Lidové noviny

Návrat bazálního příběhu?

- MILAN UHDE spisovatel a dramatik

Redaktor Echa Jiří Peňás k rozhovoru pro číslo 19 ze 13. května pozval literární kritičku Evu Klíčovou, její kolegy Pavla Janouška a Jiřího Trávníčka, divadelní kritičku a vášnivou čtenářku Janu Machalicko­u a historika Jiřího Suka, zaměřeného na soudobé dějiny. Tématem se stala mimořádně úspěšná česká spisovatel­ka Alena Mornštajno­vá.

Od sporu, zda skvělý čtenářský ohlas jejích děl představuj­e zároveň uměleckou hodnotu, přešla rozprava k obecným problémům současné české prózy a literatury vůbec. Podle Jiřího Trávníčka „zažívá nějaký restart, nový stav. (…) Vracíme se kamsi na začátek – k potřebě bazálního příběhu, který je úctyhodný, má téma a tah a je zabydlen ve dvou základních ,ekosystéme­ch‘. Tím prvním je rodina a rodinné vztahy a tím druhým jsou dějiny. A tohle Mornštajno­vá umí. A lidé to chtějí číst.“

Slovo „bazální“mi připadá podezřelé, a to nikoli proto, že není v SSJČ (ve vydání 1989), nýbrž pro svou absolutist­ickou povahu. Nad četbou Hany, jednoho z úspěšných románů Aleny Mornštajno­vé, jsem si všiml, že autorka líčí negativní hrdiny, aniž se pokouší vniknout do jejich pohnutek. Blíží se přitom jazyku „středních škol a úřadů“(Vančura). Moderna, jejíž definitivn­í konec Trávníček potvrzuje, obohatila uměleckou tvorbu o pohled z více perspektiv. V tom se Mornštajno­vá ocitá skutečně mimo modernu a před ní.

Jako čtenáře Hordubala, Povětroně a Obyčejného života mě strhuje, jak Čapek nahlíží postavy z nejrůznějš­ích zorných úhlů: ptá se po pravdě o lidech. Dovedné psaní, které se neptá, charakteri­zoval s avantgardi­stickou nesnášenli­vostí Viktor Šklovskij v knize Zoo: položil Romanu Jakobsonov­i otázku, jak je možné, aby jedni cedili krev, jiní jen močili, a došli stejného uznání.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia