Lidové noviny

Jak nahlodat důvěru

Skoro se zdá, že na Ryanair platí jen Lukašenko

- Zbyněk Petráček

Pokud se má snaha o co největší proočkovan­ost opírat o něco zásadního, tak o důvěru. Důvěru většiny společnost­i v to, že vlády nelžou. Že vakcinace je jediná možná cesta z pandemie a uzávěr zpět do normálu. V roce 2020 jsme to slýchali spíše jako přání. Od Vánoc se očkování rozjíždí, v jistých zemích už pokrylo většinu populace, takže by vše mělo být na cestě k normálu. Ale není. Šíření mutací nutí zpřísňovat i tam, kde už se cítili skoro v normálu. Třeba v Izraeli, kde zrušili, ale pak opět zavedli povinné roušky. Nebo v Británii, kde mutace zpochybňuj­í termín Dne svobody. Či ve Francii, kde prezident nařídil utužení.

Poučný je případ nedělního letu společnost­i Ryanair na trase Praha–Göteborg. Personál na palubu nepustil pasažéry, kteří sice měli doklad o dokončeném očkování, ale neměli po ruce negativní test. To že je cesta k normálu? Ano, Ryanair je soukromá společnost, ale v letecké dopravě se i ty musí řídit vyššími pravidly. Ryanair žádal něco nad pravidla česká, švédská i mezinárodn­í. Co si postižení pomyslí o českém státu, který má dodržování svých pravidel po Ryanairu vymáhat? Neřeknou si cynicky, že víc než Česko platil na Ryanair despota Lukašenko, když jejich spoj donutil přistát v Minsku?

Pro shrnutí poslouží slova jednoho z cestujícíc­h v diskusi na webu iDNES. „Tím letem jsem do Švédska letěl… Ryanair ze dne na den změnil podmínky a sami stevardi se to dozvěděli chvíli před boardingem. Spoustu naštvaných lidí poslali 20 minut před odletem na test, který nemohli stihnout. Je to neuvěřitel­ná arogance společnost­i… Navíc vás naučí nevěřit vládní propagandě, že očkováním se vrátíme k normálnímu životu. S tím už se u nás nepočítá.“

Toto je jádro věci. Ač šlo jen o jeden let, podobné zprávy nahlodávaj­í důvěru ve stát i jeho exekutivu. A pak vznikají šťouravé otázky. Jak mohou události tohoto typu motivovat k očkování? Může vůbec vláda sdělit něco oficiálníh­o, co by platilo déle než pár dnů?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia