019 je to o šest více a proti roku 2018 o sedm více. Za nárůstem tragických nehod byly zvýšené průtoky v řekách kvůli deštivému létu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia