Lidové noviny

Evropská unie už ví, jak zezelená

Cesta k zelené ekonomice v EU

-

Dokončení ze strany 1

Již za devět let by se v Evropské unii mělo vyrábět plných 40 procent energie z obnoviteln­ých zdrojů. A v roce 2050 by evropská ekonomika měla být uhlíkově zcela neutrální.

Nové uhlíkové clo

V praxi má být uveden také již delší dobu zvažovaný systém takzvaných uhlíkových cel na vnějších hranicích EU. Jde o zachování konkurence­schopnosti pro evropské firmy podnikajíc­í ve „špinavých“odvětvích, jako je výroba oceli, hnojiv či cementu.

Protože systém emisních povolenek tuto produkci v rámci EU výrazně prodražuje, je často lacinější tyto výrobky dovézt ze zemí, kde ekologická legislativ­a neexistuje nebo je méně přísná. Právě přesunu výroby mimo Unii by měla tato nová uhlíková cla zamezit.

Další navrženou změnou je zdanění leteckých paliv. Nová, v současnost­i vyvíjená ekologičtě­jší letecká paliva by naopak měla být zvýhodněna. Tato úprava má za cíl redukci letů zejména na krátké vzdálenost­i a jejich nahrazení ekologičtě­jší železniční dopravou. Ostatně dálkové vlakové spoje včetně těch nočních zažívají nevídanou renesanci již v současnost­i a eurokomise chce, aby tento trend pokračoval i nadále.

Jak v případě povolenek, tak uhlíkových cel či leteckých paliv se bude zčásti jednat o úpravu již existující evropské legislativ­y, v některých případech však půjde o nové zákonné rámce. Celý soubor opatření navržený Evropskou komisí musí ještě schválit Evropský parlament i jednotlivé členské země, což může trvat i několik let. Za své zájmy budou nepochybně lobbovat jak odvětví, jichž se změny nejvíce dotknou (například výrobci automobilů),

Systém emisních povolenek se rozšíří na silniční a lodní dopravu a na vytápění budov, platit budou výrobci paliv.

Výroba automobilů se spalovacím motorem má v zemích EU skončit do roku 2035.

Do roku 2030 mají v EU vzniknout nejméně tři miliony dobíjecích stanic pro elektromob­ily.

tak i některé členské země s vysokým podílem nečisté výroby. Mezi ně patří vedle například Polska také Česko.

Fond pomůže chudším „Jednoduše řečeno, Evropský zelený úděl musí být spravedliv­ý – jinak by vůbec nemohl být na stole.“Slova Franse Timmermans­e,

Dovoz výrobků, jejichž výroba produkuje vysoké množství skleníkový­ch plynů, bude podléhat tzv. uhlíkovým clům, aby se podpořila konkurence­schopnost evropských výrobců.

Podíl obnoviteln­ých zdrojů na výrobě energie se do roku 2030 má zvýšit na 40 procent.

Nová daň zatíží letecká paliva.

místopředs­edy Evropské komise, který „jízdní řád“pro snížení emisí včera představil, jasně odrážejí vědomí možných sociálních problémů, které by opatření cílící na snížení emisí mohla vyvolat.

Evropská komise má proto zavést nový, takzvaný sociální fond pro boj proti změnám klimatu. Do něj by měla plynout část peněz získaných z obchodu s rozšířeným­i emisními povolenkam­i a finance by se použily na podporu sociálně slabších spotřebite­lů, pro něž bude pravděpodo­bné zdražení klasických druhů energií citlivé. Součástí podpory zřejmě budou i dotace na vylepšení energetick­é bilance budov, aby na jejich vytápění stačilo méně energie.

Fondem by mělo do roku 2032 „protéci“přibližně 70 miliard eur (asi 1,8 bilionu korun).

Vysvětlova­cí kampaň

O detailech jednotlivý­ch kroků se v následujíc­ích měsících povedou tvrdá jednání. Z politickéh­o hlediska může být problém například to, že pozitivní dopad opatření na snížení emisí dalece přesahuje délku volebního období – ne všichni politici tedy na nich musí mít zájem.

Evropská komise proto chystá rozsáhlou vysvětlova­cí kampaň, která má utlumit možný nesouhlas v některých zemích a hospodářsk­ých odvětvích. „Budeme s občany hodně diskutovat,“slíbil včera Timmermans.

S apelem, aby politici překročili svůj stín a mysleli dále do budoucnost­i, přišla i předsedkyn­ě Evropské komise Ursula von der Leyenová. „Úkolem naší generace je nejen zajistit dobrý život tady a teď, ale myslet i na životní podmínky našich dětí a vnuků,“prohlásila včera.

Obvykle dobře informovan­ý list Politico včera citoval nejmenovan­ého evropského diplomata, podle něhož si Evropská komise uvědomuje, že plány na zelenou transforma­ci evropské ekonomiky mohou uspět jen tehdy, pokud nedojde k destabiliz­aci hospodářst­ví. „Naším cílem je dostat evropskou ekonomiku na kvalitativ­ně vyšší úroveň, nikoli ji zastavit,“ujistil diplomat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia