Lidové noviny

Řeky varují. Vzaly si už tři vodáky

- ANDREA ŘEPKOVÁ

Deštivé počasí posledních týdnů naplnilo koryta řek a nebezpečné jezy zvládnou projet jen zkušení vodáci. Letošní sezona už má tři oběti z jejich řad. Noste vesty a přilby, radí experti. A taky pozor na spadlé stromy!

Nejen pro začátečník­y se může nevinná letní zábava, jakou je splouvání řek, proměnit v boj o život nebo taky spáchání trestného činu. Nejsou to jen nebezpečné jezy, které mohou nezkušeným vodákům znepříjemn­it dovolenou, další potíže způsobují i silné bouřky.

Přestože předpověď očekává pokles průtoků, a tedy postupné snižování odtoků z nádrží, aktuálně jsou povodí stále hodně nasycena. Velmi vysokých čísel dosahují průtokové hodnoty například na Ohři. Podle vedoucího odboru technicko-provozní činnosti Povodí Ohře Martina Cidlinskéh­o je objemový průtok u stanice LG Stranná až 100 metrů krychlovýc­h za sekundu. Před týdnem byl zhruba na pětině.

A podobné je to i na dalších místech.

„Při aktuálních průtocích doporučuji velmi zvážit své schopnosti a dovednosti. Začátečník­ům rozhodně riskovat životy a zdraví nedoporuču­ji. Standardně by vodáci měli mít vesty a lépe i přilby. A samozřejmě nastudovan­ou řeku z vodáckých serverů,“řekl LN Cidlinský s tím, že problémy můžou kromě jezů a vysokých hodnot průtoků způsobit i pobouřkové překážky ve vodě.

„Po uplynulém víkendu se podařilo odstranit padlé stromy v horním úseku řeky Ohře. Po probíhajíc­ích bouřkách je však pravděpodo­bný vznik dalších překážek ve vodních tocích. Stromy mohou padnout kdykoliv a bez varování. Naši technici situaci monitorují a je naší snahou rizika minimalizo­vat,“píše na webu státní podnik Povodí Ohře a apeluje na vodáky, aby byli obezřetní i při přibližová­ní se k jezům a vodáckým propustím.

Usmrcení z nedbalosti?

Aniž by se k tomu přidala další okolnost například ve formě spadlého stromu, byl to totiž právě nebezpečný jez, který v úterý zapříčinil smrt dvou vodáků u Českého Šternberka. Podle mluvčí krajských hasičů Terezy Fliegerové se nehoda stala na jednom z nejnebezpe­čnějších jezů v republice a případ bude dále vyšetřován jako trestný čin usmrcení z nedbalosti.

„Nadále probíhá vyšetřován­í této tragické události. Benešovští policisté zahájili úkony trestního řízení pro trestný čin usmrcení z nedbalosti. Zatím je to proti neznámému pachateli,“uvedla k případu policejní mluvčí Barbora Schneeweis­sová. Mezi šesti pasažéry člunu, který se na Sázavě převrhl, byli i nezletilí, mladá dívka je jednou z obětí.

Podle aktuálních informací zemřeli v Česku v letošním roce celkem již tři vodáci. Kromě dvou zmíněných na řece Sázavě je to ještě žena, která na začátku července spadla do řeky Otavy z převrácené kánoe a následkům nehody později podlehla v nemocnici.

 ?? ILUSTRAČNÍ FOTO ČTK ?? Sledujte aktuální situaci na jezech a řekách, a pokud si nejste jisti, raději s vyplutím počkejte na příhodnějš­í dobu, radí vodákům odborníci
ILUSTRAČNÍ FOTO ČTK Sledujte aktuální situaci na jezech a řekách, a pokud si nejste jisti, raději s vyplutím počkejte na příhodnějš­í dobu, radí vodákům odborníci

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia