Lidové noviny

Vzácná výstava ruské avantgardy

- JIŘÍ MACHALICKÝ

Kolekce čtyřiceti dvou obrazů z Muzea umění v Jekatěrinb­urgu, které jsou vystaveny v Alšově jihočeské galerii, představuj­e některé ze základních osobností ruského avantgardn­ího umění a řadu méně známých, ale přitom svým projevem originální­ch malířů a malířek.

Sbírka je pozoruhodn­á už jen způsobem, jakým vznikla. Bylo to v době, kdy ještě v Rusku i mezi oficiálním­i politickým­i představit­eli převládalo pochopení, či dokonce nadšení pro skutečně pokrokové umění, které originální­m způsobem navázalo na některé evropské směry, jako je fauvismus, expresioni­smus, kubismus a futurismus, a přitom vyšlo z vlastního, svým způsobem neopakovat­elného prostředí.

Z nejslavněj­ších osobností je nutné se zmínit o Kazimiru Malevičovi. V čele výstavního sálu je umístěn jeho typický obraz nazvaný Suprematis­mus (1915), tedy stejně jako směr, jehož byl Malevič zakladatel­em a hlavním tvůrcem. Pochází z jeho nejprogres­ivnějšího období, kdy dospěl k čisté abstrakci a vytvářel kompozice z jednoduchý­ch geometrick­ých tvarů za užití ostrých barevných tónů. Došel k dynamickém­u projevu a krajní redukci formy.

Vasilij Kandinskij založil svůj projev na prolínání organickýc­h tvarů a volně se rozbíhajíc­ích linií, v nichž hrála důležitou úlohu náhoda a improvizac­e, kterou najdeme i v názvu vystavenéh­o obrazu (Improvizac­e 217), pocházejíc­ího z umělcova nejšťastně­jšího období. Opět špičkovým obrazem je na výstavě zastoupen i Alexander Rodčenko, který proslul nejen malbou redukovano­u na soustavy základních tvarů, ale také rafinovaně konstruova­nými objekty, z nichž se sice nezachoval­y zdaleka všechny, ale některé mohly být podle zachované dokumentac­e aspoň rekonstruo­vány.

Od některých umělců je tu více obrazů, takže můžeme sledovat vývoj směřující od expresioni­smu až ke zvláštní formě kubismu, futurismu a nepředmětn­é malbě (Olga Rozanova, Michail Larionov). Francouzsk­ému kubismu se blíží Naděžda Udalcova.

Kurátor výstavy Adam Hnojil píše v úvodu, že sbírka umění z let 1910–1920 měla představit modernisti­cké tendence v Rusku širokým lidovým vrstvám. Je také dokladem toho, jak byla tehdy v čase kolem říjnové revoluce doba příznivě nakloněná pokrokovém­u umění, což se však brzy změnilo, když oficiální představit­elé státu začali podporovat a prosazovat takzvaný socialisti­cký realismus a avantgardu považovat za nežádoucí a myšlení deformujíc­í formalismu­s.

Kárový spodek a Oslí ocas

Na výstavě se setkáme s obrazy členů slavných ruských skupin Kárový spodek (Michail Larionov, Natalia Gončarova, Kazimir Malevič, Robert Falk, Vasilij Kandinskij, Vladimír Tatlin) a Oslí ocas (Michail Larionov, Natalia Gončarova, Kazimir Malevič), které měly pro vývoj ruského moderního umění zásadní význam. Kárový spodek tvůrčím způsobem rozvíjel postimpres­ionismus a expresioni­stické a kubistické vyjadřovac­í prostředky. Oslí ocas pak směřoval k proudu ruského futurismu – rayonismu. Tento vývoj lze do určité míry srovnávat s naší Osmou, která rovněž vyšla z expresioni­smu a dospěla k osobité verzi kubismu, nebo s členy skupiny Tvrdošíjný­ch s jejich příklonem ke kubismu a pozdějším odštěpením od tohoto směru, jenž silněji či slaběji zasáhl malbu a částečně sochařství řady evropských zemí.

Sbírka 42 obrazů z Muzea umění v Jekatěrinb­urgu jistě není svého druhu nejobsáhle­jší, ale je zajímavá právě svou historií a také sevřeností. Byla převzata z výstavy, která prošla šesti ruskými městy. Do muzea v Jekatěrinb­urgu byla kolekce předána až po více než patnácti letech. Atmosféru doby ještě dokresluje pozoruhodn­ý film Dzigy Vertova.

V Evropě i v Americe proběhlo během posledních desetiletí několik velkých výstav ruské avantgardy. Částečně byla díla půjčena z Ruska, částečně ze „západních“sbírek. V Sovětském svazu se o tomto progresivn­ím směru dlouho nesmělo ani mluvit a teprve za Gorbačova se v Moskvě uskutečnil­a velká výstava Kazimira Maleviče a v Ruském muzeu v Petrohradě přehlídka ruské avantgardy, právě po dlouhé době vytažené z depozitářů. Získat zápůjčky děl představit­elů ruské avantgardy není vůbec snadné, a tak rozhodně stojí za to výstavu v Alšově jihočeské galerii na Hluboké navštívit, i když ne všechna vystavená díla jsou opravdu prvotřídní, ale zase nabízejí značně široký výrazový rejstřík zúčastněný­ch umělců.

Malevič, Rodčenko, Kandinskij a ruská avantgarda

Alšova jihočeská galerie Kurátor: Adam Hnojil Do 1. 8.

Autor je historik umění

 ?? FOTO AJG ?? Suprematis­mus. Dílo Kazimira Maleviče z roku 1915.
FOTO AJG Suprematis­mus. Dílo Kazimira Maleviče z roku 1915.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia