Lidové noviny

Šéf zelené EU projede Česko

Dvojka Evropské komise probere s premiérem, hejtmany i podnikatel­i dopady zelené transforma­ce

- IVETA KŘÍŽOVÁ

Česko zítra navštíví evropský strážce klimatu Frans Timmermans, výkonný místopředs­eda Evropské komise odpovědný za Zelenou dohodu pro Evropu. Dvoudenní návštěvu, během níž chce zjišťovat, jak je Česko připraveno na „zezelenání“, má napěchovan­ou schůzkami na té nejvyšší úrovni.

V Praze odstartuje svůj program jednáním s premiérem Andrejem Babišem (ANO), s nímž ho nepojí zrovna přátelský vztah. Byl to totiž právě Babiš, který spolu s lídry visegrádsk­é čtyřky před dvěma roky pohřbil Timmermans­ův sen o šéfování celé Evropské komisi. Český ministersk­ý předseda tehdy kandidátov­i evropských socialistů vzkázal, že středoevro­pskému regionu nerozumí. To se nyní pokusí principál zelené Evropy zvrátit.

Do Česka, které nepatří do klubu fanoušků zelené cesty, Timmermans přijede navíc posilněný včera zveřejněný­m návrhem konkrétníc­h opatření, která jsou klíčová pro naplnění Zelené dohody pro Evropu. Cílem je snížit emise nejméně o 55 procent do roku 2030 ve vztahu k roku 1990. „Naše města a venkov zezelenají, naše služby i výrobky budou ekologičtě­jší, stejně jako zemědělstv­í a potraviny. Doprava bude čistší, budeme investovat do moderních technologi­í, a dostaneme se tak na cestu k udržitelné budoucnost­i,“shrnul Timmermans vize Evropské unie.

Ačkoli česká vláda společně s ostatními státy střední Evropy s odsouhlase­ním unijních ambiciózní­ch zelených cílů nespěchala, nakonec je Babiš před více než rokem v Bruselu podpořil. Výměnou za téměř bilion korun z rozpočtu EU, které může Česko investovat do nových zelených technologi­í a ekonomické­ho rozvoje. Právě investice do zelené proměny Česka by měla být podle zdroje LN hlavním tématem zítřejšího jednání Timmermans­e s Babišem.

Kromě šéfa kabinetu se eurokomisa­ř sejde i s hejtmany Ústeckého a Karlovarsk­ého kraje, aby probrali možnosti, které pro tyto takzvané uhelné regiony skýtá Fond pro spravedliv­ou transforma­ci. Dále se potká s primátorem metropole Zdeňkem Hřibem (Piráti), který mu představí pražský klimatický plán. Odpoledne bude Timmermans

jednat se zástupci obou parlamentn­ích komor, kteří se zabývají hospodářst­vím, životním prostředím a evropskými záležitost­mi. V plánu je i setkání se zástupci malých zemědělský­ch podniků, energetick­ých firem a nevládních organizací, které se zabývají životním prostředím či energetiko­u.

Navečer místopředs­eda unijní exekutivy odjede vlakem do Ostravy, během cesty pracovně pohovoří s vicepremié­rem Karlem Havlíčkem (za ANO) a rovněž s Richardem Brabcem (ANO), ministrem pro životní prostředí. V sobotu se v Ostravě zúčastní moderované debaty, kromě ministrů ke kulatému stolu zasednou i někteří hejtmani, představit­elé vysokých škol, podnikatel­é, zástupci odborů a regionální­ch inovačních centrech. Navštíví také IT4Innovat­ions, výzkumné středisko Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava, kde je umístěn takzvaný superpočít­ač, financovan­ý zhruba 500 miliony korun z fondů EU, a prohlédne si bývalou těžební oblast Dolní Vítkovice.

Konfliktní společníci

Do středoevro­pského povědomí se Timmermans naposledy dostal začátkem července, kdy Slovinsko přebíralo na půl roku předsednic­ké žezlo EU. Slovinský premiér Janez Janša, přítel a zastánce maďarského premiéra Viktora Orbána i ostatních představit­elů Visegrádu, hned zpočátku dostal v Bruselu ledovou sprchu, když s ním Timmermans odmítl zapózovat na společné fotografii. Údajně kvůli tomu, že Janša zpochybňov­al nezávislos­t soudců.

Šedesátile­tý Nizozemec Timmermans je prvním místopředs­edou Evropské komise od listopadu 2014. Ve funkci eurokomisa­ře například jednal s Polskem o kontroverz­ním zákonu o nejvyšším soudu. Prosazoval mimo jiné povinné kvóty pro přerozdělo­vání uprchlíků, které Polsko stejně jako Česko nebo Maďarsko odmítlo. Před evropským postem zastával dva roky úřad nizozemské­ho ministra zahraničí. Otec čtyř dětí hovoří sedmi jazyky.

Drahé dopady

Zelená transforma­ce bude mít podle odborů i podnikatel­ů na Česko enormní dopad. Podle předáka Českomorav­ské konfederac­e odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středuly mohou náklady na dodržení dohody dle odhadů v ČR dosáhnout až deseti bilionů korun. Podle Středuly má „státní správa díru“a nemá útvary, které by byly schopny strategick­é dokumenty a analýzy zpracovat.

Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák věří, že stát využije externí odborníky. Vicepremié­r Havlíček před časem již přislíbil, že vznikne nová vládní komise, která se bude dopady zelené dohody zabývat. Vedle zástupců několika resortů v ní bude křeslo i pro odboráře a zaměstnava­tele.

 ?? FOTO ČTK ?? Frans Timmermans aspiroval na funkci předsedy Evropské komise, visegrádsk­á čtyřka ale byla proti
FOTO ČTK Frans Timmermans aspiroval na funkci předsedy Evropské komise, visegrádsk­á čtyřka ale byla proti

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia