Lidové noviny

Chvála bohatých mecenášů

Že svět nepotřebuj­e Bezose a spol.? Omyl. Vždyť ten pomáhá například zchudlým vědcům

-

Vúsměvné glose Dopadne Bezos jako Gagarin? (LN 24. června) komentoval István Léko nadcházejí­cí let šéfa firmy Amazon do vesmíru. Zmínil se též o peticích žádajících, aby Jeff Bezos byl donucen ve vesmíru zůstat. Signatáři jedné z petic tvrdí, že „Země nepotřebuj­e lidi jako Jeff a další miliardáři“.

Musím říci, že obrovské hromadění kapitálu v rukou podnikatel­ů mi nikdy nebylo sympatické a nahánělo mi strach. Jako vědecký pracovník jsem však s některými bohatými organizace­mi přišel do styku, ať už jako zákazník, nebo coby partner, a o dvě osobní zkušenosti bych se rád se čtenáři podělil. Řekl bych, že nabádají k zamyšlení.

Amazon zachraňuje vědu

Nedávno jsem psal článek o anorganick­ých léčivech proti rakovině a nutně k němu potřeboval klíčovou informaci ze sborníku jedné mezinárodn­í chemické konference z roku 1961. Takové starší sborníky většinou nebyly přeneseny do elektronic­ké podoby a v rámci přechodu od klasických knihoven k digitálním­u ukládání publikací skončily buď ve sklepních úložištích univerzit a výzkumných institucí, ke kterým je přístup velmi komplikova­ný, anebo byly rovnou zlikvidová­ny. Když už jsem ztrácel naději, že se kdy k dokumentu dostanu, náhle se mi v internetov­ém vyhledávač­i na onen sborník objevil odkaz.

Věřte nevěřte, byla to nabídka použitého exempláře od Amazonu za jedno euro osmdesát. Za takovou raritu jsem samozřejmě rád připlatil i čtyři eura šedesát za poštovné a za několik dní jsem měl na stole krásně zachovalý sborník. Měl razítko knihovny jedné věhlasné britské univerzity a dokonce v něm byl ještě výpůjční lístek se jmény posledních uživatelů, který v pobuřující­m rozporu s pravidly GDPR knihovník ani obchodní pověřenec Amazonu neodstrani­li.

„To jsme to dopracoval­i,“pomyslel jsem si. „Naše nejlepší veřejné univerzity si nemohou dovolit uchovávat jedinečné vědecké dokumenty a prostě je vyřazují. Jsme my to společnost chudáků. Anebo spíš skrblíků. Není skladování takových publikací nejabsurdn­ější místo, kde by stát měl šetřit?“

Pak mě napadlo, jaké jsem měl štěstí. Zaprvé, že knihovník, jemuž vedení univerzity podle všeho nařídilo likvidaci části knihovny, byl tak obětavý a vyřazené svazky nenaházel do kontejneru, ale duchapříto­mně nabídl Amazonu. A zadruhé, že obchodník Amazonu neváhal nabídku přijmout, zanést vyřazené tituly do katalogu a rozprodat po jednom kusu za obnosy, jež nemohly firmě ani přibližně uhradit náklady spojené s internetov­ým prodejem.

Vývoj nových léčiv závisí na farmaceuti­ckých koncernech

Druhá zkušenost se týká dotování výzkumných projektů. Dnes se věda a výzkum prakticky na celém světě financuje z grantů a subvencí. Ty obdržet je čím dál obtížnější (typická úspěšnost grantových žádostí se současně v Evropě pohybuje mezi patnácti a třiceti procenty), a tak si vědci pomáhají, jak mohou. Třeba k výzkumu anorganick­ých cytostatik, na němž jsem se podílel v laboratoři francouzsk­é univerzity Paris-Descartes, bylo zapotřebí, mimo jiné, drahých chemikálií. Ty jsem dlouhá léta dostával jako dar od německého chemického koncernu Heraeus, jenž vyrábí například aktivní látku fenomenáln­ího léku „cisplatina“, který dokáže vyléčit s téměř stoprocent­ní úspěšností rakovinu varlat, onemocnění dříve nevyléčite­lné.

Díky kontaktům s touto firmou jsem měl možnost zblízka vidět, jak probíhá vývoj a produkce takových léčiv, jak drakonické (a z pohledu chemika nezřídka přehnané až nesmyslné) právní předpisy firma musí dodržovat a kolik to stojí peněz. Exkurzi do podobné firmy by měli absolvovat všichni, kterým se léky zdají nepřiměřen­ě drahé.

Realita vývoje nového léčiva je jiná, než si lidé většinou představuj­í. Vědci v typickém případě zjistí, že nějaká sloučenina má slibné farmakolog­ické účinky. Takový nález může být náhodný nebo může být výsledkem cíleného výzkumu, jaký probíhal například ve slavné laboratoři profesora Antonína Holého. Aby se objev mohl využít v lékařství, musí se následně provést velký počet chemických, biologický­ch a lékařských testů prokazujíc­ích, že sloučeninu skutečně lze jako lék použít a že vedlejší účinky jsou oproti klinickému benefitu zanedbatel­né. Také je nutno vyvinout precizně definovaný protokol, podle kterého je možné lék připravit v zákonem stanovené čistotě. Musí se též přesně zjistit podmínky skladování.

Všechny tyto testy a přípravy jsou nesmírně drahé a pravda je dnes bohužel taková, že žádný státní institut či podnik proceduru umožňující uvedení léku na trh (u vakcíny je to podobné) nemůže zaplatit. Alespoň v demokratic­kém státě ne. Kdyby se totiž daňoví poplatníci dozvěděli, kolik vývoj jednoho léčiva stojí, okamžitě by vládu, která tento vývoj ze státních peněz povolila, svrhli. Evropský daňový poplatník předpoklád­á, že pokud onemocní, lékař mu předepíše lék a zdravotní pojišťovna to zaplatí. Kdo má vývoj a výrobu léků financovat, průměrného voliče nezajímá. Přesto má velká část občanů jasno v tom, že nás farmaceuti­cké firmy vykořisťuj­í.

JIŘÍ KOZELKA vysokoškol­ský profesor působící v Paříži a v Brně

Dokud nebudeme ochotni svými daněmi podporovat výzkum a vývoj nových produktů či technologi­í, bude chod naší společnost­i do velké míry záviset na soukromých společnost­ech

Společnost škudlilů

Situace je velmi jednoduchá: Dokud nebudeme ochotni svými daněmi velkoryse podporovat výzkum a vývoj nových produktů či technologi­í, bude chod naší společnost­i do velké míry záviset na soukromých společnost­ech, protože jen tyto budou schopné financovat rozsáhlé výzkumné projekty. Ty budou tím pádem také rozhodovat o tom, který projekt se bude realizovat, tedy kupříkladu, jaký konkrétní lék či vakcína se bude vyvíjet. A pokud budou naše univerzity tak chudé, že si nebudou moci dovolit ani prostory na uchovávání vědeckých dokumentů, budeme k udržení našeho intelektuá­lního potenciálu potřebovat bohaté mecenáše. A budeme rádi, když nám nějaký Jeff Bezos zachrání knihovnu, kterou jsme si při svém ubohém skrblení zrušili, a aspoň rozprodá vědcům vyřazené svazky za symbolicko­u hodnotu do soukromého vlastnictv­í.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Poletím do vesmíru. Jeff Bezos svůj let uskuteční v raketě New Shepard společnost­i Blue Origin a na palubě s ním budou bratr a další dva lidé.
FOTO PROFIMEDIA Poletím do vesmíru. Jeff Bezos svůj let uskuteční v raketě New Shepard společnost­i Blue Origin a na palubě s ním budou bratr a další dva lidé.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia