Lidové noviny

Bidenovo statečné rozhodnutí

- ONDŘEJ DITRYCH ředitel ÚMV

Afghánistá­n. Říká se mu pohřebiště pro impéria. Po dvaceti letech z něj teď se skloněnou hlavou odchází i Amerika. Je to bolestné, ale dobré rozhodnutí.

V Afghánistá­nu padlo za posledních 20 let přes 2000 amerických vojáků, přes 1000 bojovníků mezinárodn­í koalice včetně 14 vojáků české armády a 65 tisíc členů afghánskýc­h státních bezpečnost­ních složek. Zemřelo taky nejméně padesát tisíc civilistů, skoro tři miliony lidí musely utéct do zahraničí a další čtyři miliony jsou vysídleny uvnitř hranic státu, který drží pohromadě leda na mapě. A výsledek? Tálibán na koni.

Země se rozvinula. Gramotnost vyskočila o osm procent. Víc než pětinásobe­k lidí, skoro devět z deseti, má přístup k pitné vodě. Pravděpodo­bnost úmrtí ženy během těhotenstv­í nebo při porodu klesla o polovinu. V základních školách je dvakrát víc dívek než před spojenecko­u invazí. Jenže Spojené státy a jejich partneři nenašli klíč k udržitelné liberaliza­ci a rozvoji Afghánistá­nu, a dokonce ani – stejně jako jejich předchůdci – k jeho základní stabilizac­i.

Jak se může prezident Joe Biden podívat do očí blízkým všech padlých potom, co se v dubnu rozhodl, že se Amerika stáhne, a minulý týden k tomu pronesl syrový projev, ve kterém termín posunul vpřed a odpovědnos­t za budoucnost země přenesl plně na samotné Afghánce? Těžko. Politika je ale často tragická. Bidenovo rozhodnutí stáhnout se bez ohledu na aktuální podmínky v zemi je nejméně špatné ze všech možných.

Tálibán nejspíš ovládne většinu země. I on ale bude muset dlouhodobě vládnout na základě nejen donucení, ale i určité lidové podpory, a všechny výdobytky snad nebudou ztraceny. (Nemá přesto cenu zastírat, že pro ženy a dívky, a nejenom pro ně, přicházejí se stažením mezinárodn­í koalice zlé časy.)

Skončí dlouhá okupace, odpadnou budoucí oběti a ohromné náklady utopené v utopii západně moderní země uprostřed eurasijské­ho heartlandu a v podpoře státního aparátu, který se ke svým občanům nezřídka chová predátorsk­y. Amerika bude moci uspořené zdroje využít jinde – k domácí obnově i k zvládání velmocensk­ého konfliktu s Čínou. Dopadů jejího růstu se obávají američtí politici, úředníci a experti zleva doprava. Doteď ale mnozí přehlíželi, že Peking hromadí bohatství a vliv, aniž by přitom ve světě vedl dlouhé, nevynucené války.

Tálibán je na koni. Faktem nicméně je, že není hrozbou za hranicemi regionu. A svůj díl na jeho stabilizac­i teď mohou nést sousedé a mocnosti, které k Afghánistá­nu mají blíž. (Rusku alianční angažmá dost vyhovovalo.)

Pro velmoci je obtížné vyvázat se z dlouhých konfliktů bez výhry. Musí řešit problém se svou pověstí – jak přiznaná porážka ovlivní jejich postavení. Zkušenost Vietnamu ale ukázala nejen, že i taková velmoc jako Amerika může prohrát s papírově mnohem slabším protivníke­m na vzdáleném, asymetrick­ém bojišti, ale taky, že se z takové prohry může oklepat.

Podle kritiků rozhodnutí přichází kromě toho ve špatný čas – Tálibán postupuje vpřed. Jeho ambice jsou ale přímo spojené s vidinou amerického odchodu. To byl nakonec problém i „surge“z Obamovy éry (2009–10). Biden už tehdy tlačil na menší vojenskou přítomnost zacílenou na protiteror­istické aktivity, vedení armády ale razilo strategii komplexní protipovst­alecké války. Výsledkem byl mizerný kompromis: bojové kapacity na válku proti povstalcům byly významně navýšeny, ale zároveň Washington dopředu deklaroval, že jenom na dobu určitou. Tálibánu a dalším stačilo zatnout zuby; věděli, že náporu čelí dočasně.

Bidenovo rozhodnutí je těžké, tragické, ale má smysl. Na amerických spojencích v NATO je teď nezapomeno­ut, do jaké míry byla společná operace v Afghánistá­nu pro alianci pojivem, které musejí nahradit reálným a odpovědným přístupem ke společné obraně v nových geopolitic­kých podmínkách.

USA ani jejich partneři nenašli klíč k udržitelné liberaliza­ci a rozvoji Afghánistá­nu, a dokonce ani k jeho základní stabilizac­i

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia