Lidové noviny

„Rozočkovan­í“budou mít i dál testy zdarma

-

Ministerst­vo zdravotnic­tví zvažuje, jaké změny v testování na covid-19 mohou nastat na podzim. Ve hře je opětovné testování v práci, byť možná jen v regionech s horší epidemicko­u situací. Prověřuje i možnost nařídit restaurací­m, aby hostům kontrolova­ly certifikát­y o bezinfekčn­osti. Od září by měla skončit možnost nechat se bezplatně otestovat. Kromě lidí, které na test pošle lékař nebo hygiena, dětí do 12 let nebo těch, kteří vakcínu nemohou dostat ze zdravotníc­h důvodů, by měli test zdarma i lidé, kteří už dostali první dávku očkování. Po jednání výboru pro zdravotnic­tví a školství ve sněmovně to řekl ministr Adam Vojtěch.

Vláda v pondělí oznámila, že nárok na dva PCR testy a čtyři antigenní testy měsíčně hrazené z veřejného zdravotníh­o pojištění zřejmě skončí 1. září. Náklady na tyto testy jsou v řádech miliard korun měsíčně. Dál by je pojišťovny hradily jen lidem s příznaky, jejich kontaktům nebo dalším, kteří se očkovat nemohou.

„Předpoklád­ám, že to nebude platit ani pro ty, kteří jsou takzvaně ,rozočkovan­í‘, mají první dávku a čekají na druhou. Tam si myslím, že je to spravedliv­é, aby měli test zdarma,“uvedl Vojtěch.

Epidemiolo­g Rastislav Maďar v úterý sdělil, že zrušení testů zdarma nebude takový problém také proto, že se bude od září znovu testovat ve školách a na pracoviští­ch. Podle Vojtěcha o tom zatím rozhodnuto není, ale se zaměstnava­teli o tom opakovaně jedná. Znovu se sejdou v srpnu. Pravděpodo­bně by podle něj šlo o stejný systém jako na jaře, možná by mohly být testy povinné jen v regionech, kde by byla epidemická situace horší.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia