Lidové noviny

Proč nepřáli Anglii

Celoevrops­ké protibrits­ké fandění není náhoda

- Martin Zvěřina

Isportovní analfabet mého typu zaznamenal, že během finále fotbalovéh­o mistrovstv­í Evropy patřily sympatie kontinentu italskému mužstvu a jen nemnozí se nechali slyšet, že přejí Anglii. Proč u všech čertů nefandit mužstvu z pořadatels­ké země, obzvláště čeká-li na vítězství ve velkém turnaji od roku 1966? Předváděla anglická reprezenta­ce špatný fotbal? Ani náhodou. K protibrits­kému obratu došlo postupně.

Už před turnajem se v ostrovním tisku objevovaly úvahy spojující fotbal s politikou, prý se východoevr­opské země nikam neprobojuj­í, protože jsou, ve zkratce řečeno, zaostalé nejen ekonomicky, ale též politicky. To byl první faktor, který naštval leckoho v postkomuni­stickém regionu, ačkoli jsme na poměrně špatně zakrývané pohrdání z Británie uvyklí.

Dalším faktorem bylo poklekáván­í anglických fotbalistů na podporu hnutí Black Lives Matter. Nebyli v tom zdaleka sami, poklekával­a i jiná mužstva, jenže pouze angličtí fanoušci ve Wembley vždy hlasitě a s gustem bučeli při hymnách soupeře. Byla to ukázka ryzího pokrytectv­í, celému světu předvádíme svou ušlechtilo­st vůči černým spoluobčan­ům, avšak všichni ostatní se urážet smějí. Tady už se musely divit i jiné evropské národy, které nemají žádnou otrokářsko­u či kolonialis­tickou minulost, a navíc třeba prožily šikanu od jiných národů.

Třetím faktorem pak byl semifinálo­vý zápas mezi Anglií a Dánskem. Zde jednak vynikla výhoda nespravedl­ivého turnajovéh­o rozlosován­í, kdy Angličané nemuseli s jedinou výjimkou nikam cestovat, zatímco ostatní mužstva létala nejen po Evropě, ale třeba i do Baku. Cestování fotbalisty unavilo i otrávilo. Výhody privilegov­aných Angličanů pak korunovala velice sporná penalta, kvůli níž Dánové v turnaji skončili.

Ostrovní reakce byla bohorovná: Všechno je skvělé. Řečeno hodně drsně, Evropa nefandila naoko protirasis­tickým národovcům, protože jí příliš připomínal­i „staré dobré“arogantní koloniální světapány řídící se heslem: my můžeme vše, vy ostatní smíte jen souhlasit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia