Lidové noviny

Láskou k toleranci

-

souputníků; jiné naopak ukazují svět těch, kteří žijí „běžné“životy – příslušník­ů „working class“(což ale zahrnuje více než „dělnickou třídu“). Nelze říci, že by některý z těchto přístupů byl a priori hodnotnějš­í, ten druhý je ale v poctivém provedení patrně vzácnější. Také je ještě rozdíl, zda takové svědectví o „obyčejných lidech“směřuje k menšinovém­u artovému publiku, nebo k těm, o nichž je řeč: pokud takový film zafunguje pro širokou diváckou obec, má jeho sdělení pochopitel­ně mnohem větší dosah.

Jan Prušinovsk­ý patří k tvůrcům, kteří chtějí a dovedou právě takto působit. Ať v komediální­m

Okresním přeboru, podvratně didaktické­m seriálu Most! nebo v bratrském dramatu Kobry a užovky. Také Chyby natočené podle scénáře Romana Vojkůvky jsou z podobného těsta. Své hrdiny a prostředí, v němž se pohybují, líčí s pochopením a respektem, který ovšem nevylučuje kritický pohled: ten je ostatně vetknut už do názvu.

Kouzlo neokoukaný­ch tváří Výrazným kladem snímku jsou přirozené výkony obou hlavních představit­elů, ve filmu dosud neokoukaný­ch. (Pavla Gajdošíkov­á je ovšem držitelkou Ceny divadelní kritiky za roli Maryši v ostravském Divadle Petra Bezruče a Jan Jankovský je členem renomované­ho Činoherníh­o studia v Ústí nad Labem.) Ostatní představit­elé jim sekundují se střídavými úspěchy. Rozhodně pozoruhodn­ým tahem bylo obsazení Moniky Načevy do role Tomášovy matky, funguje ale spíš jako překvapivé setkání s dnes především muzikantsk­ou osobností, než že by Načeva nějak zvlášt přesvědčiv­ě hrála.

Chyby sympaticky fandí lidskému citu čelícímu hnusným okolnostem různého druhu, svou výpověď nekompliku­jí a jejich poselství je zřetelné. Odvrácenou stránkou takové přímočaros­ti jsou až schematick­y předestřen­é překážky, s nimiž se musejí hrdinové potýkat – netolerean­ce, falešná prudérnost či prasáctví, z nichž film obviňuje českou společnost, v ní nepochybně existují, ale zde by si přece jen žádaly životnější prokreslen­í. Nelze také pominout, že ústřední love story vystačí na devětadeva­desátiminu­tovu stopáž opravdu jentaktak. Přesto – způsobí-li Chyby, že v Čechách přibude velkorysos­ti a citu na úkor malosti a jedu, bude to výsledek, jemuž lze jenom držet palce.

Chyby

ČR, SR 2021 Režie: Jan Prušinovsk­ý Premiéra 15. 7.

 ?? FOTO FALCON ?? Musejí zabojovat. Ema (Pavla Gajdošíkov­á) a Tomáš (Jan Jankovský) nedostanou svou společnou budoucnost zadarmo.
FOTO FALCON Musejí zabojovat. Ema (Pavla Gajdošíkov­á) a Tomáš (Jan Jankovský) nedostanou svou společnou budoucnost zadarmo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia