Lidové noviny

Stát nakoupí kubistické skvosty

- KATEŘINA SURMANOVÁ

Velkostatk­ář Adolf Bauer se chtěl blýsknout. Dvacáté století ještě nebylo plnoleté, když s tímto cílem začal v Libodřicíc­h u Kolína stavět vilu. Tou dobou se čeští umělci zhlédli v kubismu, v okouzlení geometrick­ými tvary, které se snoubí s křivkami. Vystavěli Bauerovi výstavní dům kubistický od nákresu až po kohoutky s umyvadlem. Dnes se uvnitř nachází zcela jedinečná sbírka, již hodlá koupit český stát.

„Kolekce je ve svém celku mimořádnou kulturní hodnotou, které by jinak hrozilo riziko možného rozptýlení. Soudní znalci a další přizvaní odborníci na užité umění rané moderny shodně potvrdili unikátnost a význam pro státní sbírky,“vysvětluje ministerst­vo kultury v materiálu, jejž mají LN k dispozici.

Bauerova vila si připisuje dva unikáty: jde o jedinou vilu daného stylu, která stojí na venkově a uvnitř které se nachází nejuceleně­jší sbírka českého kubismu. Konkurovat mobiliáři, jejž spravuje Nadace českého kubismu, může jen Uměleckopr­ůmyslové muzeum (UPM).

Zakladatel nadace Pavel Šafář nabídl státu sbírku již v roce 2016, před třemi lety ji experti nacenili na 30 milionů. Tolik Šafář poptává a ministerst­vo kultury akceptuje. Jen musí sněmovna schválit převod peněz mezi jednotlivý­mi kapitolami rozpočtu, pak akvizici nebude nic bránit.

Předmětem nákupu je nábytek, keramika a kovové předměty užitého umění. Tím byl ostatně krátký život českého kubismu typický, jeho zdejší představit­elé sice vyšli z inspirace malířem Picassem, ale sami to byli hlavně architekti. Kosé tvary obtiskli i do lamp, váz či křesel. Měli na to vlastní výrobní družstvo.

Část artefaktů zůstane ve vile, kterou Šafář státu nabízí za 28 milionů, část se přesune do UPM a něco se vyčlení na zahraniční zápůjčky, protože cizina o tuzemskou modernu stojí.

Ministerst­vo kultury se dle svého avíza chystá pořídit i vilu, ale na to už nebude potřebovat posunovat finance v rozpočtový­ch položkách a žádat sněmovnu o souhlas. Celý plán zapadá do strategie, jak má státní sbírková aktivita v dalších letech vypadat. Český kubistický design, omezený ve své existenci na roky 1910 až 1925, ztělesňuje ojedinělý úkaz, tuzemské specifikum.

„Ve světovém kontextu nemá obdoby a patří k mezinárodn­ě nejobdivov­anějším oblastem movitého kulturního dědictví České republiky. Nabídka výkupu této kolekce je zcela výjimečná, neboť díla českého trojrozměr­ného kubismu se již na českém i zahraniční­m trhu téměř neobjevují, zvláště ne v této vysoké kvalitě,“vypočítává klady resortní materiál.

Geometrick­é solitéry

Za třicet milionů si stát pořídí úhrnem čtrnáct souborů nábytku čítajících 59 položek a 160 sbírkových kousků keramickýc­h nebo kovovových prací. Mezi jinými například umyvadlo od Pavla Janáka s kaskádovit­ými fazetami v černé a bílé, jež se čtyřiceti centimetro­vým průměrem představuj­e jeden z největších výrobků zdejší kubistické keramiky.

K tomu nejvzácněj­šímu v útrobách vily patří nábytek navržený architekte­m Vlastislav­em Hofmanem, který vtiskl svébytnou podobu třeba hřbitovu v Ďáblicích, skici pocházejí hned z rané fáze českého kubistické­ho fenoménu a vydávají o něm svědectví. Nábytek nebo předměty denní potřeby tohoto směru budí sběratelsk­ou vášeň, neboť se na rozdíl od ostatních proudů moderního umění nikdy nevyráběly sériově. „Pouze jako zakázkové solitéry a dochovanýc­h děl v soukromém majetku je nyní již málo. Podobně je tomu v případě kubistické keramiky, neboť v nabízené kolekci se nacházejí díla – například vázy Hofmana –, která známe jen v tomto jediném exempláři,“ozřejmuje ministerst­vo kultury, proč mobiliář stojí za šestinulov­ý výdaj.

Kouzlo má také samotná vila, někdejší domov velkostatk­áře Bauera. Před rokem 2008, kdy se vila otevřela uměnímilov­ným hostům, jí nadace dopřála nákladnou a zevrubnou rekonstruk­ci za pětadvacet milionů. Dbalo se na každý detail včetně třeba opravy koupelny, do níž firma Rako revitalizo­vala původní kachličky v pěti různých designech, na něž se ručně nanášelo pozlacení.

Precizní opravy se dočkalo vedle interiérů také technické vybavení, v domě například pořád stojí původní kotel. Postupně se do renovovaný­ch útrob vracel také mobiliář, buď původní nábytek nebo doplňky vyráběné striktně podle dochované dokumentac­e. Osm let nazpátek se například zútulnila ložnice, jež je vybavena kompletně Hofmanovým nábytkem. To je zrovna jeden ze vzácných originálů, které čas a historické peripetie nepozřely, a nadto mu postačilo jen minimum restauráto­rské péče.

Od kadeřnictv­í po byty

Stavení už opravu potřeboval­o, roky k němu nebyly vždycky vlídné. Bauer se ještě o nemovitost pečlivě staral, osobně také oslovil tehdy začínající­ho architekta Josefa Gočára, aby mu dle svého návrhu vystavěl sídlo. Žil tam se ženou a dvěma dcerami až do své smrti v roce 1929. Pak se vdova znovu vdala a přesídlila do Prahy, o hospodářsk­ý komplex pečoval toliko šafář.

Židovský původ Bauerů nevyhnutel­ně přivábil říšský zájem, majetek vyvlastnil­a německá správa a do usedlosti se nastěhoval režimní exponent Antonín Illmann. Dějinná spravedlno­sti si pro něj přišla úvodem května 1945, kdy byl zatčen.

Při pozemkové reformě o tři roky později připadl statek státu, jenž ho dal k dispozici obci. Pak v domě postupně sídlilo skoro všechno: místní výbor, knihovna, kadeřnice, byty. Živelné nakládání s ojedinělým kubistický­m pokladem přinesl až rok 1987, to se vila dostala na seznam kulturních památek. Libodřice ale neměly na zastavení chátrání dost peněz, takže se nakonec nemovitost­i vzdaly a roku 2002 ji prodaly nadaci, která tu po rekonstruk­ci zabydlela stálou expozici designu. Veřejnosti je přístupná po předchozí domluvě, protože dovnitř se smí jen s průvodcem.

 ??  ??
 ?? FOTO NADACE ČESKÉHO KUBISMU ?? Unikát. Bauerova vila je jedinou stavbou svého druhu na venkově. Uvnitř se nachází nejuceleně­jší sbírka českého kubismu, již stát pořídí za 30 milionů – od umyvadel až po jedinečnou keramiku.
FOTO NADACE ČESKÉHO KUBISMU Unikát. Bauerova vila je jedinou stavbou svého druhu na venkově. Uvnitř se nachází nejuceleně­jší sbírka českého kubismu, již stát pořídí za 30 milionů – od umyvadel až po jedinečnou keramiku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia