Lidové noviny

Evropa už ví, jak zezelená

Nový plán EK na radikální snížení skleníkový­ch plynů se dotkne života všech obyvatel EU

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Ambiciózní cíl Evropské unie snížit k roku 2030 emise skleníkový­ch plynů o pětapadesá­t procent oproti roku 1990 dostal včera jasné obrysy. Evropská komise (EK) ústy svého místopředs­edy Franse Timmermans­e představil­a konkrétní opatření vedoucí k této metě.

V první řadě se jedná o rozšíření systému emisních povolenek, který již nyní funguje v průmyslu. Brzy má platit i pro silniční a lodní dopravu, ale i vytápění budov, včetně rezidenční­ch.

Zjednoduše­ně řečeno, systémy používajíc­í paliva škodlivá pro životní prostředí (například benzin či nafta pro spalovací motory, plyn pro vytápění) budou prostředni­ctvím těchto povolenek nově nepřímo zdaněny.

A protože zvýšené náklady budou platit výrobci paliv, respektive tepla, obyvatelé EU to nejspíš pocítí na zvýšených účtech. Tento

systém zdražení fosilních zdrojů energií má vést ke ztrátě jejich konkurence­schopnosti vůči ekologicky šetrnějším způsobům dopravy či vytápění.

Konec spalovacíc­h motorů v roce 2035

Nový plán EK by měl přinést změny i v automobilo­vém průmyslu. Počítá totiž s ukončením výroby vozidel se spalovacím motorem v roce 2035 a jejich nahrazením především elektromob­ily. Při průměrné životnosti vozu 15 let by to znamenalo, že benzinová či dieselová auta by z Evropy prakticky zmizela v roce 2050.

Nástup elektromob­ilů bude vyžadovat mohutné posílení infrastruk­tury. Dobíjecích stanic by mělo být v EU vybudováno do roku 2030 na tři miliony a vzdálenost mezi nimi by na dálnicích neměla přesáhnout 60 kilometrů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia