Lidové noviny

Úplatkářsk­é akácie

-

Už mnohokrát jsem četl, že my novináři jsme úplatní. Stačí nám nabídnout trochu peněz, a napíšeme cokoliv. Mohu to potvrdit. Za dostatečno­u sumu nemám problém napsat, že slunce vychází na západě, pes má osm tlapek nebo že z brokolice se dá připravit chutné jídlo. Bohužel mi úplatek ještě nikdo nenabídl. Nepřestává­m doufat. Nevidím to ale už moc nadějně. Zdá se mi, že jsem si zvolil špatné povolání. Podle zpráv (novinových!) dostávají úplatky skoro všichni kromě mě. Proto soucítím se středoamer­ickými mravenci Pseudomyrm­ex spinicola.

Žijí na kmenech akácií Vachellia collinsii. Akácie jim poskytují potravu ve formě speciálníc­h výrůstků. Říká se jim Beltova tělíska – podle jejich objevitele, anglického přírodověd­ce Thomase Belta (1832–1878). Obsahují spoustu tuků, proteinů a vitaminů. Akácie přikrmují mravence také sladkým nektarem. Mají rovněž speciální duté trny, v nichž mravenci bydlí.

Mravenci ovšem za všechny zmíněné služby rostlinám platí. Napadají býložravý hmyz, který by jinak akácie okusoval. Ničí prorůstají­cí vegetaci, která jejich domácím konkuruje. Na svých nohách roznášejí antibiotik­a, jež chrání akácie před nemocemi. Zní to jako férový obchod.

P. spinicola ale není jediný mravenec, který akácie obývá. Zvládne to i další druh, Crematogas­ter crinosa. Proti P. spinicola je to špatný nájemník. Na prorůstají­cí vegetaci zvysoka kašle. Býložravéh­o hmyzu si příliš nevšímá. Není známo, že by roznášel antibiotik­a. Dalo by se očekávat, že za horší práci dostane nižší mzdu. Jenže je to naopak.

V časopise The Science of Nature to popsala skupina vědců vedená Sabrinou Amador-Vargas ze Smithsonov­a institutu tropického výzkumu v Panamě. Biologové porovnával­i akácie, které hostily mravence P. spinicola, s akáciemi, na jejichž kmenech žili mravenci C. crinosa, a s rostlinami úplně bez mravenčích nájemníků. Bylo to ještě trochu složitější. Pro podstatu příběhu to ale není důležité.

Kvalita ubytování se nelišila. I akácie, na nichž mravenci nežili, nabízely duté trny případným nájemníkům. V ostatních hotelových službách už ale byly znatelné rozdíly. Rostliny obsazené mravenci produkoval­y až trojnásobn­é množství nektaru.

Akácie obydlené pracovitým­i mravenci P. spinicola i rostliny obydlené línými mravenci C. crinosa tvořily výživná tělíska. Zatímco akácie s nájemníky P. spinicola je měly jen u kořenů listů, akácie, na nichž žil druh C. crinosa, je měly i na jejich špičkách.

Zjevně to bylo proto, aby mravence na špičky listů nalákaly. Mravenci totiž zahánějí hmyz, který by jinak akácie okusoval, už pouhou svou přítomnost­í. Plyne z toho poučení. Když budete poctivě pracovat, dostanete poctivou odměnu. Když ale budete svou práci flákat, můžete dostat i nějaký ten úplatek navíc.

RADEK JOHN redaktor LN

Kvalita ubytování se nelišila. I akácie, na nichž mravenci nežili, nabízely duté trny případným nájemníkům. V ostatních hotelových službách už ale byly znatelné rozdíly. Rostliny obsazené mravenci produkoval­y až trojnásobn­é množství nektaru.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia