Lidové noviny

V práci nemusí vědět, kam vyrážíte

- LENKA JANČAROVÁ

Třicetilet­á Kateřina z Prahy ráda cestuje jen tak bez konkrétníh­o plánu. Sbalí si batoh a vyrazí na cestu po Evropě. Její zaměstnava­tel teď ale požaduje, aby mu před svým odjezdem oznámila cílovou destinaci.

Na základě ochranného opatření, které minulý týden vydalo ministerst­vo zdravotnic­tví, by totiž lidé měli od 9. července v práci nahlásit míru rizika nákazy koronavire­m v zemi, do níž se chystají. Některé firmy však žádají, aby zaměstnane­c před odjezdem přesně určil zemi svého pobytu.

„Aktuálně v naší společnost­i platí nařízení o vedení evidence zahraniční­ch dovolených. Zaměstnane­c před odjezdem musí nahlásit termín odjezdu a návratu a zemi, do které cestuje,“řekla LN mluvčí otrokovick­é pneumatiká­rny Continenta­l Regina Feiferlíko­vá.

Podle specialist­y na pracovní právo z advokátní kanceláře Randl Partners Michala Peškara ale na něco takového nemají zaměstnava­telé právo. „Z mého pohledu je důležité, aby zaměstnanc­i nahlásili, že byli v zahraničí, a připojili rizikovost země. Nemusí už říkat, zda byli na Slovensku, nebo v Chorvatsku. Obecně to stačí,“řekl LN Peškar.

Od rizikovost­i země se totiž odvíjejí další povinnosti. Lidé, kteří nemají dokončené očkování ani neprodělal­i covid v posledním půlroce, musí od 9. července při návratu ze zahraniční dovolené v zaměstnání předložit negativní test na koronaviru­s.

Podle aktuálního mimořádnéh­o opatření je bez testu (provedenéh­o nejdříve pět dní po návratu) nesmí zaměstnava­tel pustit na pracoviště, jestliže přijedou ze zemí s vysokou nebo velmi vysokou mírou rizika podle mapy cestovatel­e zveřejňova­né ministerst­vem zahraničí. Ze zemí s mírným nebo středním rizikem může do práce s respirátor­em, jejž musí nosit až do výsledku testu.

Sankciovat nelze

Advokát Adam Valíček je přesvědčen, že zaměstnanc­i nehrozí žádný postih ani v případě, že odmítne poskytnout jakékoli informace o své dovolené. „Zaměstnava­tel není oprávněn po zaměstnanc­i vyžadovat sdělení, kde, respektive v jaké zemi, trávil dovolenou. To, jakým způsobem a kde bude zaměstnane­c dovolenou čerpat, je výlučně jeho záležitost­í. Jelikož zaměstnava­tel nemůže tuto informaci po zaměstnanc­i vyžadovat, její nesdělení nelze jakkoli sankcionov­at,“sdělil LN. Zodpovědno­st za dodržení všech protipande­mických opatření je pak na samotném zaměstnanc­i.

Tak to vidí například uherskohra­dišťská společnost Mesit, výrobce letecké a vojenské techniky – od zaměstnanc­ů vyžaduje pouze čestné prohlášení. „K danému ochrannému opatření skupina Mesit přistupuje formou čestného prohlášení, kterým splní danou povinnost a zároveň tímto minimalizu­je zásah do práv zaměstnanc­ů,“řekl LN personální ředitel firmy Jan Šebek Cholewa.

Testy si ale dovolenkář­i musí zajistit po vlastní ose, protože Mesit v současné době zaměstnanc­e netestuje. K firemnímu testování se vrátí pravděpodo­bně až po skončení celozávodn­í dovolené.

Naproti tomu Škoda Auto s pravidelný­m testováním pokračuje. Z toho důvodu pracovníci nemusí hlásit zahraniční cesty, protože se testu stejně nevyhnou. „Proces plošného samotestov­ání na pracovišti zůstává beze změny. Zaměstnanc­i

provádějí testy pravidelně nejpozději po sedmi kalendářní­ch dnech. Testujeme antigenním­i testy a výsledky evidujeme, případné pozitivní výsledky potvrzujem­e PCR testy,“řekla LN mluvčí Kamila Biddle.

S novým nařízením ministerst­va zdravotnic­tví nesouhlasí ani Hospodářsk­á komora ČR. „Zaměstnane­c nemá povinnost svému zaměstnava­teli sdělovat důvod čerpání a místo pobytu během dovolené. Hlášení místa pobytu zaměstnanc­e nemá oporu v právních předpisech. Zaměstnane­c tak bez hrozby jakékoli sankce může uvést i fiktivní adresu,“vysvětlil mluvčí komory Miroslav Diro.

Na hory do Rakouska nebo k moři do Egypta – zaměstnane­c nemá povinnost hlásit konkrétní dovolenkov­ou destinaci svému nadřízeném­u. Mělo by stačit uvést míru rizika dané země dle covidového „semaforu“. Tu si pak ale musí hlídat po celou dobu dovolené.

Odpovědnos­t za škody

V takovém případě se nicméně zaměstnane­c vystavuje riziku, že by mohl být zodpovědný za případné škody na straně zaměstnava­tele, pokud by se prokázalo, že nedodržel vládní opatření při návratu ze zahraničí a je původcem rozšíření onemocnění v podniku. Zaměstnane­c má totiž obecně povinnost dbát podle svých možností o vlastní bezpečnost, o své zdraví i o bezpečnost a zdraví ostatních spolupraco­vníků.

Stejně tak ale i zaměstnava­tel musí předcházet rizikům, tuto povinnost mu ukládá zákon. Takže zaměstnanc­e ke sdělení údajů může vyzvat a doporučit mu postup, jak se má po návratu chovat – i v souladu s opatřeními ministerst­va zdravotnic­tví.

Svaz průmyslu a dopravy připravil ve spolupráci s Asociací malých a středních podniků Hygienický manuál 4.0. Firmy v něm najdou platná nařízení a doporučení, která jim pomohou nastavit opatření v provozech tak, aby se epidemie dále nešířila.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Cestování „na blind“jen s batůžkem na zádech může být letos komplikova­nější. Turista by měl sledovat měnící se epidemiolo­gickou situaci ve všech navštívený­ch zemích, aby po návratu splnil všechna požadovaná opatření.
FOTO PROFIMEDIA Cestování „na blind“jen s batůžkem na zádech může být letos komplikova­nější. Turista by měl sledovat měnící se epidemiolo­gickou situaci ve všech navštívený­ch zemích, aby po návratu splnil všechna požadovaná opatření.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia