Lidové noviny

Háčky zelené Unie

Racionální i absurdní strach změní klimatický plán

- Marek Hudema

Když je třeba radikálně omezit emise skleníkový­ch plynů, musí přijít sada radikálníc­h opatření. Je nejlépe najednou udělat co nejvíc věcí, aby vše bylo provázané a nikdo si nestěžoval na diskrimina­ci. S touhle racionální logikou se můžeme dívat na ambiciózní návrh evropského klimatické­ho balíčku, který včera zveřejnila Evropská komise.

Plán má ale dvě slabiny. Za prvé se navrhovaný­ch opatření budou obávat hlavně chudší Evropané a někteří politici jejich obav využijí. Například nové požadavky na faktické zavedení ekologický­ch daní formou emisních povolenek na paliva používaná k topení či konec výroby aut se spalovacím­i motory do roku 2035 vyvolávají v lidech strach z toho, že si neudrží svoji současnou životní úroveň. Jejich obavy a zlost zřejmě nezmenší nabídka pomoci ze speciálníh­o evropského fondu a ani to, že konec spalovacíc­h motorů stejně přijde samovolně ještě dřív. I tak je tu totiž obava ze zdražení bydlení a z toho, že evropská opatření změní auto na luxusní předmět pro bohaté.

Zároveň klimatický balíček vyvolává obavy i u části průmyslník­ů. Z toho, že se sníží jejich konkurence­schopnost, protože jejich zahraniční konkurence neponese stejné náklady na omezení skleníkový­ch plynů jako oni. Evropská komise sice navrhuje, aby produkty zahraniční­ch výrobců, kteří nesplňují evropské standardy, byly zatíženy tak zvaným uhlíkovým clem, jenže jeho náběh bude postupný a zpočátku se bude týkat jen pár oborů. Dopad klimatické­ho balíčku na evropské firmy bude širší. Navíc není jisté, zda má Evropa takovou sílu, aby tímto tlakem opravdu změnila přístup velkých zemí typu Indie k ochraně klimatu. Vliv pouze evropských opatření na zemskou atmosféru bude velmi omezený.

Klimatický balíček musí ještě schválit zástupci členských zemí EU a Evropský parlament. Obavy, které už nyní vzbuzuje, přitom zřejmě povedou k jeho úpravám. Zda výsledek bude pro Evropany a pro zemské klima horší, či lepší než původní návrh, je ale zatím těžko odhadnout.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia