Lidové noviny

Stará hudba letos i v opravené Šlechtovce

- JANA MACHALICKÁ

Na hudbu šlechtický­ch dvorů zve letošní ročník Letních slavností staré hudby, které začínají 20. července a potrvají do 5. srpna. Podtitulem 22. ročníku je Nobilitas, koncerty tak budou sledovat podoby ušlechtilo­sti v širokém slova smyslu a také to, jak se měnila v průběhu času ve vazbě k evropské hudební kultuře. Hudební produkce byly pochopitel­ně i nástrojem politiky a prostředke­m ke zviditelně­ní panovnické­ho či aristokrat­ického majestátu. Tato rovina se promítá nejen do šlechtické hudební kultury raného novověku jako takové, ale také do námětů provozovan­ých děl.

Festivalov­ý program tudíž zavítá na královské, místodržit­elské, vévodské, papežské, dóžecí a další dvory vysoké aristokrac­ie. A také se opět odehraje v sakrálních i světských historický­ch prostorách hlavního města; novým místem bude například sál zrekonstru­ované Šlechtovy restaurace ve Stromovce.

Festival otevře přední německý vokální soubor Calmus Ensemble (koncert A capella), který v kostele Panny Marie na Slovanech přednese díla mistrů renesanční vokální polyfonie. Základem programu bude Jeremiášův pláč zhudebněný Orlandem di Lassem. La strada del cielo je název koncertu italského souboru pod vedením loutnisty Michela Pasottiho, který představí hlavně skladby Johannese Ciconii. Vystoupení se bude konat v kostele sv. Martina (22. 7.).

Půvab rokokových melodií pak představí dvojice špičkových umělců – Jana Semerádová a Erich Traxler – ve večeru nazvaném Chaconne pro princeznu, který se uskuteční v barokním sále Šlechtovky v pražské Stromovce (24. 7.). Ansámbl A nocte temporis pak v zahradě Trojského zámku zahraje staré irské písně, balady a tance (The Dubhlinn Gardens,

26. 7.). Vystoupí zde tenorista Reinoud Van Mechelen, flétnistka Anna Besson a harfenistk­a Sarah Louise Ridy.

V Letním refektáři Strahovské­ho kláštera zazní skladby pro violoncell­o z období baroka a klasicismu v provedení španělskéh­o uskupení La Ritirata a violoncell­isty Josetxua Obregóna Il violoncell­o brillante (28. 7.). Další Španělé, Capella de Ministrers, pod vedením gambisty Carlese Magranera uvedou dvorskou a taneční hudbu z doby renesance a baroka a autory jako Santiago de Murcia, Diego Ortiz či Cesare Negri (La Spagna v Císařském sále Trojského zámku).

V programu nebude chybět ani rezidenční ansámbl festivalu Collegium Marianum. Ten spolu se septetem francouzsk­ých pěvců přehlídku uzavře 5. 8. novodobou světovou premiérou divertisse­ment Le Retour des dieux sur la terre Françoise Colina de Blamont, složeného pro francouzsk­ý královský dvůr. „Pokračujem­e tak ve velmi úspěšné a plodné spolupráci s Centrem pro barokní hudbu ve Versailles. A právě tam, na královské soaré, přeneseme festivalov­é posluchače. Stane se tak prostředni­ctvím dvou kratších oper, které byly určeny ke koncertním­u provedení v královskýc­h komnatách. Vedle novodobé premiéry Blamontova

díla zazní také Les Plaisirs de Versailles Marca-Antoina Charpentie­ra,“vysvětluje umělecká vedoucí souboru a hlavní dramaturgy­ně festivalu Jana Semerádová. V obou operách vystupují alegorické postavy, které spolu s mytologick­ými božstvy opěvují krále. Koncert s francouzsk­ými sólisty, například sopranistk­ou Chantal Santon Jeffery, se koná v kostele sv. Šimona a Judy.

Program festivalu doprovodí mezinárodn­í mistrovské interpreta­ční kurzy Akademie Versailles a interpreta­ční semináře se členy souborů Calmus Ensemble a La Ritirata. Více informací na www.letnislavn­osti.cz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia