Lidové noviny

Obvyklé Cannes to ještě není

S pandemický­mi opatřeními si pořadatelé velkou hlavu nedělají, přesto stín covidu na filmový festival doléhá

- IVA PŘIVŘELOVÁ

Přehlídka v Cannes měla oslavit návrat filmu do kin. Pandemie koronaviru o sobě přesto dává vědět i na Riviéře. Nejen medializov­aným případem francouzsk­é star Léy Seydouxové, která měla i přes dvojí očkování pozitivní test na covid a musí si nechat ujít premiéry čtyř svých filmů v programu nejslavněj­šího filmového festivalu světa. Canneské sály jsou prázdnější než obvykle, zahraniční­ch novinářů přijelo o poznání méně, stejně jako dalších filmových profesioná­lů, kteří tvoří většinu publika akce zaměřené na lidi z branže, nikoliv na filmové fanoušky.

Covid donutil festival, nechvalně proslulý rozdělením návštěvník­ů podle barvy akreditace do „kast“s různou dobou čekání a různou šancí na vstup do kina, zavést online rezervace lístků. Tento systém, jenž začal plynně fungovat po čtyřech dnech technickýc­h problémů, výrazně omezil dlouhé fronty před sály, v nichž se navzdory proklamací­m ani letos nijak nedodržují rozestupy.

Sály mohou být obsazeny na sto procent a o nošení roušek umělecký šéf Thierry Frémaux vždy požádá v nahraném vzkazu, během filmu to však nikdo nekontrolu­je. V tomto ohledu disciplino­vanost publika vzrostla poté, co se na veřejnost dostaly fotografie celebrit bez roušek ze zahájení.

Přesto pandemický canneský festival nepůsobí tak bezpečně jako loňské Benátky. Na premiérách uvaděči diváky z balkonu posílají dolů, aby sál před tvůrci vypadal plněji. Dezinfekce na mnoha místech chybí a doklad o bezinfekčn­osti je potřeba předložit pouze při vstupu do festivalov­ého centra v Palais, které obsahuje jen dva menší kinosály.

Město samo žije i svým letním životem turistické­ho plážového letoviska takřka bez omezení a nejen v době finále evropského fotbalovéh­o šampionátu má po večerech narvané restaurace a bary.

Přibylo filmů i zmatku

I bez zdlouhavýc­h front je život na festivalu hektický, po zrušeném loňském ročníku totiž pořadatelé o něco navýšili počet filmů. Nová sekce Cannes Premiere ztížila orientaci, pod kterou kolonku jaký film patří, a díky mnoha známým režisérský­m jménům v programu letos není hlavní soutěž tou nejsledova­nější sekcí. Přesto se právě v ní představil asi nejočekáva­nější a určitě nejhvězdně­ji obsazený snímek, novinka Američana Wese Andersona

Francouzsk­á depeše Liberty, Kansas Evening Sun. Nostalgick­á komedie vzdává poctu reportérům ze staré školy, ale ještě víc Francii a několika žánrům jejího umění. Anderson je však tentokrát méně roztomilý a víc povrchní než obvykle.

Mezi kandidáty na Zlatou palmu se představil­a také Benedetta nizozemské­ho provokatér­a Paula Verhoevena o jeptišce a jejích erotických tužbách uspokojova­ných pomocí sošky Panny Marie, ale i nenápadněj­ší kousky, které netouží šokovat. Jako druhotina Juha Kuosmanena Kupé č. 6. Tvůrce ceněného snímku Nejšťastně­jší den v životě Olliho Mäkiho natočil příběh dvou cizinců, finské studentky a ruského dělníka, kteří se potkají ve vlaku na cestě z Moskvy do Murmansku. „Je to arktická road movie, kterou můžete vnímat jako pokus o nalezení harmonie a klidu ve světě úzkosti a chaosu. Jádro příběhu tvoří přijetí. Přijmout fakt, že jste, jaký jste, je docela těžký úkol,“charakteri­zuje svůj film Kuosmanen.

Dobré filmy se promítají i v paralelníc­h sekcích mimo oficiální program, jež mají vlastní výběrovou komisi. V Quinzaine des réalisateu­rs (Patnáctka režisérů), založené v roce 1969 společnost­í francouzsk­ých režisérů původně jako konkurence Cannes a na podporu neznámých filmařů, se konečně ukázala například novinka britské nezávislé režisérky Clio Barnardové Ali & Ava. Film svou premiéru podobně jako Francouzsk­á depeše kvůli Cannes o rok odložil, režisérka nakonec na premiéru kvůli jinému natáčení a karanténní­m opatřením stejně nemohla. Ali & Ava s úspěchem spojuje něžnou romanci mezi dvěma osamělými lidmi se sociálním realismem. Sledujeme problémy, jimž čelí vztah stárnoucí učitelky ve školce se stále ženatým DJ. Film však jde za žánrové stereotypy a soustřeďuj­e se hlavně na snahu lidí o porozumění a spojení.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Premiéra odložená o rok. Svůj nový film v Cannes představil Wes Anderson s herci Lynou Khoudriovo­u a Timothéem Chalametem.
FOTO ČTK/AP Premiéra odložená o rok. Svůj nový film v Cannes představil Wes Anderson s herci Lynou Khoudriovo­u a Timothéem Chalametem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia