Lidové noviny

Chicagská parta se pomalu rozpadá

- VOJTĚCH TŮMA

Veleúspěšn­á parta z Chicaga, která ovládla Stanley Cup v letech 2010, 2013 a 2015, přišla o dalšího člena. Hokejista Duncan Keith se rozloučil po dlouhých šestnácti sezonách a stěhuje se do Edmontonu. Z vítězného kádru z roku 2010 zůstávají v kabině Blackhawks už jen poslední dva mohykáni – Patrick Kane a Jonathan Toews.

Sedmatřice­tiletý veterán sice strávil většinu kariéry ve stínu hvězdných kolegů, ale jeho příspěvek k vytvoření malé hokejové dynastie je nesporný.

Ne nadarmo si z dosud posledního úspěšného tažení odnesl Conn Smythe Trophy pro nejužitečn­ějšího hráče play off. Norris Trophy, která se každoročně uděluje nejlepšímu obránci NHL, získal dokonce dvakrát.

„Když vezmete v potaz vytrvalost, odolnost a přidáte k nim úspěchy, za posledních dvacet let najdete v lize jen málo hráčů, jako je on. Chicago určitě vyřadí jeho číslo a postaví mu sochu před United Center,“nešetřil chválou hokejový analytik televize NBC Eddie Olczyk.

O výměně dvojnásobn­ého olympijské­ho vítěze se šuškalo už delší dobu. Ve prospěch Edmontonu, který na oplátku poslal do Chicaga mladého beka Caleba Jonese a třetí kolo draftu 2022, nakonec rozhodlo přání strávit více času se svým synem.

Keithova bývalá manželka vychovává osmiletého Coltona v kanadském Pentincton­u. Ostřílený bek se mu přiblížil o více než dva tisíce kilometrů.

„Hrálo to obrovskou roli. Na krásná léta u Blackhawks budu vzpomínat do konce života, ale teď se už plně soustředím na nové angažmá. Udělám vše pro to, abychom získali Stanley Cup i v Edmontonu,“prohlásil.

Oilers sice mají k dispozici Connora McDavida a Leona Draisaitla,

dost možná dva nejlepší útočníky současnost­i, ale na výraznější úspěch ve vyřazovací fázi NHL stále čekají. Loni překvapivě nestačili právě na Chicago, v letošním play off podlehli Winnipegu 0:4 na zápasy už v prvním kole.

Nová posila by měla kanadskému celku dodat především potřebné zkušenosti. Generální manažer Ken Holland si ostřílenéh­o zadáka vybral i přesto, že jeho výkonnost v posledních letech stagnuje. Uplynulý ročník NHL zakončil s bilancí patnácti bodů ve čtyřiapade­sáti zápasech. Už nepůsobil tak jistě, zaostával v bruslení, občas vyrobil nezvyklé chyby.

Věk zkrátka nelze zastavit.

O Kanaďanově vítězné mentalitě a lídrovskýc­h schopnoste­ch ale není pochyb.

„Když se podívám na soupisku, vidím spoustu skvělých hráčů. Už několikrát ukázali, čeho jsou schopní. Teď je jen potřeba to přenést do rozhodujíc­í fáze sezony,“věří vyměněný Keith.

Blackhawks tak ztratili dalšího z velikánů. Před rokem ukončili kariéru brankář Corey Crawford a obránce Brent Seabrook. Z „nesmrtelné“pětky zůstávají už jen Kane s Toewsem, vedle nichž se derou na výsluní nové tváře jako Alex DeBrincat, Kirby Dach, Adam Boqvist nebo třeba Dominik Kubalík.

V Chicagu svým mladým puškám věří, ale uvědomují si, že některé hráče zkrátka nelze nahradit. A Keith je rozhodně jedním z nich. „Vážíme si všeho, co pro naši organizaci udělal. Jeho odkaz nikdy nezmizí,“ocenil klubovou legendu generální manažer Stan Bowman.

 ?? FOTO REUTERS ?? Hvězdný bek Duncan Keith poprvé v NHL mění dres
FOTO REUTERS Hvězdný bek Duncan Keith poprvé v NHL mění dres

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia