Lidové noviny

O Teslovi jinak

-

Maksymov, zdá se, i přes všechen obdiv k technice jako by nenápadně poukazoval na její odcizující roli, kdy se člověku do jeho bezprostře­dního prožívání reality staví nebezpečná překážka.

Podívaná pro celou rodinu Režisér v Teslovi navazuje na bohatou tradici domácího divadelníh­o „kutilství“, které je reprezento­váno v posledních letech nejsilněji souborem Handa Gote Research & Developmen­t. Využívá nejrůznějš­ích objektů, i třeba velmi netradiční­ch, a jejich manipulací, při které se účinkující tváří sice vážně a zaujatě, jejich počínání má ale i lehce shazující, ironizujíc­í ráz, vzniká svérázné poetické kouzlo. Jeho Tesla je postaven na sérii drobných vtipných situací, které nejednou vyvolávají „wow efekt“a spolehlivě tak udržují pozornost diváků. A nejde jen o efekty vizuální, stejně výrazná je i stopa auditivní: ať již v podobě různých zvukových podkresů, tak bezmála hudebních čísel.

Maksymov Teslův životní příběh vypráví přehledně, chtělo by se říct edukativně – inscenace má potenciál být podívanou pro celou rodinu. Protagonis­ta z ní vystupuje nikoli jako „šílený vynálezce“či osoba s ponejvíce „podnikatel­skými záměry“, ale jako vizionář sledující vyšší cíle. Jeho příznačným rysem – jak se nenápadně sděluje v jednom z nejatrakti­vnějších výstupů večera s přístrojem s vysokofrek­venčním napětím – byla zvědavost, touha porozumět neznámému, byť to třeba působilo nebezpečně a vzbuzovalo strach.

Inscenace vrcholí kapitolou věnující se Teslovu nejsmělejš­ímu projektu – stavbě Werdenclyf­fské věže, jež měla umožnit bezdrátový přenos elektřiny. Kvůli Maksymovov­ým ne zcela šťastně zvoleným vyjadřovac­ím prostředků­m (rozhovor Tesly s mecenášem Morganem se děje prostředni­ctvím televizní obrazovky, jejich vzrůstajíc­í konflikt se zveřejňuje předčítaní­m Teslovy koresponde­nce s ním) na inscenaci poněkud „padá řetěz“, poselství je ale zřejmé: Tesla byl především idealista. Závěrečný vizuální efekt (který se nesluší prozrazova­t) pak celkový dojem jasně posílí: Tesla je velice vydařená inscenace.

Jakub Maksymov: Tesla

Režie: Jakub Maksymov Dramaturgi­e: Karel Kratochvíl Scéna a kostýmy: Olga Ziębińska Hudba: Lazar Novkov MDP, premiéra 14. 6. v Divadle Komedie

Autor je divadelní kritik

 ?? FOTO MDP – PATRIK BORECKÝ ?? Divadlo objektů.
Herci v inscenaci plní vlastně jen pomocnou roli.
FOTO MDP – PATRIK BORECKÝ Divadlo objektů. Herci v inscenaci plní vlastně jen pomocnou roli.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia