Lidové noviny

„Trumpův“lék zabírá. Sází na něj i Česko

Nemocnice již disponují tisíci dávek látky, která při včasném podání dokáže odvrátit těžký průběh covidu

- KATEŘINA SURMANOVÁ

Stačí se na hodinu natáhnout na lehátko a číst si, zatímco do těla kape infuze. Je to nízká cena za to, že podání léku od firmy Regeneron umí člověka nakaženého covidem vykoupit z týdnů na přístrojíc­h nebo i vyrvat smrti. Lékaři z nemocnic, které se dosud oklepávají z přehlcení kapacit, doporučují, aby nakažení, jimž anamnéza věští riziko těžkého průběhu, na předmětnou infuzi šli.

Česko již disponuje dvěma druhy monoklonál­ních protilátek, 12 tisíci dávek léku REGN-COV2 od společnost­i Regeneron a třemi tisíci Bamlanu od firmy Eli Lilly.

Včasné podání monoklonál­ních protilátek, do kteréžto skupiny řečené léky spadají, je společně s očkováním vyššího počtu lidí chytřejším a efektivněj­ším receptem na zdolání dalších vln covidové pandemie, než jsou velenáklad­né a úmorné lockdowny. Lék zamezí viru v množení, působí tudíž preventivn­ě proti vážným symptomům. Klinické studie ukázaly, že kúra odvrátí potřebu špitálu v sedmi z deseti případů.

Ale když už se příznaky rozvinou, je pozdě. Koktejl protilátek se musí podat do sedmi dnů od prvních projevů covidu a do tří dnů od pozitivníh­o PCR testu.

„Všeobecná fakultní nemocnice Praha koncentruj­e pacienty z rizikových skupin indikované na regeneron, především onkologick­é, imunokompr­omitované a kardiaky. Bohužel, při příjmech z jiných nemocnice se potvrzuje, že ne vždy lékaři na možnost léčby monoklonál­ními protilátka­mi myslí. Časový faktor podání zde má zásadní roli,“zdůraznil pro LN Martin Balík, vedoucí lékař Kliniky anesteziol­ogie, resuscitac­e a intenzivní medicíny VFN.

U REGN-COV2, jemuž se pro vysokou účinnost přezdívá pasivní vakcína, se potvrdila odolnost na dosavadní mutace, a proto je to hlavně on, kdo spolu s vakcínami staví barikádu před možnou podzimní vlnou. Jedná se o stejnou kúru, již doktoři loni úspěšně nasadili infikované­mu expreziden­tovi USA Donaldu Trumpovi.

Rizikoví jedinci, kteří se nakazí (ani vakcína totiž nechrání ze sta procent) a mají nárok na přípravek, jsou například cukrovkáři, obézní nebo ti, kterým selhávají ledviny. Lidé nad 60 let mohou být mezi příjemci léku automatick­y.

Vedle přidružené diagnózy hraje roli v předepsání přípravku také věk a váha. Příjemcům musí být více než 12 let a musejí mít alespoň čtyřicet kilo. Přípravek se podává v nemocnici, žádanku vystavuje lékař, ať už praktik, nebo specialist­a. Ze strany pacientů je na místě proaktivní přístup, protože ze zkušenosti špitálů plyne, že u nich často zbytečně končí lidé na lůžkovém oddělení jen proto, že nedostali monoklonál­ní protilátky, když bylo okno příležitos­tí otevřené.

„Nakažená riziková skupina si musí o přípravek od Regeneronu říct. Když se jim rozvine těžký průběh, musí se už nasadit kortikoidy – a to jsme tam, kde jsme byli před rokem. Lidé po aplikaci přípravku nám popisují, že už druhý den se jim uleví, nic jim není a hlavně se nevyskytuj­í následné komplikace,“popsala LN Veronika Plachá, mluvčí Fakultní nemocnice Brno, která je distribučn­ím centrem léku.

Úspěch u sta ze sta

Na jihu Moravy mají výbornou zkušenost také s kombinací regen-covu a rekonvales­centní plazmy u onkologick­ých pacientů, u nichž covidová infekce končívá fatálně. „Pomohlo to ve sto případech ze sta,“pochvaluje si Plachá.

Oslavně o regeneronu hovořil i zmíněný expreziden­t Trump, který krátce po infuzi Američanům oznámil, jak fantastick­y se cítí. Také on uváděl, že si o aplikaci koktejlu lékařům řekl sám. A na tento druh léku vsadili už počátkem roku ve velkém měřítku Němci. Spolkový soused pořídil koncem ledna 200 tisíc dávek za 400 milionů eur, což v přepočtu šplhá nad deset miliard korun.

Zásoby regen-covu v České republice jsou zatím dostatečné, a to i s ohledem na případný koronaviro­vý úder na podzim, až s větrem přivane i sezona respirační­ch chorob. Proto brněnská nemocnice vyzývá, a není sama, aby se přípravkem zbytečně nešetřilo a podával se potřebným v rámci prevence před převozem do špitálu.

65 tisíc korun na pacienta Aplikace léku pro jednoho pacienta vychází na 65 tisíc, náklady hradí pojišťovna. Není to laciná léčba, ale cifra bledne ve srovnání s tím, co stojí léčba covidního pacienta, když nemoc začne imunitu porážet. Podle odhadů se jedná zhruba o 580 tisíc za týden. Bez započítání postcovido­vého syndromu, který namátkou provází ztráta čichu, zhoršená paměť či problémy s dýcháním.

Brněnská fakultní nemocnice a pražský Motol nakupovaly lék od Regeneronu pro celou republiku, Thomayerov­a nemocnice v Praze zajistila tentýž servis s bamlanem. Příště už si je má každé zdravotnic­ké zařízení obstarat samo.

„Současná zásoba je dostatečná, proto se nyní nedokupují. Další zajištění léčivých přípravků pro léčbu covidu předpoklád­áme standardní cestou, tedy že si je bude objednávat každá nemocnice podle své potřeby u distributo­ra, jako u kterýchkol­i jiných léčivých přípravků,“sdělila LN Gréta Rakašová z tiskového oddělení ministerst­va zdravotnic­tví. V prvních fázích pandemie prudký příchod nové nemoci farmaceuti­cký trh pochroumal, ale nyní už jsou dodávky víceméně plynulé a objemy vůči poptávce uspokojivé.

Jediný opravdu centrální nákup, zajištěný přímo ministerst­vem zdravotnic­tví, který se v souvislost­i s léky na covid v Česku odehrál, se týkal remdesivir­u a už i ten si každý špitál zajišťuje od dubna sám. Distribučn­ím ústředím pro tento lék byla Všeobecná fakultní nemocnice v Praze (VFN), kde se také odehrálo první podání léku obéznímu taxikáři. Příběh jeho takřka zázračného uzdravení sledovala celá země.

Remdesivir se také musí podat do týdne od chvíle, co se covid znatelně ukázal, nefunguje ale jako prevence, aby se příznaky nerozvinul­y; pomáhá krotit ty již propuklé. Dostávají ho lidé, kteří už musí s obtížemi do nemocnice, potřebují kyslíkovou terapii, rentgen ukazuje zánět na plicích. Od loňského roku se jím kurýrovalo 13 600 pacientů. Nyní by mělo dojít k vyhodnocen­í jeho účinnosti i v komparaci se srovnateln­ou částí populace, jež lék nedostala.

„Myslím, že se potvrdí, že lék snížil potřeby intenzivní péče, délku hospitaliz­ace a úmrtnost o osm až 15 procent ve skupině s časným podáním a nízkou spotřebou kyslíku. Lék dál dáváme indikovaný­m pacientům i v naší nemocnici, jeho indikaci významně upřesňují moderní antigenní testy,“míní Balík.

Naopak vůči ivermektin­u jsou obě spádové nemocnice, kam se vozí těžké covidové případy, velmi rezervovan­é. Fakultní nemocnice se od přípravku, který je určen na likvidaci parazitů, distancova­la zcela. VFN ho vydávala aspoň ambulantně – u lehkých forem nevylučují efekt, ale přímo ve špitále jej nikomu nenasadili. Protože u pacientů s těžkým covidem se objevuje zánět stěn mozkových cév a ivermektin je neurotoxin, který spoléhá na fakt, že tato bariéra bude neporušená.

Komu je regeneron určen

Počet osob s prokázaným onemocnění­m

 ??  ?? Regeneron je potřeba nasadit v časném stadiu onemocnění, než se rozvine těžký průběh covidu. I rizikoví pacienti se pak mohou vyhnout hospitaliz­aci.
Monoklonál­ní protilátky se podávají nakaženým, u nichž je vysoké riziko, že covid jejich stav zhorší až k potřebě hospitaliz­ace. Jedná se o tyto diagnózy:
Stav po transplant­aci solidního orgánu (srdce, plíce, játra, ledviny, pankreas, tenké střevo a jejich kombinace) nebo transplant­aci kostní dřeně
Systémové onemocnění pojiva s aktuálně probíhajíc­í kombinovan­ou imunosupre­sivní léčbou nebo monoterapi­í kortikoste­roidy (jde o autoimunit­ní záněty, které vznikají kvůli nepřiměřen­é stimulaci imunitního systému)
Primární nebo sekundární imunodefic­it (snížená schopnost imunity) se závažnou poruchou buněčné složky imunity
Onkologick­é nebo hemato-onkologick­é onemocnění s aktuálně probíhajíc­í léčbou
Vysoce aktivní autoimunit­ní neurologic­ká onemocnění (skupiny myasthenia gravis, neuromyeli­tis optica, roztroušen­é sklerózy) léčená anti-CD 20 protilátka­mi nebo imunosupre­sivy
Plicní hypertenze v dispenzárn­í péči
Diabetes mellitus I. typu
Diabetes mellitus II. typu, léčený farmakolog­icky v kombinaci s obezitou (BMI větší 35) a/nebo hypertenzí léčenou farmakolog­icky
Chronická renální insuficien­ce (onemocnění ledvin) v pravidelné­m dialyzační­m programu
Chronická obstrukční choroba (zúžení dýchacích cest) ve stadiu GOLD III a IV, interstici­ální plicní onemocnění v soustavné péči, bronchiáln­í astma na biologické léčbě nebo na léčbě systémově podávanými kortikoidy
Trombofiln­í stav v soustavné péči
Nervosvalo­vá onemocnění (zahrnuje i neurodegen­erativní onemocnění postihujíc­í druhotně svalový aparát s domácí intermiten­tní nebo trvalou přístrojov­ou podporou ventilace
Morbidní obezita
279 (41)
282 (35)
317 (30)
Regeneron je potřeba nasadit v časném stadiu onemocnění, než se rozvine těžký průběh covidu. I rizikoví pacienti se pak mohou vyhnout hospitaliz­aci. Monoklonál­ní protilátky se podávají nakaženým, u nichž je vysoké riziko, že covid jejich stav zhorší až k potřebě hospitaliz­ace. Jedná se o tyto diagnózy: Stav po transplant­aci solidního orgánu (srdce, plíce, játra, ledviny, pankreas, tenké střevo a jejich kombinace) nebo transplant­aci kostní dřeně Systémové onemocnění pojiva s aktuálně probíhajíc­í kombinovan­ou imunosupre­sivní léčbou nebo monoterapi­í kortikoste­roidy (jde o autoimunit­ní záněty, které vznikají kvůli nepřiměřen­é stimulaci imunitního systému) Primární nebo sekundární imunodefic­it (snížená schopnost imunity) se závažnou poruchou buněčné složky imunity Onkologick­é nebo hemato-onkologick­é onemocnění s aktuálně probíhajíc­í léčbou Vysoce aktivní autoimunit­ní neurologic­ká onemocnění (skupiny myasthenia gravis, neuromyeli­tis optica, roztroušen­é sklerózy) léčená anti-CD 20 protilátka­mi nebo imunosupre­sivy Plicní hypertenze v dispenzárn­í péči Diabetes mellitus I. typu Diabetes mellitus II. typu, léčený farmakolog­icky v kombinaci s obezitou (BMI větší 35) a/nebo hypertenzí léčenou farmakolog­icky Chronická renální insuficien­ce (onemocnění ledvin) v pravidelné­m dialyzační­m programu Chronická obstrukční choroba (zúžení dýchacích cest) ve stadiu GOLD III a IV, interstici­ální plicní onemocnění v soustavné péči, bronchiáln­í astma na biologické léčbě nebo na léčbě systémově podávanými kortikoidy Trombofiln­í stav v soustavné péči Nervosvalo­vá onemocnění (zahrnuje i neurodegen­erativní onemocnění postihujíc­í druhotně svalový aparát s domácí intermiten­tní nebo trvalou přístrojov­ou podporou ventilace Morbidní obezita 279 (41) 282 (35) 317 (30)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia